Mange VVS’ere drømmer om at blive autoriserede, men økonomi, familiesituationen og tanken om at vende tilbage til skolebænken gør, at mange afholder sig fra at tage springet. "Bare gør det!" siger to, der netop er dimitteret fra deltidsuddannelsen i VVS-installation.
Fuldt udbytte med VVS-installation på deltid
Autorisationen giver noget at falde tilbage på. Derfor er VVS-installatøruddannelsen for mange VVS’ere et oplagt valg, hvis man vil videreuddanne sig. Uddannelsen har traditionelt været en 2-årig uddannelse, der er SU-berettiget, men en SU rækker ikke langt, hvis man har gået som svend og været vant til en god svendeløn. Derfor er den nyere deltidsuddannelse 'AU i VVS-installation' et populært valg for mange VVS’ere, der med denne uddannelse kan opnå autorisation, samtidig med at de arbejder ved siden af.
Deltidsuddannelsen indeholder kun halvt så mange fag som den fulde VVS-installatøruddannelse, men det til trods er der for Kasper Alber og Michael Nygaard Nielsen, der netop har færdiggjort deltidsuddannelsen på KEA og opnået autorisation, alligevel ingen tvivl om, at uddannelsen har rykket dem helt vildt:
"Jeg har fået meget mere ud af at tage uddannelsen, end jeg havde regnet med. At vi nu kan dimensionere alt i en stor ejendom - uden det er et problem - det havde jeg ikke regnet med,” fortæller Kasper og fortsætter:
"For eksempel undervisning i varme har været vildt fedt. Som VVS'er var varme for mig en pumpe, veksler og nogle ventiler. Nu forstår jeg alle forindstillinger, tryk, balance, energioptimering osv. Jeg kan få anlægget til at køre ud fra min teoretiske viden og ved på forhånd, hvor jeg kan optimere anlægget. Før skulle jeg sjufle mig frem. Nu kan jeg tænke løsningen på forhånd, fordi jeg forstår baggrunden."
Det sociale udbytte er lige så stort som det faglige
Kasper og Michael havde, før de begyndte på uddannelsen, fuldt fokus på at opnå et fagligt udbytte, men når de nu kigger tilbage på de knap to år, der er gået, fra de begyndte på uddannelsen, er det i høj grad det sociale udbytte, der fylder i kroppen:
"Det har været fedt at følge de samme i klassen. Vi har haft rigtig godt sammenhold, og det har været rigtig godt at lave gruppearbejde," fortæller Kasper, der indrømmer, at han stadig svæver på en lyserød sky her fire uger efter afgangseksamenen, fordi uddannelsen har været så stor en oplevelse, der har været helt fantastisk at være igennem.
Både Kasper og Michael fortæller, at netop det at være sammen på et hold har gjort det nemmere at komme igennem uddannelsen, fordi man har haft hinanden og fået opbygget et godt kammeratskab, hvor man har hjulpet hinanden. For Michael har det dertil ført dybere venskaber med sig:
"Vi har haft en rigtig god klasse, og det har betydet rigtig meget. Vi har ringet til hinanden og fået hjælp fra hinanden. I vores gruppe, "Nordkantgruppen" som vi kalder os, har det ført til rigtig gode venskaber – også privat. Vi skal blandt andet en tur sydpå i uge 47 i en forlænget weekend, og der skal vores gode resultat fejres," fortæller Michael glad.
"Svendene skal turde tage springet!"
Kasper på 32 og Michael på 50 kommer med to forskellige baggrunde og to forskellige indgangsvinkler til at blive installatør. Hvor Kasper arbejdede som overmontør og ønskede en stærkere teoretisk faglighed med sig i jobbet, er Michael driftstekniker på Københavns Universitet, som selv opfordrede til, at Michael blev installatør for dermed at kunne blive fagligt ansvarlig i afdelingen. Som Michael fortæller:
"Jeg havde først kørt som svend i 12 år, og derefter var jeg overmontør i industrien i 12 år, og her opstod drømmen om at blive installatør og om en dag at arbejde i en rådgivende ingeniørvirksomhed," fortæller Michael, der med et jobskifte til Københavns Universitet fik mulighed for at realisere drømmen, fordi virksomheden bakkede op og kunne se stort potentiale i at få forbedret driften med en lokal fagligt ansvarlig i den pågældende afdeling.
"Jeg har faktisk søgt ind på uddannelsen to gange tidligere, men jeg sprang fra begge gange, for jeg turde simpelthen ikke at starte," siger Michael. Tredje gang var dog lykkens gang for Michael, og han er ovenud lykkelig for, at han turde tage springet:
"Det er to år med fuld drøn på. Det skal man forberede sig på. Det er arbejde hver weekend og alle ferier. Men det er det hele værd!" siger Michael, og Kasper stemmer i:
"Det er det hele værd. I starten var det svært at lære alle de nye ting. Excel-ark og så videre. Men nu er det jo skide nemt!"
Hvor Michael fortsætter sit arbejde på Københavns Universitet med nye ansvarsområder, så har Kasper i dag skiftet overmontørjobbet ud med eget CVR-nummer og virksomheden Østerbro VVS-Service ApS. Som de begge siger, har de i dag noget at falde tilbage på med autorisationen, og om fremtiden også byder på egen virksomhed for Michael, eller om en af dem eller begge måske ender som rådgivere i en ingeniørvirksomhed, er endnu uvist, men mulighederne er der.