Så længe der er valg, vil der være tvivl. Her får du fire geniale råd fra Studie- og Karrierevejleder Nikoline Scanholm, så du bliver bedre rustet til at træffe dit studievalg – og andre vigtige valg.
I tvivl om uddannelse? - fire geniale råd fra vores Studie- og Karrierevejleder Nikoline
Studie- og Karrierevejleder Nikoline Scanholm opfordrer til at have mod til at tvivle:
”Uddannelsesvalget er bare ét af mange valg, og det er muligt at skifte vej senere, hvis det alligevel ikke var det helt rigtige for dig. Del din tvivl med venner og familie - de har sikkert også oplevet at tvivle. Måske du kender nogle, der har fulgt en klar uddannelses- og karrierevej, men du kender helt sikkert også nogle, der har skiftet retning, valgt om eller ændret interesser undervejs. Begge dele er helt normalt."
Væk med tanken om at være 100 procent sikker
"Hvad nu, hvis jeg ikke kan mærke det i maven? Hvad nu, hvis jeg ikke passer ind på studiet?" I studie- og karrierevejledningen taler vi ofte med ansøgere, der ønsker at blive 100 procent sikre på deres studievalg. Det sker bare ofte sjældent. Så længe der er valg, vil der være tvivl. Du skal gøre op med tanken om det perfekte valg. Tro på, at den beslutning, du tager, er god nok - og husk, at du kan ændre vej senere. Valget er dit, men du må forsøge at finde fred med, at du nok ikke kommer til at føle dig 100 procent sikker.
Hvad handler din tvivl egentlig om?
Prøv at konkretiser, hvad din tvivl handler om. Er du usikker på uddannelsens faglige indhold? Er du i tvivl om optagelseskravene? Er du i tvivl, om du er klar til at være studerende? At blive bevidst om grunden til din tvivl kan hjælpe dig med at finde løsninger. Det kan også hjælpe dig til at finde ud af, hvor du skal søge råd eller vejledning.
Overvej en Plan B
Måske din tvivl kan afhjælpes, hvis du ikke kun vælger at søge ind på én uddannelse. Husk, at du kan søge ind på flere forskellige uddannelser - både på KEA og andre uddannelsesinstitutioner. Brug Uddannelsesguiden eller Studievalg Danmark, hvis du vil finde beslægtede uddannelser til den, du finder interessant. I starten af august vil du også kunne se en liste over alle de uddannelser, hvor der er ledige pladser, og hvor du måske har mulighed for optagelse.
Du er altid meget velkommen til at kontakte både KEA Studie- og Karrierevejledning og KEA Optag, hvis du har brug for vejledning eller spørgsmål om optagelseskrav.
KEA Studie- og karrierevejleding (hvor du blandt andre kan tale med Nikoline)