Det der kommer ud af rumpen på heste, kan blive billig og bæredygtig varme hos dig. Astrid og Frederikke vil omdanne staldmøg til biopiller og briketter, og det er en rigtig god forretning for både dig, hesteejerne og miljøet.
Hestelort er det nye varme
I Danmark er der cirka 100.000 heste, som hver eneste dag producerer 4,5 ton gødning. Og det er både dyrt og besværligt for hesteejerne at komme af med staldmøget. Omvendt er der 714.000 brændeovne i Danmark, og 120.000 husstande har træpillefyr – og det er pebret at købe brændsel til dem.
Men Astrid Kieme Nielsen og Frederikke Dirach Andersen har en løsning på begge problemer. De vil nemlig omdanne hesteejernes staldmøg til piller og briketter, som man kan fyre med. En løsning som ikke bare er god for pengepungen, men også miljøet.
”Idéen opstod, fordi vi begge kender til hesteverdenen og hørte meget om de økonomiske problemer staldene stod med under energikrisen. Her var udgifterne til træpiller (som også bruges til strøelse i staldene), mødding og varme de store emner. Og så dukkede idéen til biobriketter lavet af mødding op.”
Kan også hældes direkte i fjernvarmeværkerne
Men hvis staldmøg kan bruges til at fyre med, hvorfor så ikke bare læsse det direkte i pillefyret eller brændeovnen, tænker du måske? Det kan ikke lade sig gøre på grund af ammoniakken i gødningen. Temperaturen skal nemlig op på mindst 650 grader, for at ammoniakken i frisk staldmøg ikke bliver et problem.
Den temperatur kan man til gengæld præstere til overflod på fjernvarmeværkerne, og de kan derfor modtage staldmøget direkte fra staldene. Derfor er værkerne også en del af Astrid og Frederikkes forretningsmodel.
Fjernvarmeværkerne mangler jævnligt materiale, de kan omdanne til varme, mens hesteejerne som sagt har brug for at komme af med deres staldmøg – og det er dyrt for begge parter. Så Astrid og Frederikke vil også agere servicevirksomhed eller distributør mellem hesteejerne og fjernvarmeværkerne, som jo ligger placeret over hele landet. Med andre ord win-win for alle – ikke mindst miljøet.
Stor hjælp at hente på studiet
Astrid Kieme Nielsen og Frederikke Dirach Andersen studerer Økonomi & It på KEA, og undervisningen her har været en stor hjælp:
”Vores undervisning i forretning, organisation, økonomi og innovation/entreprenørskab har været en stor hjælp i alle dele af projektet. Specielt det seneste modul i Innovation & Entreprenørskab har givet meget, da vi har mulighed for at få grundig og konstruktiv feedback fra både engagerede underviser og fagfolk fra Fonden for Entreprenørskab.”