Zahra Haidari laver tasker, affalds-sorterings-beholdere og nu også genanvendelige poser til KEAs skraldespande ud af kasseret stillads-plast fra bygninger i København.
Forvandler stillads-plast til tasker
Da Zahra Haidari gik hjem fra en veninde under corona, gjorde de mennesketomme gader det endnu mere tydeligt, hvor meget plastik der er i bybilledet. Zahra Haidari lagde blandt andet mærke til en bunke stilladspresenning, der lå på jorden. Stilladset var pillet ned og kørt væk, men plastikken lå efterladt.
Det kan ikke være rigtigt, tænkte Zahra. Hun gav sig til at undersøge det kraftige plast – hvordan var det lavet, hvad kunne det? Zahra Haidari gik tilbage til veninden, lånte en saks og klippede et stykke af plasten. Så gik hun hjem og syede en simpel taske og lagde den på Instagram.
”Nærmest med det samme, var der en veninde, der skrev, at hun gerne ville købe den, og så ville hendes veninder også have en, og så tog det fart – nu arbejder jeg deltid med min virksomhed Zeecycled,” siger Zahra Haidari, som ikke kun laver forskellige tasker i flere størrelser og former, men fx også bøllehatte og affalds-sorterings-beholdere af stilladspresenning, som hun henter lokalt på Nørrebro.
Beholder affaldssortering
”Min søster ville gerne støtte op, men går ikke med taske, så hun spurgte, om jeg kunne sy en pose, til når hun skal ned fra 3.sal med affald i flere kategorier og to små børn. Jeg syede en taske med tre rum til plast, glas og papir, som hun kunne have over skulderen og på den måde have den ene hånd fri til børnene og den anden til spanden med bioaffald,” siger Zahra Haidari, der studerer Sustainable Fashion Tech på KEA.
Herfra udviklede det sig til pantposer, garnposer, indkøbsposer, boldtasker, tøj og nu også genanvendelige poser til KEAs store affaldsbeholdere til tekstil- og papiraffald.
Tog sagen i egen hånd
I Fashion Lab og Makerlab på KEA er de klassiske tynde engangs/plastposer til tekstil- og papiraffald-beholderne nu skiftet ud med genanvendelige poser syet af den kasserede stilladspresenning, som i sagens natur er super slidstærkt. Et tiltag Zahra Haidari selv tog initiativ til:
”For mig var KEA et sted med meget fokus på bæredygtighed, og jeg tænkte fedt, at KEA har styr på det. Men da jeg så startede på KEA, blev jeg meget overrasket over, hvor mange plastikposer, der blev brugt i affaldsbeholderne rundt omkring på toiletter og i undervisningslokalerne.”
Et år senere havde Zahra Haidari startet Zeecycle, hvor hun upcycler kasserede materialer til nye brugbare produkter, og gik til Therese Fangel Sivebæk, koordinator hos KEA Facility, for at præsentere sin ide om genanvendelige poser:
”Therese var 100 procent med på ideen. Vi havde et møde, hvor vi endte med at fokusere på poser til tekstil, plast og papiraffald. Det gav ikke mening med toiletterne,” siger Zahra Haidari og refererer til, at KEA implementerer stofhåndklæder på Campus Guldbergsgade fra januar 2024.
Slut med papirhåndklæder
Fra januar 2024 er det iøvrigt slut med papirhåndklæder på toiletterne på KEA - de erstattes med klude i bomuld. Kludene er syet af udgåede eller kasserede tekstiler og erstatter to-tre papirhåndklæder pr. håndtørring.
Stofkludene kan vaskes op til 300 gange før kassering, og KEA er på denne måde med til at give aflagte og udgåede tekstiler nyt liv og øge bæredygtigheden.
Ved at erstatte to papirhåndklæder med en klud i bomuld, udledes der cirka 30 procent mindre Co2 i det samlede regnskab inklusive transport og vaskeproces. Udover at mængden af restaffald på Campus Guldbergsgade forventes at falde med lidt over fire tons per år, vil der samtidigt ske en reduktion i forbruget af plastposer til restaffald.