1 million danskere skal have styrket deres kompetencer i kunstig intelligens inden 2028. Det er ambitionen bag AI-kompetencepagten, hvor KEA er en af de stiftende partnere. Det er den hidtil største indsats for digital opkvalificering og skal gøre Danmark til en førende nation i brugen af kunstig intelligens.
Ny national AI-kompetencepagt skal opkvalificere 1 million danskere
AI-kompetencepagten er stiftet af en række af Danmarks største virksomheder, fagforeninger, kommuner og uddannelsesinstitutioner – herunder KEA - på initiativ af Digital Dogme. Et offentlig-privat partnerskab, der skal bidrage til, at danskerne har viden og forudsætningerne for at bruge kunstig intelligens i deres hverdag.
”Udviklingen går stærkt, og en af vejene til at sikre at vi hele tiden er på forkant med den nyeste viden fra både forskning og praksis er samarbejde. Det kræver, at man tør træde ind i nogle samarbejder og som institution investere i at bidrage med relevant viden til den samfundsopgave,” siger Marie Birk Jørgensen, chef for KEA forskning, Karriere og Relationer og fortsætter:
”KEAs bidrag til pagten er et fokus på, hvordan vi kan bringe AI i anvendelse i de små og mellemstore virksomheder, men med et værdigrundlag hvor social bæredygtighed er grundlaget og uden menneskelige omkostninger som følge af AI. Den viden er afgørende for kompetenceudvikling fremover – både for vores studerende og for videnskaben.”
AI skal tjene mennesker – ikke omvendt
AI-integrationen i SMV’ernes dagligdag skal være en værdiskabende platform for øget kvalitet og arbejdsglæde, fremfor besparende effektivisering og automatisering.
Gennem kompetenceforløb og forskning vil KEA demonstrere potentialet i en menneskecentreret fremtid for AI i SMV’er, hvor AI-teknologi tjener os alle og ikke omvendt.
Forskningsprojektet AiA (AI in Action) er allerede skudt i gang. Det 2-årige projekt afdækker, hvordan AI kan blive hjælpsomt i hverdagen hos SMV’erne og udviklingen af viden sker i samarbejde med virksomhederne.
”Vi koncentrerer os om de brancher, vi uddanner til på KEA, så det er fx softwareudviklere, designere, bygningskonstruktører og energimanagere. Vi stræber efter at fremme en AI-udvikling, der er centreret omkring menneskelige værdier, respekterer medarbejderes faglighed og styrker deres rolle i en digitaliseret fremtid,” siger Marie Birk Jørgensen, som er en del af AI-kompetencerådet.
Fokus på små og mellemstore virksomheder
Digitaliseringsminister, Caroline Stage, hilser den nye pagt velkommen:
”Kunstig intelligens rummer enorme potentialer. Men hvis vi for alvor skal kunne udnytte dem, skal vi i Danmark have de rette digitale kompetencer. Derfor glæder det mig, at aktører på tværs af danske virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner har valgt at gå sammen om en AI-kompetencepagt, der vil løfte danskernes AI-kompetencer. Det viser, at Danmark er klar til at gå forrest på kunstig intelligens.”
Caroline Stage og hendes ministerium har netop meldt ud, at der skal oprettes et tværfagligt center for forskning og rådgivning i anvendelsen af kunstig intelligens. Centret skal samarbejde tæt med Pionercentret for kunstig intelligens, der involverer en række danske universiteter og fungerer som en samlet indgang til viden og rådgivning om, hvordan myndigheder og virksomheder bedst kan anvende kunstig intelligens i praksis.
Og det vækker glæde hos Marie Birk, chef for KEA forskning, Karriere og Relationer på KEA at se et andet stort initiativ, som også vægter de demokratiske værdier højt:
”Der hvor KEA kan byde ind med viden er særligt i forhold til den operationelle dagligdag i små og mellemstore virksomheder.”
AI-kompetencepagten
Pagten er blevet til på initiativ af Digital Dogme. De stiftende medlemmer er:
Digital Dogme, HK, DI, Visma Enterprise, Finansforbundet, Microsoft, Netcompany, Lederne, Københavns Kommune, Københavns Lufthavn, Syddansk Universitet, KEA og EY.
Pagten er åben for alle, der ønsker at tage del i arbejdet - målet er 250 virksomheder og organisationer.
Et fælles løft mod fremtiden
AI-Kompetencepagtens partnere består af en række af Danmarks største virksomheder, myndigheder, faglige organisationer og uddannelsesinstitutioner. På sigt skal mere end 250 partnere bidrage til at realisere ambitionerne og styrke de digitale færdigheder på tre indsatsområder på tværs af arbejdsmarkedet – fra uddannelsessektoren til velfærd og erhvervsliv. Samtidig skal indsatsen bidrage til at øge diversiteten, arbejdsglæden og ansvarligheden i arbejdet med de digitale teknologier.
AI-Kompetencepagten fokuserer på at sikre, at både kommende medarbejdere og dem, der allerede er i arbejde, opnår relevante og anvendelige AI-kompetencer.
På landets arbejdspladser forudser halvdelen af lederne, at de i fremtiden får brug for medarbejdere med andre kompetencer, efterhånden som kunstig intelligens vinder udbredelse. Det viser en spørgeundersøgelse blandt knap 1000 medlemmer af fagforeningen Lederne.
”Vi må forvente, at AI vil skabe store ændringer på arbejdsmarkedet i løbet af få år. Derfor er det helt essentielt, at både medarbejdere og ledere bliver uddannet og efteruddannet, så vi bliver i stand til at udnytte de enorme muligheder, som kunstig intelligens giver,” siger Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris.
Hvordan vil pagten nå 1 million danskere?
AI-Kompetencepagten arbejder med tre typer indsatser for at nå målsætningen om at opkvalificere én million danskere:
- Organisationsdrevne opkvalificeringsindsatser: Opkvalificerings- og uddannelsesforløb drevet af den enkelte organisation.
- Flagskibsprojekter: Større projekter udviklet og drevet i regi af pagten med deltagelse af flere medlemmer.
- Monitorering og vidensdeling: Monitorering af indsatserne og systematisk udveksling af erfaringer og ny viden om udviklingen i kompetencebehovet.
Læs mere her https://www.aipagten.dk/