KEA holder det høje optag fra sidste år - især STEM-uddannelser såsom Datamatiker, IT-teknolog, Produktudvikling samt de byggerelaterede uddannelser går frem. Andelen af kvinder på STEM-uddannelserne stiger 6 procent.
KEA fastholder rekordhøjt optag og går frem på STEM
Sidste års søgning til KEA og det efterfølgende optag var historisk højt, derfor er det fantastisk, at KEA ikke bare holder niveauet, men faktisk øger en lille smule i forhold til sidste år, og at STEM går frem med 4 procent- Andelen af kvinder på KEAs STEM-uddannelser stiger med 6 procent.
Nogle uddannelser øger dog optaget markant mere i forhold til sidste år – eksempelvis IT-teknolog med 50 procent og Datamatiker med 19 procent. En af dem, der er kommet ind på Datamatiker er Anne Sofie Fogh Christensen:
”Vi får at vide, at det er det nemmeste i verden at hacke et trafiklys – jeg vil gerne forstå, hvorfor det er det. Jeg vil have en større forståelse af dét hele vores samfund er bygget op af. Og så synes jeg, at kodning er ret spændende – hvilket stammer helt tilbage fra Arto, hvor man selv sad og kodede det hele. Det passer mig også godt, at Datamatiker er en uddannelse på to et halvt år, som både giver mulighed for at gå ud og få et job eller tage en top up - jeg er stadig åben for, om jeg skal gå den hardcore sikkerhedsmæssige vej og tage top up’en i IT-sikkerhed eller den mere kreative vej med top up’en i Webudvikling.”
Andelen af kvinder går frem på KEAs digitale uddannelser - ikke mindst de 'hårde' it-uddannelser. Og det er noget, der vækker ekstra glæde hos uddannelsesdirektør for de digitale og tekniske uddannelser Katja Munch Thorsen:
”Vi er super glade for at have så mange ansøgere og at kunne øge optaget på vigtige uddannelser som fx Datamatiker og IT-teknolog. Vi vil rigtig gerne have mange forskellige studerende, fordi der er brug for mange forskelige løsninger i IT-branchen - jo større diversitet - herunder kvinder - desto bedre IT-løsninger. Vi glæder os til at byde velkommen til alle vores nye it-studerende - både dem der vil nørde, dem der fanges af det kreative og dem der vil bruge IT til at gøre en forskel i verden.”
De unge vælger KEA og fremtiden til
Også på uddannelser som Byggetekniker og Bygningskonstruktør følger optaget den store søgning og optaget øges markant:
”Det er fantastisk, at vi kan optage så mange studerende til en branche, som i dén grad mangler arbejdskraft, og vi er stolte over, at de unge vælger uddannelse og ikke mindst KEA til. Hele bygge- og anlægsbranchen står i en helt ny æra med nye teknologier, bæredygtigt byggeri og nye forretningsmodeller, som kræver at der kommer nogle dygtige folk ud, der har kompetencerne til at udvikle, sikre og optimere de opgaver. Vi glæder os over at være med til at skabe den forandring, som både branchen, politikerne og ikke mindst borgerne kalder på,” siger uddannelsesdirektør for design- og byggeuddannelserne Kristina Kristoffersen.
”Uddannelsen er en spændende mulighed for både at være kreativ, bruge matematik og arbejde sammen med mange forskellige fagligheder på meget forskellige projekter. Jeg kan også godt lide, at der er en bred vifte af muligheder efter uddannelsen og ikke kun én ting, Samtidig er der gode muligheder for at arbejde i udlandet. Lige nu er drømmen at arbejde sammen med arkitekter på en tegnestue,” siger Jahnay Benson.
BIG: ”Fagligt og mentalt er vi fuldstændig afhængige af input fra hele verden”
Efterspørgslen på dimittender fra KEAs tekniske, it- og byggerelaterede uddannelser er stor. Virksomhederne mangler arbejdskraft og efterspørger de kompetencer, som de studerende opnår på KEA.
Derfor er det også helt forkert, når et flertal i Folketinget har besluttet, at der lukkes for optaget på de internationale uddannelser fra sommeren 2022. Det er således det sidste sommeroptag på KEA på de internationale uddannelser – det vil få store konsekvenser for ikke bare de studerende, men også samfundet og især erhvervslivet, fordi det vil betyde endnu større mangel på både arbejdskraft og på internationale kompetencer – også hos de danske studerende, som udgør 40 procent af de studerende på KEAs internationale uddannelser.
Hos tegnestuen BIG, en af Danmarks mest kendte og respekterede virksomheder, har de pt. 24 nationaliteter ansat, og tegnestuen kunne slet ikke fungere uden den diversitet:
”Fagligt og mentalt er vi fuldstændig afhængige af input fra hele verden. Vi bygger i 17 lande lige nu, så vi har brug for folk, der kan forskellige sprog og kender forskellige kulturer. Én ting er personlige holdninger, men vi er et kommercielt firma. Vi skal vinde opgaver og gøre det godt, og det kræver mange forskellige hjerner med mange forskellige baggrunde. Når vi sætter et team, vælger vi ud fra kompetencer, og det interessante er, at det altid viser sig at være et internationalt team. Du får et større vid. Vi får et helt andet input med 10 forskellige nationaliteter. Verden er ikke lille, den er kæmpestor, og det at have et netværk med tråde i hele verden er utroligt powerfuldt,” siger Finn Nørkjær, arkitekt og partner i BIG.
Og det er en virkelighed som uddannelsesdirektør Kristina Kristoffersen også kan nikke genkendende til:
”På den danske linje af Bygningskonstruktør har vi også et internationalt perspektiv, men vi kan ikke opnå den samme diversitet i kultur, erfaring og kompetencer på et dansk studie, som vi kan med de internationale studier - og dermed bliver det fremadrettet vanskeligere at imødekomme den efterspørgsel fra erhvervslivet.”
Top up’erne holder også sidste års niveau
I år er der et mindre optag på de top-up uddannelser, som Datamatiker og den internationale linje Computer Science er fødekæde til, hvilket formentlig skyldes, at efterspørgslen er stor og at dimittenderne har valgt at tage imod jobtilbud fremfor at læse videre på en top up.
Når KEAs samlede optag på top up-uddannelserne alligevel er på niveau med sidste år, så skyldes det blandt andet, at søgningen og optaget på Produktudvikling & Teknisk Integration har været usædvanligt højt i år, og at KEA har fået en helt ny top up-uddannelse, nemlig Energimanagement.
KEA optager 2268 nye studerende i år.
Hold øje med ledige pladser her