I stedet for at tage hjem til Danmark valgte Marc at fuldføre sit udvekslingsophold i Corona-ramte Italien. Han har nu været i isolation i to måneder - uden sociale medier og med en mission om at bruge karantænen til fordybelse og en indre oplevelse.
Marc blev i Milano, da Corona eksploderede
Marc Engel kan ikke huske, præcis hvor længe han har været isoleret. ”Man mister lidt tidsfornemmelsen,” siger han fra sit værelse i et hus lidt udenfor Milano. Han nåede kun lige at ankomme før karantæne og udgangsforbud trådte i kraft i det mest massive Lock Down i verden udover Kina. Han må gå ned at handle madvarer, det er det.
”Jeg bor lidt udenfor byen, jeg har en have og en altan, hvor jeg sidder og kan kigge på månen lige nu. Jeg er mere heldig end så mange andre. Min søster bor i Firenze, inde i byen, og har det ikke på samme måde som mig. Og det har sat sig hårdt på den italienske befolkning. Økonomien i Italien har været hårdt ramt i mange år, og nu er corona-krisen kommet oveni.”
Marc Engel vidste næsten ikke noget om Corona, da han ankom til Italien for små tre måneder siden. Udmeldingerne fra både den danske og italienske regering var meget forvirrende og forskellige. Folk rejste stadig rundt den første uge eller to. Så kom beskeden om, at alle skulle i isolation.
”Det kom totalt bag på mig,” siger Marc Engel, som havde lange overvejelser, om han skulle komme hjem eller blive. Hjemme i Danmark var hans lejlighed lejet ud, og i Italien havde han allerede betalt depositum og husleje for hele opholdet, så han valgte at blive.
”Det var i sidste ende en beslutning baseret på mavefornemmelse. Jeg valgte at prioritere oplevelsen, og se hvad det ville bringe. At bruge isolationen som en oplevelse indad - at gå i isolation kan virkelig danne folk. Jeg så det som en mulighed for at kunne fordybe mig i mit studie og i mig selv. Men det kræver bestemt noget. Og når jeg snakker med mine venner derhjemme, kan de ikke helt forstå den situation, vi er i her.”
Et værelse med udsigt kan meget, men hvad får en dansk studerende til at vælge at blive i et land i undtagelsestilstand, mens alle andre haster hjem?
”Jeg har altid søgt oplevelser og rejst meget. Og så er jeg 30 år, det gør også noget. Jeg er et socialt menneske, men er ligeså interesseret i det indre som den ydre verden. Og så var det afgørende, at jeg kunne læse online og fuldføre mit studie,” siger Marc Engel, som læser Brand Design på KEA og grafisk design på Institut for grafisk design i Milano. Begge steder har han fået god støtte og vejledning:
”Jeg har hele tiden haft en monster-god dialog med Hanne, som er udvekslingskoordinator på KEA – hun er virkelig god til at kontakte os udvekslingsstuderende. Jeg har hele tiden vidst, at der var en sikkerhed på KEA, og at verden ikke ville gå under. ”
Dagene smelter meget sammen for Marc Engel, men er hver især super strukturerede. Han stå op kl.7 hver morgen, har undervisning tre timer og derefter tre timers tutorial. Frem til kl.18 laver han opgaver, læser og træner på sit værelse.
”Jeg prøver at holde mig aktiveret. Om aftenen ser jeg en god film eller ringer måske til en af mine venner. Jeg prøver så vidt muligt ikke at være online, fordi det er jeg meget i forvejen i forbindelse med studiet. Og det interesserer mig heller ikke rigtigt. Et par timer forsvinder lynhurtigt på sociale medier, og det giver ikke rigtig mening. Jeg vil gerne have så meget ud af livet som muligt.”
Har du fortrudt dit valg, eller er det stadig den rigtige beslutning?
”Det kan jeg først svare på i slutningen af mit forløb. Effekten kan jeg først mærke, når jeg kommer ud og møder mennesker igen.”
Det gør han om fem dage, når udgangsforbuddet slutter.
”Så skal jeg på gaden, gå en tur, se lidt af byen og have den italienske fornemmelse.”