’Du skal ikke bare vide. Du skal kunne’. Sådan lyder KEAs payoff, og det er produktionsteknologstuderende Andrea Gravgaard Jørgensen et rigtig godt eksempel på. Efter 6 uger i praktik har hun allerede gjort så stort et indtryk på sin praktikvirksomhed Wally and Whiz, at de har kåret hende til månedens medarbejder.
Praktikant kåret til månedens medarbejder
Andrea Gravgaard Jørgensen troede, hun skulle til et almindeligt afdelingsmøde i sin praktikvirksomhed Wally and Whiz. Hun var ikke helt på toppen efter nogle dages sygdom, så hun havde egentlig meldt afbud. Virksomhedsejer Kristian Them Hansen var dog opsat på, at hun deltog, og det skulle hurtigt vise sig, at det var, fordi der ventede hende en særlig hæder. Efter kun lidt over en måneds arbejde havde Andrea nemlig allerede gjort så stort et indtryk og så stor en forskel for virksomheden, at hun på dette møde blev kåret til månedens medarbejder.
Leverer resultater på lige fod med erfarne medarbejdere
Wally and Whiz er en lille, ung virksomhed med 15 ansatte, som producerer bæredygtige vingummier, der skal kunne spises af alle mennesker i hele verden. Virksomheden har udviklet sig så hurtigt, at fokus har været på at producere og ikke så meget på at optimere.
”Andrea har med al sin viden om produktions- og procesoptimering fra dag ét gjort en forskel i at forbedre processerne i virksomheden, og det har været og er en kæmpe hjælp,” fortæller Kristian Them Hansen.
For nogle virksomheder kan det føles som en ressourcekrævende opgave at have praktikanter, men sådan oplever Kristian det slet ikke. Tværtimod har Andrea Gravgaard Jørgensen fra dag ét løst opgaver og leveret resultater på lige fod med medarbejdere, der har været i branchen i flere år:
”Andrea afslutter sine opgaver. Hun får ikke bare idéerne; hun fører dem også i mål. For eksempel havde vi gjort klar til et besøg fra Fødevarestyrelsen, og Andrea havde opdaget, at der manglede at blive fuget rundt om en ny dør. Hvor andre måske bare ville have pointeret det, måske fordi det ikke var en opgave inden for éns arbejdsområde, havde Andrea selv taget initiativ og været ude at købe fugemassen og fugepistolen uden at spørge nogen, fordi hun vidste, at alt jo skulle spille inden besøget fra Fødevarestyrelsen.”
Projektleder på fødevaregodkendelse
En af de første opgaver, Andrea Gravgaard Jørgensen fik i sin praktik, var at levere analyser i forbindelse med den nye fødevaregodkendelse, efter produktionen var flyttet i nye lokaler. Selvom det var en stor og ret essentiel opgave for virksomheden, gik Andrea ind og tog ansvar og havde et klart syn på, hvordan hun skulle gå til opgaverne for at leve op til Fødevarestyrelsens krav. Hun har blandt andet helt selvstændigt foretaget risikoanalyser og -vurderinger til brug i kontrolrapporten.
”Jeg har på produktionsteknologuddannelsen været meget glad for fagene inden for kvalitetsledelse, og det var rigtig sjovt at se, hvordan jeg kunne tage min læring fra uddannelsen og bruge direkte til at levere ind i forhold til det, Fødevarestyrelsen ville have,” fortæller Andrea Gravgaard Jørgensen og fortsætter:
”Det var ret vildt at sidde til møde inde i Fødevarestyrelsen og opleve dem gennemgå mit arbejde og se dem være fuldt ud tilfredse.”
Fuldt ud tilfredse er de i den grad også i Wally and Whiz, som på baggrund af Andreas kæmpe arbejde med at føre fødevarekontrolprocessen i mål var så begejstrede, at de kårede hende som månedens medarbejder efter kun lidt over en måned i virksomheden og så endda som praktikant.
”Andrea har grebet et helt område og har styr på det. Hun leverer på samme niveau som vores øvrige medarbejdere, så derfor skulle hendes enorme indsats selvfølgelig også hædres på lige fod med de øvrige medarbejdere,” fortæller Kristian Them Jensen, som håber på, at de kan beholde Andrea i virksomheden efter endt uddannelse.
Lille praktikvirksomhed betyder store udviklingsmuligheder
Fødevaregodkendelsen er dog ikke det eneste, Andrea Gravgaard Jørgensen har arbejdet med. Der har været masser af optimeringspotentiale i virksomheden, og her har Andrea haft frie hænder til at tage fat dér, hvor hun har vurderet, at det var vigtigst at sætte ind. Hun har blandt andet arbejdet med det fysiske arbejdsmiljø i virksomheden ved blandt andet at optimere nogle mindre gode arbejdspositioner. Hun har dertil haft en del med Arbejdstilsynet at gøre for at sikre sig, at selvom virksomheden udvikler sig hurtigt, så gør den det også sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
”Det er virkelig givende at se, hvordan min viden og tilgang hjælper mine kollegaer i dagligdagen og gør det nemmere for dem at udføre deres arbejde,” fortæller Andrea, som har været rigtig glad for den store tillid, der er blevet vist hende.
”Hos os er det vigtigt at turde tage chancer og prøve ting af, også selvom det betyder, at vi laver fejl ind imellem. Din hunger efter succes skal være større end din frygt for at fejle,” fortæller Kristian Them Jensen.
For Andrea Gravgaard Jørgensen har den store tillid været afgørende for hendes læringsproces, og hun opfordrer derfor andre studerende til at overveje at søge praktik i en mindre virksomhed for netop at få så meget ansvar som muligt:
”Det er virkelig fedt at være i en lille virksomhed, hvor jeg kan følge den store udvikling, de gennemgår. Det er spændende at være med til og sjovt at få så meget ansvar. Jeg har haft frie hænder til at finde løsninger på problemerne og optimere dér, hvor jeg har set potentiale. Det har været enormt lærerigt, og så er det fedt for selvtilliden at opleve, at det, jeg har lært på produktionsteknologuddannelsen, kan jeg uden problemer overføre til praksis.”