Erhvervsakademiernes praksisrettede forskning modtager for første gang en bevilling fra forskningsreserven, nærmere bestemt 3,7 mio. kr. for 2025. En vigtig milepæl der styrker den praksisnære forskning til gavn for især små og mellemstore virksomheder.
Historisk bevilling fra forskningsreserven styrker erhvervsakademiernes forskning
Sektorens forskningsbudget løftes med cirka 6 procent med tildelingen af en etårig bevilling på 3,7 mio. kr. for 2025 fra forskningsreserven. Det er en vigtig milepæl i retning af at styrke den praksisnære forskning, der især gavner små og mellemstore virksomheder.
”Vi glæder os over, at man nu prioriterer erhvervsakademiernes forskning i nye teknologiers anvendelse i små og mellemstore virksomheder, men én etårig bevilling løser selvfølgelig ikke alene det omfattende behov for viden, som virksomhederne har. Vi hæfter os ved, at aftalepartierne er enige om at undersøge mulighederne for en langsigtet finansiering af erhvervsakademiernes praksisrettede forskning frem mod næste års forskningsreserve,” siger Steen Enemark Kildesgaard, formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier.
Stort behov i virksomhederne
Behovet for teknologisk opgradering af små og mellemstore virksomheder er højaktuelt i lyset af udviklingen inden for AI og grønne teknologier. Disse virksomheder udgør mere end 90 pct. af danske virksomheder og har generelt større udfordringer med at indarbejde ny teknologi end større virksomheder.
”Det er afgørende, at der nu prioriteres midler til at styrke erhvervsakademiernes forskning i anvendelsen af nye teknologier, så den kan finde vej til de små- og mellemstore virksomheder, der ellers risikerer at falde bagud teknologisk. Vores forskningssamarbejder med virksomheder skaber nødvendig viden om, hvordan teknologier som AI kan anvendes i praksis til gavn for virksomhederne,” siger Charlotte Lundblad, bestyrelsesformand i Danske Erhvervsakademier.
Udviklingen i de nye teknologier stiller nye krav til både virksomheder og erhvervsakademiernes dimittender.
”Det handler ikke om, at vores el-installatører og automationsteknologer skal være eksperter i AI, men de skal vide, hvordan AI og andre teknologier kan spille sammen med deres faglighed – eksempelvis hvordan AI rykker ind arbejdet med programmering på it-området og i den digitale konstruktion i byggeriet. Denne bevilling er et vigtigt skridt, men behovet for viden om teknologierne vil vokse i de kommende år, i takt med at teknologien udvikler sig”, påpeger Steen Enemark Kildesgaard.
Siden 2013 har erhvervsakademierne haft en forskningsforpligtelse inden for tekniske, merkantile og it-faglige uddannelser, med målet om at styrke vidensniveauet i både uddannelserne og i danske små og mellemstore virksomheder, hvor produktivitets- og konkurrenceevnen kan løftes gennem praksisrettet forskning og samarbejde.