Truslen mod hackerangreb bliver større og større i takt med, at alt bliver digitaliseret, og flere enheder kobles til internettet. Men for at kunne bekæmpe hackerne, skal man lære at tænke som dem samt kende til de mange lag i datakommunikationen.
Lea vil lære at tænke som hackerne
Selvom næsten alle danskere jævnligt bruger internettet, er det langt fra alle, der tænker over, hvor mange lag man egentlig kommer igennem, fra man eksempelvis klikker på ’køb’ i en webshop, til at den ordre havner hos den virksomhed, man bestiller hos. Netop forståelsen for de forskellige lag er nødvendig, når man arbejder med IT-sikkerhed. Derfor valgte Lea Gemzøe Nielsen at læse til IT-teknolog, så hun derefter kunne bygge ovenpå med bachelor-top up-uddannelsen i IT-Sikkerhed.
"På IT-Teknologuddannelsen har jeg især lært om netværkslaget med konfigurering af routere og firewall og om transportlaget, som er det lag, der sikrer pålidelige dataoverførsler. Det har givet mig en grundlæggende forståelse for sikkerhed i de enkelte lag. Sker der for eksempel en fejl på netværket i en virksomhed, er det vigtigt at kende til, hvordan data flyder imellem enhederne for at gøre virksomheden produktionsklar igen," fortæller Lea.
Studiejob i efterretningsvirksomhed
For Lea er IT-Teknologuddannelsen netop kommet i hus, så nu venter halvandet års specialisering i IT-Sikkerhed efter sommerferien. Det praktiske arbejde med IT-sikkerhed er hun dog allerede i fuld gang med. På IT-Teknologuddannelsen valgte hun nemlig at tage sin virksomhedspraktik i CERTA Intelligence & Security, som er en privat efterretnings-, analyse- og sikkerhedsvirksomhed, der hjælper organisationer med at identificere, forebygge og imødegå sikkerhedsmæssige trusler og risici.
IT-Sikkerhed - en overbygning
IT-Sikkerhedsuddannelsen er en overbygning, en såkaldt top-up-uddannelse, på uddannelserne IT-Teknolog og Datamatiker. Uddannelsen er af 1,5 års varighed.
Siden praktikken har hun haft studiejob i virksomheden og skal bruge en god del af sommeren på at arbejde her. Hvad, Lea arbejder med i CERTA, kan hun dog ikke fortælle, da det er hemmeligt. Til gengæld kan Lea godt fortælle, hvad hun håber på at få ud af top up-uddannelsen i IT-Sikkerhed:
"Jeg håber på at få specialistkompetencer inden for offensiv og defensiv IT-sikkerhed. Defensiv IT-sikkerhed er der, hvor man beskytter imod ondsindede aktører, og offensiv IT-sikkerhed handler om at lære at bruge hacking-værktøjer, så man forstår hackeren. Det gælder om at tænke som hackeren; være i den kriminelles hoved."
Uddannelsen i IT-Sikkerhed giver dertil rig mulighed for at få arbejde inden for digital forensics, som er en gren af retsteknisk videnskab, der arbejder med elektronisk bevismateriale i kriminalsager, men om det er den vej, Lea vil gå, ved hun ikke endnu.
En fremtid i IT ved et tilfælde
For Lea var en karriere inden for IT ikke noget, hun havde drømt om, og hendes uddannelsesrejse begyndte ved et tilfældigt møde med kodning, som hun aldrig havde beskæftiget sig med før. Hun faldt tilfældigvis over en annonce om kodning på internettet og tænkte, hvad det mon gik ud på, hvorefter hun for første gang prøvede at kode. Her fandt hun ud af, at kodning var noget, der gav rigtig god mening for hende, fordi hun er logisk tænkende.
"Kodning lyder måske ikke særlig fedt, men jeg tror, at rigtig mange vil blive overraskede over, at det er noget, der passer til dem. Så det er bare om at prøve det af," siger Lea.
Den begyndende interesse for kodning førte i første omgang Lea til datamatikeruddannelsen, hvor hun studerede i et år, og det var her, at hun fik øjnene op for hacking. Men hvor datamatikeruddannelsen indtil da primært havde handlet om applikationslaget og dermed brugergrænseflader, ville Lea gerne dybere ned i lagene, og derfor besluttede hun sig for at skifte over og begynde på IT-Teknologuddannelsen.
Den uddannelse er hun nu færdig med, og allerede nu står virksomhederne i kø for at rekruttere hende – både fordi hun er dygtig, men også fordi hun er kvinde. Der er som bekendt mangel på kvinder inden for IT, men for Lea selv er det ikke noget, hun har tænkt så meget over på studiet. Hun forstår derimod ikke, hvorfor der ikke er flere kvinder i IT, for IT er for alle; især hvis man er logisk tænkende.