Dovile var både forbi London og Vietnam, før hun fandt sit bæredygtige drømme-studie som Produktionsteknolog på KEA. Nu er hun chef i et designfirma og del af et start-up, som lige har været med i Løvens Hule.
Fra bæredygtighed på KEA til chefjob og start-up
Da Dovile Peciulyte var færdig med gymnasiet, var hun som så mange andre unge forvirret og uafklaret i forhold til uddannelse og fremtid. Sabbatårene ledte hende til London og en kvalmende erkendelse:
”Jeg blev slået af det høje forbrugsniveau. Alle butikker havde to go-pakninger fulde af plastik klar til at blive smidt væk minuttet efter. Alle genstande omkring mig var lavet til engangsbrug, og hvor end jeg gik, så jeg kæmpestore butiksvinduer og folk købte sindssyge mængder ting. Det var kvalmende,” siger Dovile Peciulyte, som derfor rejste langt ud på landet i Vietnam og blev frivillig engelsklærer for små børn.
Hun vidste nu, at hun ville arbejde med bæredygtighed.
KEA var svaret
I lang tid havde Dovile skrevet forretningsideer ned i en lille notesbog, og de mange tanker om uddannelse krystalliserede sig til Produktudvikler/Produktdesigner.
”Jeg søgte efter det rette sted i hele Europa og UK og fandt frem til KEA, hvor uddannelsen til Produktionsteknolog bygger den perfekte bro mellem produktudvikling og forretningsforståelse. Jeg vidste, at der var den! Jeg vidste også, at Danmark fokuserer meget på miljømæssig bæredygtighed, og jeg ønskede at dykke ned i cykelkulturen og lære mere om landet,” siger Dovile Peciulyte, som siden tilføjede en top up i Produktudvikling & Teknisk Integration.
"Jeg ville ændre alle produkter til mere miljøvenlige alternativer. Men da jeg dykkede dybere ned i emnet, forstod jeg, hvor kompleks miljømæssig bæredygtighed er. KEA hjalp mig meget i kraft af valgfag relateret til bæredygtighed sammen med meget passionerede medstuderende – vi diskuterede og deltog i hackathons osv.”
Cykel-hack og chefjob
Og den danske cykelkultur er endt med at danne grundlag for den startup, som Dovile Peciulyte i dag er en del af sammen med tre andre: Windit. Et universalprodukt, de selv har udviklet, som sættes på din eksisterende rygsæk, og som skaber et luftrum mellem ryg og rygsæk. Med andre ord: slut med svedpletter på ryggen.
De har lige været med i Løvens hule og samarbejder i øjeblikket med seks detailhandlere.
”Vi vil gerne udvide til andre lande, der har en cykelkultur og måske senere lancere et nyt produkt, der hjælper vandrere med at løse det samme problem,” siger Dovile, som i øjeblikket bor i Portugal, fordi hun fik job som Chief Marketing Officer for MAAMI Home, et marmormøbelfirma.
”Jeg startede som produktudvikler, men meget kort efter blev jeg forfremmet til CMO, fordi jeg hele tiden havde mange ideer til forbedring af processerne, forretningen, væksten osv.,” siger Dovile Peciulyte, som bruger tre dage om ugen hos MAAMI Home, og to dage om ugen remote med Windit.
Kan puste liv i ideer
Hun drager nytte af sine uddannelser fra KEA hver dag, både i arbejdet for MAAMI Home og med Windit.
“Min viden om de forskellige trin i en produktionsproces har været meget værdifuld. Det samme gælder optimering, som jeg elsker, og som KEA åbnede min øjne for – før havde jeg ingen interesse i det. Jeg bruger min viden fra KEA dagligt. Og da jeg i sin tid skulle designe Windit, var min viden om produktudvikling afgørende,” siger Dovile Peciulyte. De andre grundlæggere af Windit kom nemlig fra CBS og havde brug for én, der kunne skabe og føre deres ide ud i livet.