Det er mangel på job, der får internationale studerende til at rejse fra Danmark – ikke manglende lyst, siger Nikita Gavrilovs. Han mener dog, der er sket en kulturændring i virksomhederne.
Nikita blev i Danmark efter uddannelse
Da Nikita Gavrolovs gik på sidste semester på Multimedia Design på KEA valgte han at starte sit eget firma som videoproducent. Firmaet fungerede som studejob ved siden af studierne på det, der dengang hed E-design, og han fik også job på KEA som studentermedhjælper.
”Det var en god start. Jeg er selv fra en lille by, så for mig er København er en stor by med mange muligheder. I kraft af mit studie fik jeg mange venner og et stort netværk – jeg blev kendt som ’the video guy’. Det er jeg egentlig stadig, men nu laver jeg også reklamer, grafisk arbejde og meget andet,” siger Nikita Gavrilovs, som kan fejre 11-års jubilæum i Danmark og siden er blevet gift og har fået to børn.
Nikita Gavrilovs var blandt andet med til at starte det nu hedengangen KEA TV:
”Det var et stort projekt for mig, og et utroligt sjovt projekt fordi vi var en hub af kreative mennesker på KEA, som lavede journalistik, tv og videoprojekter – i en kælder på KEA. Da KEA TV sluttede rykkede vi ud af kælderen og ind i nogle rigtige kontorlokaler. I starten lavede vi en del gratis arbejde, som gled mere og mere over i betalende kunder. Det var meget organisk.”
Sidste år holdt Nikita Gavrilovs et par oplæg på Digital Konceptudvikling. De studerende var glade, og det var sjovt at være tilbage – nu som underviser.
Så da der blev slået en deltidsstilling op på Design & Business på KEA, som underviser i video, slog Nikita Gavrilovs til.
”Det er stadig nyt, men det er fedt at undervise.”
Politisk har de internationale studerende været under heftig beskydning og årsag til stor debat. PÅ den ene fløj står dem, der mener, at udenlandske studerende bare vil have gratis uddannelse, som de så kan tage med hjem til deres hjemlande, mens blandt andre dansk erhvervsliv mener, at udenlandske studerende er afgørende for Danmarks evne til vækst og international succes.
”Det er min klare erfaring, at når udenlandske studerende rejser hjem eller til andre lande som fx UK, så er det ikke fordi, de ikke vil blive i Danmark, det er fordi, de ikke har kunnet finde job. Danmark er meget attraktivt, fordi der er flere muligheder og ofte også bedre work life-balance. Det handler om, at virksomhederne skal give de internationale dimittender en chance – fx kan grafiske designere gøre et mindst lige så godt job, også selvom deres danske ikke er perfekt,” siger Nikita Gavrilovs.
Det er dog hans indtryk, at det er blevet meget bedre nu. At der er sket en kulturændring:
”Det er mange internationale virksomheder i Danmark og mange danske virksomheder med et international udsyn, som ansætter internationale medarbejdere,” siger Nikita Gavrilovs.
”Mange virksomheder er globale eller har engelsk som virksomhedssprog - fx får jeg opgaver skrevet på engelsk nu. Jeg oplever et mere internatonalt perspektiv og dermed større åbenhed og et større behov for en medarbejderstab, der består af flere forskellige nationaliteter.”