Iværksætterprogram har givet flere kvindelige iværksættere – især KEA ligger helt i top. Workshop kun for kvindelige entreprenører er en af hemmelighederne.
Flere kvindelige iværksættere
Både i Danmark og i Sverige er der en kønsfordeling på 70/30 i mændenes favør, når man ser på, hvem der starter egen virksomhed.
Det betyder med andre ord, at vi som samfund går glip af en stor del innovationskraft, hvis ikke andelen af kvindelige iværksættere øges:
“Kvinder har mindst lige så gode ideer som mænd, og de er ikke bange for at arbejde hårdt, så de kommer ofte langt. Alligevel er kvinder generelt mere tilbageholdende i forhold til at turde tage springet og etablere egen virksomhed,” siger Thomas Rundqvist fra LU Innovation ved Lunds Universitet, som er en del af Nordic Entrepreneurship Hubs sammen med KEA og DTU.
Et af delmålene for NEH har været at få flere kvindelige studerende til at vælge iværksættervejen. Det er lykkedes ved blandt andet at tilbyde aktiviteter kun for kvinder og ved at målrette den måde, man kommunikerer på i netværket.
Det tiltag der har haft den største ligebehandlingseffekt i NEH-projektet, er de halvårlige event ’Tro på dine ideer’, der oprindeligt er udviklet af VentureLab. Det er en weekend-workshop kun for kvindelige studenteriværksættere, som Lunds Universitet med succes har afholdt en-to gange om året siden 2005, og som man tog med ind i NEH.
I forhold til kønsfordelingen på NEH’s eget startup- program Ignite landede den samlet set efter de tre år på 65 pct. mænd og 35 pct. kvinder.
Men zoomer man ind på fordelingen hos de tre partnere, så er der store individuelle forskelle. Mens 26 pct. af Ignite-deltagerne hos DTU Skylab var kvinder, så udgjorde den kvindelig andel hos VentureLab 35 pct. Topscoreren er KEA, hvor 59 pct. af deltagerne var kvinder.
Arbejdet med at dele og udbrede ’Tro på dine ideer’ til hele NEH- partnerkredsen har været så positivt, at man gerne vil udbrede konceptet til andre uddannelsesinstitutioner. Derfor har KEA og VentureLab i fællesskab udarbejdet en inspirations-booklet med ’how to’-beskrivelser samt en række værktøjer og arbejdsdokumenter, som videregående uddannelsesinstitutioner kan bruge som afsæt til at afholde startup-bootcamps kun for kvindelige studenteriværksættere.
Bookletten kan frit downloades fra projektets hjemmeside: Nordicentrepreneurshiphubs.com inden længe.
Julie Blyitgen Stifter af WellHonestPreOwned og dimittend fra PBA Sustainable Fashion på KEA var begejstret for flere af NEH’s arrangementer, men ikke mindst det kun for kvinder
”Fra morgen til aften var der fuldt skema med oplæg fra iværksætterkvinder, der fortalte ærligt om deres op- og nedture. Der var ingen glansbilleder, hvilket gjorde det nemmere at forholde sig til. Jeg har selv en enkeltmandsvirksomhed, og det var vildt rart at høre andre sætte ord på, hvor svært det kan være, og hvor alene man kan føle sig. Fordi vi kun var kvinder, gjorde det det også nemmere at tale åbent om nogle af de ting, der kun vedrører kvinder. Eksempelvis, hvordan kvinder strategisk kan tage hensyn til den biologiske cyklus i forhold til vigtige præsentationer eller investormøder. På den måde tager man hensyn til humørsvingninger og sit følelsesliv, hvilket er helt naturligt, men sjældent et emne i iværksætterkredse.”
NORDIC ENTREPRENEURSHIP HUBS
NEH er et treårigt projektsamarbejde på tværs af Øresundsregionen mellem KEA – Københavns Erhvervsakademi, VentureLab ved Lunds Universitet og DTU Skylab. NEH er finansieret af EU’s program Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, der støtter projekter i Danmark, Norge og Sverige, der vil løse fælles udfordringer inden for blandt andet innovation. Projektet har haft et budget på 2,4 mio. euro, (ca. 18 mio. kr.), hvor halvdelen af pengene er kommet fra Interreg og den anden halvdel har været egenfinansieret af de deltagende uddannelsesinstitutioner (DTU, KEA og Lunds universitet).