Den ikoniske pølsevogn Bjarnes Pølser i Ballerup står over for et generationsskifte og en ny ledelsesstil, som sønnen Mikkel har taget med sig fra sin lederuddannelse fra KEA. Men de gode, gamle pølsetraditioner holder han fast i.
Ny kaptajn på skinkekutteren
Bjarnes Pølser i Ballerup er et ikon inden for den danske pølsevognstradition; en tradition, man ikke umiddelbart forbinder med videreuddannelse inden for ledelse. Men for arvtager Mikkel Bergsted på 31 år, der indtil for få måneder siden primært havde papirerne fra 9. klasse med i rygsækken, var der behov for nytænkning i pølseforretning, hvorfor han kastede sig ud i Akademiuddannelsen (AU) i Ledelse på KEA. Om sin beslutning fortæller Mikkel:
"Vi står foran et generationsskifte, hvor jeg skal købe forretningen fra min far, og jeg vil gerne drive virksomheden anderledes end den måde, han gør det på. Derfor var det vigtigt for mig med en lederuddannelse for netop at få værktøjerne til at kunne gøre det anderledes. De værktøjer har jeg virkelig fået."
I begyndelsen var synet på vigtigheden af en lederuddannelse dog noget, Mikkel stod alene med:
"Min far syntes til at starte med, at det var noget pjat med den uddannelse, for han mente, at jeg jo kunne det hele. Nu, hvor han har set, hvad uddannelsen har givet mig, og hvordan jeg allerede er begyndt at drive forretningen anderledes, har han skiftet mening. Han kan godt se, at tiderne har ændret sig og derfor kræver en ny tilgang," fortæller Mikkel og fortsætter:
"Jeg er slet ikke i tvivl om, at uanset hvor stor en forretning man har, så er det altid vigtigt at få styrket sine ledelseskompetencer. Om du er formel eller uformel leder, så er det vigtigt med viden om ledelse, og man kan altid udvikle sig."
Bedre økonomistyring og reduceret medarbejderomsætning
Både i forhold til økonomistyring og personaleledelse har Mikkel allerede gennemført flere ændringer – uden at ændre på hverken opskrifter eller menukort. Uddannelsen har nemlig givet Mikkel mulighed for løbende at arbejde med de konkrete ledelsesmæssige udfordringer, han har stået overfor i virksomheden.
Det har været virkelig givende, for nu oplever vi nærmest ikke konflikter længere
På uddannelsen har han blandt andet udviklet en forretningsplan, der skaber mere stabilitet i økonomien, ligesom han har udviklet en onboarding-pakke, hvor sidemandsoplæringen er blevet styrket, samtidig med at han er blevet en mere synlig leder.
"Der har tidligere været mange konflikter i virksomheden, så her er det virkelig kommet mig til gavn, det jeg har lært om personaleledelse og konflikthåndtering på uddannelsen. Det har været virkelig givende, for nu oplever vi nærmest ikke konflikter længere," fortæller Mikkel.
For Bjarnes Pølser har det reducerede antal konflikter også betydet, at det er blevet meget lettere at skaffe og fastholde medarbejdere. Det er noget, der er behov for i en virksomhed som en pølsevognsforretning, hvor størstedelen af medarbejderne er deltidsansatte, som enten studerer ved siden af, eller som på anden vis tager jobbet som en midlertidig beskæftigelse.
"Der er virkelig sket en ændring i forhold til personalesituationen. Selvom de unge kommer i lære et sted eller starter uddannelse, så kommer de gerne op i weekenden og hjælper til alligevel. Det var svært at få nogen i weekenden før, men nu er det ikke længere et problem," fortæller Mikkel og fortsætter:
"Vi kan se på resultaterne, at medarbejderne er glade og tilfredse. Medarbejderne siger også selv, at der er sket en positiv ændring i ledelsen, så det er virkelig dejligt."
Uddannelse der giver mening
Selvom Mikkel følte et behov for at uddanne sig inden for ledelse for at kunne overtage forretningen, så var det at vende tilbage til skolebænken på ingen måde en drøm i sig selv:
"Jeg har altid følt, at skole ikke var noget for mig. Derfor har det været helt fantastisk at vende tilbage til uddannelsessystemet og rent faktisk opleve det som en succes! Det har været en kanon rejse at være på, og jeg er blevet helt bidt af at læse videre. Jeg har fået et personligt løft, og jeg føler, jeg er blevet et bedre menneske, fordi har fået så meget med i bagagen," fortæller Mikkel.
Det har især været undervisningsformen og uddannelsens tætte kobling til praksis, der har gjort en forskel for Mikkel:
"Det har været tydeligt hele vejen igennem, hvad jeg har kunnet bruge læringen til, og det har virkelig fungeret for mig, at jeg har kunnet føre det direkte ud i praksis. Derudover har måden at lære på bare været sindssygt fed. Når man taler om tingene i plenum og hører fra de andre – det var lige så givende som selve undervisningen."
Den personlige udvikling mærker Mikkel hver eneste dag, hvor uddannelsen har givet ham et nyt syn på sit arbejde og dertil en nyfunden glæde ved arbejdet. Derfor lokker tanken om endnu mere uddannelse eller måske en ledelseskarriere i et større foretagende også.
"Men jeg er så involveret i Bjarnes Pølser, og det er jo hjerteblod, så jeg tror bare, jeg bliver her," afslutter Mikkel.