KEA-dimittend Emma Lenau har indstillet sit praktiksted Kadaver til Årets KEA-praktik efter et forløb, der har formet hendes professionelle identitet og karrieredrømme i bureau-branchen.
”Praktikken lærte mig, hvilket arbejdsliv jeg virkelig drømmer om"

Med mentorer, reelt ansvar og frihed til at udforske forskellige roller har Kadaver givet Emma Lenau en praktikoplevelse, der strækker sig langt ud over de obligatoriske 10 uger.
Emma, som netop er dimitteret fra Design & Business med speciale i Creative Branding, fandt ikke kun professionel udvikling, men også et ”andet hjem” i det kreative reklamebureau, der er en af fem nominerede til Årets KEA-praktik.
Det er ikke en selvfølge, at et praktikophold – eller for den sags skyld faste jobs – tilbyder både faglig udvikling og plads til at udforske forskellige karriereveje. Men det var præcis, hvad Emma Lenau fik hos Kadaver.
Fra konceptudvikler til projektleder – og en drøm om art director
"Jeg startede med at udvikle kampagneideer til en konkurrence. Senere fik jeg lov at være projektleder på en ambassadør-kampagne, hvor vi også arbejdede med strategi, kundepræsentation og film," fortæller Emma om sine varierede opgaver.
Det særlige ved Emmas forløb var den fleksibilitet, som Kadaver udviste over for hendes faglige interesser. Hvad der begyndte som en stilling inden for konceptudvikling, udviklede sig hurtigt i en anden retning.
"Emma startede som rendyrket konceptudvikler, men så fik hun interesse for projektledelse. Det fik vi relativt hurtigt fundet en løsning på, så hun kunne gøre sig sine erfaringer på den del. Det er en af vores fornemste opgaver som praktiksted, at praktikanterne kan gøre sig erfaringer og få stillet deres nysgerrighed," siger Jacob Klintrup fra Kadaver og tilføjer: "Som bureau, er vi ikke så hængt op på, hvad folks titler er, og det flugter hun godt med – hun vil gerne prøve forskellige ting."
I løbet af sin praktik fik Emma ansvar for projekter, og blev hele tiden spurgt ind til, hvad hun ønskede at lære.
”Hvis vores ønsker ændrede sig, blev vi mødt med fleksibilitet, og vi nåede derfor ikke kun vores læringsmål, men også ekstra mål, vi ikke havde forudset.”
Og netop muligheden for at afprøve projektlederrollen ledte til en erkendelse for Emma:
"Jeg troede, jeg skulle være projektleder. Nu ved jeg, at det skal jeg ikke, men jeg ved også, at jeg skal være på bureau," siger hun og afslører, at hendes drøm nu er mere i retning af art director – en rolle hun også fik mulighed for at udforske hos Kadaver.

Mere end bare praktikanter
Undervejs opdagede Emma også hvor godt uddannelsen havde klædt hende på til virkelighedens arbejdsliv:
"Deres processer var meget lig vores processer på studiet fra research til indsigter. På uddannelsen har vi også tæt kontakt med kunder, så det hjalp rigtig meget. Så det var velkendt, lidt som at lave det samme, men i en helt anden kaliber og tempo," siger Emma.
Praktikforløbet gav dog langt mere end bare bekræftelse af, hvad hun havde lært. I indstillingen til KEA praktik-prisen beskriver Emma, hvordan hun og de tre andre KEA-praktikanter voksede markant under opholdet:
"Hen over de 10 uger pressede de os med - selvfølgelig realistiske - deadlines og krav, så vi kunne lære, hvordan markedet reelt fungerer, og hvordan man præsterer under pres. I begyndelsen kunne vi kun lige følge trop, men mod slutningen af forløbet var vi i stand til at matche deres tempo og bidrage med mindst ligeså fantastiske idéer og løsninger."
Jacob Klintrup understreger, at dette er en bevidst tilgang fra bureauets side:
"Det er vigtigt for os, at de praktikanter vi har, og det de har mellem hænderne, ikke kun har værdi for dem og os, men også for vores kunder. De skal reelt kunne bidrage. Men derudover er de også liv og nye input - vi bliver udfordret af nye holdninger og meninger, så de er bestemt en ressource."
Dette krav om reel værdi betyder dog ikke, at praktikanterne bliver overladt til sig selv.
"Vores mentorer havde stærke professionelle baggrunde, og vi havde altid mulighed for at ytre alle vores følelser. De tjekkede løbende ind på, hvordan vi havde det, og om vi havde brug for hjælp med vores opgaver, hvilket skabte et fedt og trygt læringsmiljø," fortæller Emma.

Et praktikforløb der blev til et andet hjem
Hvad der, ifølge Emma, virkelig skiller Kadaver ud som praktiksted, er den måde, de behandler deres praktikanter på. Måske bedste eksemplificeret i det faktum, at relationen til Kadaver ikke sluttede med praktikken.
"Selv efter praktikforløbet har Kadaver fortsat støttet os. De har givet os mulighed for at skrive vores bacheloropgave hos dem, hvor de hjælper os ved at tilbyde kontakter og viden, selvom vores praktikperiode for længst er overstået," siger Emma.
For Emma og hendes medpraktikanter er Kadaver blevet meget mere end et praktiksted: "Kadaver er praktisk talt blevet vores andet hjem, hvor vi stadig er inviteret til udflugter, sociale aktiviteter og fester med vores nye work family," skriver hun i indstillingen.
"Kadaver gav os muligheden for at mærke, hvilket arbejdsliv vi drømmer om - og får os endda til at føle, at vi har været en del af branchen i flere år. Vores tid hos dem har været uforglemmelig og enormt berigende."
Om Emmas nominering sagde juryen blandt andet:
“Kadaver har faciliteret hele forløbet. Det er interessant, at de havde et møde på forhånd, hvor hun fik en mentor, der afspejlede hendes faglige interesse. Det er også rigtig fint, at praktikanterne starter som et helt team; et sikkert sted at starte – og så kunne de siden folde sig ud indenfor hver deres område og interesse.
Det sociale sprang også i øjnene, fordi det var en stor del af oplevelsen at være inkluderet i hele virksomheden. Der er et trygt læringsmiljø, hvor de bliver set som hele mennesker.”
Ud af alle indsendte indstillinger til Årets KEApraktik er der udvalgt fem nominerede.
En jury, som i år består af, Louise Mørup, Nikolaj Storm og Eva Valcke vælger vinderen blandt de fem nominrede. Vinderen af Årets KEApraktik kåres i begyndelsen af maj.
Vinderen af Årets KEA-praktik går videre til landsfinalen, hvor studerende fra Danmarks otte erhvervsakademier kæmper om at vinde DM i Praktik for erhvervsakademier. Her dystes der om titlen som Danmarksmester i Praktik – og hovedpræmien på 10.000 kr.
Indstillingerne bliver bedømt ud fra følgende tre kriterier:
- Din personlige og faglige udvikling i praktikken
- Dit samarbejde med kollegaer og det sociale miljø i praktikvirksomheden
- Dine evner til og muligheder for at omsætte teori til praksis i virksomheden
Landsfinalen afholdes d. 22. maj på Scandic i Kødbyen.
Om forfatteren
