Endnu en uddannelse med solide bidrag til bæredygtige løsninger er føjet til KEAs portefølje, og allerede til sommer kan de første studerende starte på top-up-uddannelsen i Energimanagement. Brancherne er svært begejstrede.
Energimanager – ny overbygning på KEA
”Jeg tror, dimittenderne vil blive revet væk i en grad, I ikke drømmer om.” Sådan lyder det fra Kåre Jørgensen, som er Facility Management Director, hos BEC Financial Technologies.
”Jeg vil virkelig kunne få glæde af en energimanager. En af de helt store udfordringer for moderne bygningsdrift er energi – vores bygninger bliver mere og mere tekniske, vi propper mere og mere habengut ind og det bliver mere og mere kompliceret. Det kræver energi, og det kræver kompetencer på bachelor-niveau, der kan hjælpe med at etablere, beregne, udrede og optimere.”
Ifølge Kåre Jørgensen er de lavt hængende frugter såsom LED-belysning, genvinding af varme etc. plukket, og efterhånden bliver det sværere og sværere at finde og fastholde de ting, der bidrager til den grønne omstilling:
”Det kræver større specialisering, og når vi andre generalister ikke kan finde flere ting, så kan de her specialister optimere og fortælle os, hvad vi overser. Nu får vi et højere niveau af kompetencer, der kan kvalificere og diskutere de strategiske beslutninger, der skal træffes på et højere niveau, og det er virkelig vigtigt. Ligesom bygningskonstruktøren er bindeleddet mellem ingeniør og arkitekt, så er energimanageren en krydsning mellem en ingeniør og en maskinmester.”
Tværfaglig ekspert i energihåndtering på bachelorniveau
Energimanagement giver kompetencer inden for energioptimering, energiledelse og bæredygtighed, samt energi- og miljøpolitiske forhold. Det er kompetencer, der bliver efterspurgt af både erhvervsliv, staten og kommunerne. Energimanagement er en top-up-uddannelse, der kan tages som overbygning på energiteknologuddannelsen og to andre erhvervsakademiuddannelser, nemlig El- og VVS-installatør. Det er også muligt for automationsteknologer at tage den nye overbygning.
”Med top-up-uddannelsen i Energimanagement på KEA får studerende på de tekniske uddannelser på denne side af Storebælt et sammenhængende videreuddannelsestilbud, som passer endnu bedre til dem, og som vil løfte brancherne på energiområdet,” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard med henvisning til, at uddannelsen hidtil kun har været udbudt i Aalborg.
Også hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er de glade for, at uddannelsen til energimanager nu også udbydes øst for Storebælt.
”Installations-, energi- og byggebranchen er i en rivende udvikling og oplever generelt et stigende kompetencebehov inden for grøn omstilling, energiledelse og bæredygtighed, og her er energimanagement uddannelsen en spændende og relevant overbygningsmulighed på gode erhvervsakademiuddannelser såsom energiteknolog, vvs-installatør og el-installatør,” siger Jørgen Prosper Sørensen, uddannelsespolitisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Til en start er uddannelsen i Energimanagement dimensioneret til 30 pladser om året, og de første kan starte denne sommer.
”Energimanagement kan, ligesom mange af vores andre tekniske uddannelser, tilbyde en masse i forhold til bæredygtighed, grøn omstilling og reduktion af vores energiforbrug, hvilket er helt i tråd med KEAs strategiske pejlemærke ’Bæredygtighed der flytter’,” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard.