Den stigende efterspørgsel på energiteknologer skyldes ikke kun den grønne omstilling, men også nye lovkrav og reguleringer, som næsten alle virksomheder og boligforeninger skal leve op til. Og energiteknologer kan netop sikre en mere effektiv og bæredygtig anvendelse af energi.
Energiteknologer er max eftertragtede
På fredag er der ansøgningsfrist til de videregående uddannelser, og for Michelle Medina Andersen er valget klart: Det skal være uddannelsen til Energiteknolog på KEA.
Da hun stod med studenterhuen og et snit på 9,3, valgte Michelle i sin tid at starte på Russisk, men det blev lidt for flydende og abstrakt. Og nu har hun istedet søgt ind på KEA:
”Jeg kiggede på flere af KEAs uddannelser, men blev ved at vende tilbage til ENERGITEKNOLOG. Det er en meget konkret uddannelse, og der sker et stort ryk på området lige nu hos både virksomheder, regeringen og folk selv. Jeg kan virkelig godt lide samspillet mellem at sætte og realisere nogle mål, som samtidig er behagelige for mennesker, så folk rent faktisk gider.”
NYE LOVKRAV ÆNDRER GAMET
Nye lovkrav inden for ESG (Environmental, Social, and Governance) betyder, at virksomheder nu skal lave regnskab og rapportere deres bæredygtighed. Selvom det primært rammer store virksomheder, får det også betydning for de mindre, som ikke kan være en del af forsyningskæden eller byde på opgaver uden at have styr på deres ESG-regnskab.
Et nyt energibesparelsesdirektiv kræver, at både bygninger og industrien bruger energi mere effektivt og udleder mindre Co2.
Det kræver nogle helt særlige kompetencer, som de færreste virksomheder har i forvejen. Men det har energiteknologer.
GULD VÆRD FOR VIRKSOMHEDERNE
Martin, som studerer til Energiteknolog, hjalp allerede i sin praktik en mindre el-installatør med ESG-regnskab, så de stadig kan byde på større opgaver. Men i tillæg har han også udviklet et værktøj, der kan bruges af andre virksomheder, som gerne vil følge med de nye ESG-krav.
Som led i de nye bygningskrav stod Ballerup Kommune til at skulle renovere bygninger for et betragteligt beløb for at kunne imødekomme kravene. Men studerende Markus Bjørnson fandt nogle fejl i ventilationsindstillingerne på bygningerne og ved at rette dem, rykker bygningerne et energimærke op, og skal derfor ikke længere renoveres for at overholde kravene.
”Det har sparet kommunen en masse penge, men derudover sparer de nu også en masse penge og udledning på varme, fordi ventilationen nu er indstillet rigtigt og varmeforbruget dermed også kan sænkes. Det er relativt enkelt for kommunen at foretage disse ændringer, men det kræver nogle særlige kompetencer at spotte dem,” siger Markus Bjørnson.
En af Danmarks største daglig- og fødevarevirksomheder har også haft glæde af energiteknologernes kompetencer:
“Jeg troede, det ville tage praktikanten 1-2 dage at sortere og analysere vores energidata, men han kom tilbage efter to timer og var færdig.”
STUDERENDE BLÆSER CENSOR BAGOVER
Morten Bækkel Heise, underviser på KEA, er stolt af sine studerendes præstationer. Han fortæller, hvordan censor, som selv har en energivirksomhed, blev blæst bagover ved de nyligt overståede eksamener:
“To gange i løbet af eksamensdagen sagde han 'hold da op, der er noget, jeg lige skal hjem og revurdere i min praksis.' At mine studerende kan levere viden, som får en i forvejen dygtig specialist til at revurdere sin praksis og tilbyde de studerende job, er jo fantastisk.”
HELT NY METODE TIL AT VURDERE ENERGIFORBEDRINGER
Markus Kujo er en af de studerende, der skabte opmærksomhed med en metode, som viser Co2-tilbagebetalingstiden på energiforbedringer.
”Når vi laver opgørelser over energiforbedringer, så viser resultatet typisk om en forbedring kan betale sig, og hvad den koster. Men Markus’s metode viser også, hvad forbedringen koster i Co2, og hvornår den er tilbagebetalt, hvilket kan være meget forskelligt fra det økonomiske – ligesom tiltag ikke nødvendigvis fører til en Co2-besparelse. Det arbejde blæste censor bagover og viser, hvordan energimærkninger kan forbedres,” siger underviser Morten Bækkel Heise.
Energiteknologer er helt afgørende for at opfylde de nye lovkrav og drive den grønne omstilling. Vil du også have konkrete færdigheder og være med til at gøre en forskel i både det offentlige og private erhvervsliv, så kan du blive klogere på Energiteknolog-uddannelsen med KEA’s gratis webinar, som du kan se her: GØR EN FORSKEL I DEN GRØNNE OMSTILLING – BLIV ENERGITEKNOLOG.
Du kan også se videoer og læse mere her: ENERGITEKNOLOG