Der findes masser af forskning og viden om nye bæredygtige materialer og teknologier, men virksomhederne har svært ved at finde og få adgang til det. Design-metoder kan bygge bro og få den viden i spil i virksomhederne.
Hvordan kan virksomheder få gavn af nye materialer?
Dinesen gulve er smukke og langtidsholdbare og i sig selv et naturprodukt, men det ændrer ikke på, at der stadig er en mængde restmaterialer fra produktionen af gulvene. Sammen med KEAs Design Lab formulerede Dinesen derfor en design challenge, som stillede spørgsmålet ’Hvordan kan vi anvende resterne bæredygtigt ved brug af svampemycelie?’
Og det fik Dinesen nogle meget nytænkende svar på i en tværfaglig workshop på KEA med design- og ingeniørstuderende fra fire uddannelsesinstitutioner, som netop havde til formål at bringe den nyeste viden om nye materialer, kloge hoveder og designmetoder i spil i en konkret virksomhedscase. En case der tjener som eksempel for en større gruppe virksomheder, der hungrer efter nye og bæredygtige løsninger.
Snaps og brugskunst af svampe
Et af KEAs ekspertiseområde er avancerede groede materialer, hvilket vil sige materialer der dannes ved hjælp af mikrober. Grupperne tog udgangspunkt i mycelium, som netop er et selv-groende materiale med mange forskellige egenskaber, og som er 100 procent bæredygtigt.
En af grupperne udviklede en akvavit – Skovit - brygget på nåle fra Dinesens træer samt en termobeholder lavet af trærester og svampemycelium, som har termiske effekter.
Når man fælder et træ, er der en masse dyr og insekter, der mister deres bolig, så én af grupperne foreslog at lave insekthoteller af svampemycelie og resterne fra Dinesens produktion – insekthoteller som både kan bringes tilbage i skovene eller stilles op i baggårde, haver og anlæg.
Lyden af træ og svampe der gror
En tredje gruppe havde taget udgangspunkt i, at Dinesen får deres træ fra forskellige træer og skove – som er i symbiose med forskellige typer af svampe. Gruppen havde skabt en kollektion af vaser af de forskellige mycelium-typer og trærester såsom bark.
Den fjerde gruppe havde designet et møbel lavet af afskæringer limet sammen af mycelium – som gror relativt langsomt igennem solidt træ og faktisk også laver en lyd, når det vokser. Gruppen havde derfor foreslået at lave en lp med lyden af voksende mycelium: The sound of Dinesen.
Gruppernes forslag er et godt eksempel på, hvor meget der er at hente, og hvor meget værdi det kan skabe – på flere forskellige måder – når virksomheder og vidensmiljøer mødes.
Samarbejde skaber værdi i virksomhederne
Og det er præcis formålet med Datemats, som er navnet på det 3-årige EU-projekt, finansieret af Erasmus og med 10 partnere involveret.
Projektet ser på, hvordan man kan formidle kompleks viden via designmetoder, og hvordan al den fantastiske viden og forskning, der findes om nye materialer kan komme ud og leve og gøre gavn i virksomhederne.
”KEA er en oplagt institution til afprøvning og gennemførelse af netop denne type projekt med udgangspunkt i Material Design Labs forskning, fordi hele grundlaget for KEA er en tæt kontakt og samarbejde med erhvervslivet,” siger Anke Pasold, lektor i Material Design Lab på KEA.
I løbet af de seneste tre år har projektet blandt andet kørt en række workshops, arrangementer og videndelinglabs med studerende, forskere og virksomheder hvoraf en del blev afholdt på KEA. Derudover er der udviklet en del åben source metoder, redskaber og videnprodukter til brug i uddannelse og virksomheder.
Ejer af Dinesen Gulve, Hans Peter Dinesen, er taknemmelig for at have været en del af ”denne eksperimenterende proces”:
”Vi har lært nye måder at bruge vores materialer, som hænger meget sammen med vores kernemission om at bruge så meget af vores træ som muligt - og det har der været fremragende eksempler på i denne proces, så forhåbentlig kan vi lave flere samarbejder som dette i fremtiden.”
Datemats
Datemats er et 3-årigt EU-projekt, som er finansieret af Erasmus. Der er 10 partnere med i projektet.
Datemats er netop afsluttet med en konference i Milano.