Forskningens Døgn løber af stablen i uge 17, og på KEA kan du blive klogere på robotter, de data du deler, guld og sølv fra skrald og hvorfor ler er genialt som byggemateriale.
Guld i skraldet og højhuse i ler – Forskningens Døgn på KEA 2022
Forskningens Døgn forgår fra mandag den 25. til torsdag den 28. april, og her kan man booke 45 minutter på KEA mellem kl. 8-14 og opleve:
- Hvorfor du måske kommer til at bo i et mere klimavenligt ler-byggeri i stedet for beton
- Urban Mining og hvordan man kan finde guld og sølv i husholdningsaffald
- Robotter – deres muligheder og begrænsninger
- Forstå de data, du deler
Stampet lerjord - KEA Byg
Den kinesiske mur er bygget af stampet lerjord. Det samme gælder Alhambra i Spanien og Shibam i Yemen. Teknikken er ikke ny, men vi har i mange år vænnet os til at bygge i beton, der er mere effektivt og nemmere at bygge i etager, men til gengæld forurener og er svært at nedbryde. Et bæredygtigt og billigt alternativ er at stampe lerjord sammen, og når det ikke længere skal bruges, nedbrydes det af regnen i løbet af en uge og bliver til jord igen.
Eleverne kan prøve at stampe lerjorden, så den kan blive klar til byggeri.
To adjunkter forsker i, hvordan man kan bruge stampet lerjord til etagebyggeri i større byer. På udstillingen viser de, hvordan man omdanner lerjord til elementer som kan anvendes i etagebyggeri i stedet for beton.
Urban Mining - KEA Design
Overraskende mange smykker havner i byens husholdningsaffald. En ny teknologi gør det muligt at finde og genbruge de ædelmetaller, der findes i skrald. Traditionel minedrift ødelægger store områder og skader klimaet.
Klassen kan lære om den ny teknologi, der gør det muligt at sortere sølv- og guldsmykker fra skraldet. Og se smykker, der er fundet i skrald, og hvordan de ser ud efter en tur igennem et forbrændingsanlæg – og høre om, hvordan man smelter dem om til granulater. Læs mere i nyheden Sølv og guld fra skrald giver bæredygtige smykker
Robotter i praksis - KEA Teknik
Robotter kan efterhånden laves så billigt og brugervenligt, at de er nemme at anvende for små- og mellemstore virksomheder.
På udstillingen kan eleverne se, hvordan en robot er programmeret til at flytte en genstand fra et sted til et andet, og en monitor demonstrerer, hvordan man kan programmere et spil. Eleverne vil også kunne få en opgave i spilprogrammering med hjem.
KEA forsker i muligheder for at anvende billigere og mindre robotter i små og mellemstore virksomheder. I projektet undersøger en adjunkt, hvilke typer opgaver, en robot kan varetage – og hvad der er dens begrænsninger.
Udstillingen demonstrerer, hvordan man kan sætte x, y, z i spil i en praktisk kontekst, hvor en robot er programmeret til at flytte en genstand.
Forstå de data, du deler - KEA Digital
Har du et digitalt mindset? Vi er i dag online i en grad som aldrig før. Men hvad kræver den digitale tidsalder af os, når det kommer til begreber som intuition, etik og ikke mindst deling – bevidst som ubevidst – af data?
Elever kan få viden om det digitale mindset, forstå data, og hvordan man forholder sig til de data, man deler.
KEA forsker i hvilke udfordringer små- og mellemstore virksomheder møder, når medarbejdere skal tage nye, digitale teknologier i brug. Hvad kræver det af lederen, hvis man fortsat skal fastholde og motivere sine medarbejdere? Og hvordan bliver medarbejderne digitale forandringsagenter, så de omsætter nye teknologier i organisationen, hvor beslutninger træffes ud fra intuition, etik og data.
Praktisk information
Arrangementet er gratis, og alle er velkommen til at ringe eller skrive og booke en tid, hvad end det er til en guidet tour af hele udstillingen eller enkelte dele.
Målgruppe: 7.-10. klasse og elever på ungdomsuddannelser
Hvor: KEA, Guldbergsgade 29N, 2200 København N
Hvornår: 25. april til 1. maj (uge 17)
For nærmere info og booking af tid, kontakt venligst Line Palle Andersen via mail