Ved dette års KEA Charette blev studerende fra hele verden sat til at udforske bæredygtighed – ikke som belejligt buzzword, men som et komplekst felt, hvor løsningerne skal holde i længden. På mere end én måde.
Kaffesvampe og koncertmøbler: Studerende fra hele verden udvikler bæredygtige løsninger
KEA Charette samler studerende på tværs af uddannelser og lande til en uge fyldt med kreativ problemløsning for lokale virksomheder og organisationer på Nørrebro.
Men hvad er egentlig bæredygtigt, og bør alle virksomheder være bæredygtige i alt, hvad de gør - er det overhovedet muligt? Disse spørgsmål danner basis for årets tema: At grave et spadestik dybere og anerkende de iboende dilemmaer, begrænsninger og kompromisser som bæredygtighed også rummer.
De studerendes løsninger ved dette års KEA Charette viser derfor også, at bæredygtigt design ikke kun handler om miljøpåvirkning.
Fra svampefarme i genbrugsgrums til modulære møbler afspejler hvert projekt en forståelse for, at ægte bæredygtighed skal fungere på flere niveauer: miljømæssigt, æstetisk, socialt, økonomisk og funktionelt.
Omdanner affald til svampe
Mad -og vinbaren Fire Tyve på Nørrebro har et stort kælderlokale, som de ikke vidste, hvordan de skulle udnytte. Gruppe 1’s forslag går ud på at omdanne kælderen til en bæredygtig svampefarm. Konceptet skaber et lukket kredsløb, hvor kaffegrums fra både Fire Tyve og lokale virksomheder forvandles fra affald til vækstmedie for svampe, der senere bruges i restaurantens køkken. Dét må siges at være lokalt dyrket.
Og da Gruppe 7 skulle hjælpe mikrobryggeriet Flying Couch med at finde en måde at genanvende deres brugte plastikfustager på, teamede Gruppe 7 op med Gruppe 1: De brugte fustager kan nemlig bruges som ’krukker’ til at dyrke urter, blomster og ikke mindst svampe i.
Fælleshaver og Grøn Teknologi
Flere løsninger kredsede om haver og selvforsyning. Roof top urban gardening handler om at lære både turister og Københavnere at dyrke grøntsager i urbane omgivelser hos Østergro.
Rentemestervej bibliotek har en stor uudnyttet plads som de studerende foreslog at omdanne til en socialt ansvarlig fælleshave. Hvor man kan mødes om at plante, dyrke og spise – og hvor de kommende generationer kan få bæredygtigheden ind med jorden under neglene.
Men konceptet rækker ud over traditionelt fælleshavebrug ved at inkorporere mos som vedvarende energikilde. Deres mos-potter kan generere mellem 0,2 - 0,3 volt, og når de forbindes i en serie på cirka 125 potter, kan man drive små enheder såsom vandingssystemer til haven eller belysning.
I tværfaglige grupper har de studerende samarbejdet med en lokal aktør, der står med en udfordring.
De studerende har brugt New European Bauhaus i deres metodiske arbejde, såvel som KEAs Bæredygtighedskatalog.
New European Bauhaus er baseret på Green Deal (European Climate Agenda) og har som mål, at løsninger skal fungere på flere niveauer i tre hovedgrupper:
- Æstetik – kvaliteten af oplevelsen udover funktion
- Bæredygtighed - fra klimamål til cirkularitet, nul forurening og biodiversitet
- Inklusion - mangfoldighed og lighed for alle, tilgængelighed og overkommelige priser
Prisvindende innovation
Publikumsprisen gik til Gruppe 4's koncept til mikrobryggeriet Flying Couch, der adresserer bryggeriets udfordring med at genbruge de hundredvis af plastik fustager, som de får ind ugentligt. Gruppe 4 foreslog et omfattende upcycling-program, der omdanner de brugte fustager til blandt andet tøj, merchandise og kunstinstallationer.
Prisen for Bedste Koncept gik til Gruppe 6 for deres transformative møbeldesign til spillestedet Alice. Gruppen har udviklet multifunktionelle møbler fx en kube der kan forvandles til to stole, hvilket muliggør fleksibel brug af både inden- og udendørs rum på spillestedet. Møblerne skal produceres af genanvendte materialer udviklet af A:gain.
KEA Charette 2024 viser, hvordan vi kan arbejde med bæredygtighed - ikke som et abstrakt koncept, men som en praktisk ramme til at skabe løsninger og meningsfuld forandring.
Skolerne, der deltager er:
- BHT, Berlin
- FH Salzburg, Salzburg
- Fontys University of Applied Science, Eindhoven
- Humber College, Toronto
- OTIS School of Design, Los Angeles
- Senac University, Sao Paolo
- Toronto Metropolitan University, Toronto
- Vilnius College of Design, Vilnius