Energi og ikke mindst grøn energi er ikke bare noget af det mest diskuterede, det er også fremtiden.
Stort set alle virksomheder kigger på, hvordan de kan energioptimere, solceller implementeres i alt fra lamper til mobiltelefoner og bæredygtige energikilder er efterhånden almindeligt i rigtig mange danske hjem.
Det første deltidshold energiteknologer på KEA består af elektrikere og en enkelt tømrer, der rejser helt fra Bornholm for at kunne deltage i undervisningen hver tirsdag.
”Jeg gør det for at fremtidssikre mig selv. Det er her de gode jobs er. Flere og flere går efter at udnytte energien i sol og vind, og de vil have rådgivning,” siger Birgitte Nielsen.
De studerendes alder spænder fra 24 til 49 år. Og for nogle af de ældre på holdet handler det også om alder – de bliver ikke yngre, og der er ikke så meget ”knokkelarbejde”, det er derimod rådgivning og beregninger, man udfører for kunden – kunder som kan være alt fra store firmaer til kommuner og private husejere.
Dybde er godt - SU not
Alle på holdet er super tilfredse med undervisningen og ingen er i tvivl om, at uddannelsen vil gavne deres karriere, men alligevel ville de aldrig have taget den, hvis ikke den havde været på deltid.
”Vi vil alle sammen gerne læse videre, men når man først har været ude på arbejdsmarkedet er det svært at få bolig og familie til at hænge sammen med to år på SU.”
Undervisningen kræver, at de deltagerne holder fri fra arbejde én dag om ugen. Den tabte arbejdsfortjeneste bliver kompenseret med 85 procent fra Kompetencefonden, som også betaler for uddannelsen.
Udover den ugentlige undervisningsdag er der selvfølgelig lektier, men det er nu ikke voldsomt, synes de fleste.
”Det bedste er den viden, man får, og at man kommer i dybden. Nu forstår man, hvad det er, de taler om i medierne, man kan tale med om det og ikke mindst have en mening.”