Søgningen til KEAs uddannelser, hvor efterspørgslen fra erhvervslivet er størst, er steget markant. Men for ansøgerne handler uddannelsesvalget mindst lige så meget om muligheden for at gøre en forskel indenfor fx It-sikkerhed og bæredygtighed.
Ansøgningsfrist: Teknologi og byggeri er populært
Søgningen til KEAs uddannelser, hvor efterspørgslen fra erhvervslivet er størst, er steget markant. Men for ansøgerne handler uddannelsesvalget mindst lige så meget om muligheden for at gøre en forskel indenfor fx It-sikkerhed og bæredygtighed.
STOR UDVIKLING INDENFOR BYGGERI
Det gælder i høj grad for KEAs byggefaglige uddannelser, hvor søgningen til Byggekoordinator er steget med 16 procent. En af dem, der har søgt ind, er Clara Lange:
”Jeg har altid været god til at koordinere mennesker og mange bolde på samme tid. For mig er byggeri en branche i konstant udvikling – der sker hele tiden noget nyt, ikke mindst indenfor grønt byggeri. Det er en branche med meget kød på, og så er der gode muligheder for at videreuddanne sig.”
Det samme gør sig gældende for Alberte Berg Lauersen, som med et snit på 11,3 havde frit valg på alle hylder og valgte bygningskonstruktør:
”Jeg er interesseret i byggeri, bæredygtighed og renovering, og overvejede også arkitekt, men jeg synes Bygningskonstruktør giver flest forskellige muligheder – med den kan jeg arbejde hos både arkitekter og ingeniørfirmaer. Ligesom jeg enten kan gå direkte ud at arbejde bagefter eller søge ind på en kandidat, hvis jeg vil det.”
Uddannelsen til Kort & Landmålingstekniker går frem med 28 procent – hvilket er afgørende for byggeriet, fordi der er kæmpe mangel på dem, og man ikke kan bygge noget i Danmark uden en Kort & Landmålingsteknikere har været inde over.
”Det er også en uddannelse, som har gennemgået en stor teknologisk udvikling fx i form af droner,” siger Eva Valcke, uddannelsesdirektør for de design- og byggefaglige uddannelser på KEA.
”Vi glæder os over den flotte søgning, som svarer til den store efterspørgsel, der er på KEAs dimittender i byggebranchen. Især de mange 1.prioritetsansøgninger til Byggekoordinator, hvor vi i år opretter to hold, og som virkelig har cementeret sin berettigelse i byggeriet.”
MULIGHED FOR AT GØRE EN STOR FORSKEL
Også KEAs tekniske samt IT-uddannelser er fortsat populære og med god grund.
”Helt overordnet er det virkelig godt, at vi ser så stor søgning til de uddannelser, hvor vi ved, at arbejdsmarkedet hungrer efter dimittender - de får nærmest job, inden de er færdige og til en god startløn,” siger uddannelsesdirektør for KEAs digitale og tekniske uddannelser, Katja Munch Thorsen.
Økonomi & IT går frem med 55 procent, og IT-teknolog går frem med 30 procent. En af dem der har søgt ind er Nynne Skok Leisner:
”Jeg har hørt godt om IT-teknolog gennem mit netværk. For mig er det attraktivt, at den ikke er så lang, men i allerhøjeste grad også, at jeg kan tage overbygningen i IT-sikkerhed på KEA. Uddannelsen giver mange muligheder og behovet for kompetencer indenfor IT-sikkerhed er stort.”
DIMENSIONERING TRODS DESPERATE IT-VIRKSOMHEDER
Men igen i år må KEA afvise flere hundrede kvalificerede ansøgere til IT-uddannelserne, hvor man kan gå ud efter to/to et halvt år og varetage vigtige jobs, men som også er fødekæde til bachelor top up-uddannelser i fx IT-sikkerhed:
“Dimensionering af IT-uddannelser har store konsekvenser for både offentlige organisationer og private virksomheder. På KEA kunne vi uddanne langt flere på uddannelser som datamatiker og IT-teknolog, hvis bare vi fik lov til at åbne pladser svarende til søgningen. Det er så let et tiltag: Fjern dimensioneringen på uddannelser, hvor der helt tydeligt er mangel på dimittender. Det samme gælder IT-arkitektur, hvor vi kun må optage 30 studerende, men har 70 virksomheder, som har sagt, de gerne vil have en praktikant. Det er et meget konkret tilsagn fra virksomhederne om den efterspørgsel, der bliver på dimittenderne,” siger uddannelsesdirektør Katja Munch Thorsen.
Som altid har KEA fået tusindvis af ansøgninger til designuddannelserne og må desværre skuffe størstedelen. Nogle af dem, der ikke kom ind kan overveje Produktionsteknolog i stedet, da den også giver RIG MULIGHED FOR AT ARBEJDE MED MATERIALER OG DESIGN. og her er stadig ledige pladser.
STADIG LEDIGE PLADSER
Det er stadig muligt at søge ind på enkelte uddannelser. Det gælder fx Produktionsteknolog, men også Energiteknolog – det har Michelle Medina Andersen gjort:
”Jeg kiggede på flere af KEAs uddannelser, men blev ved at vende tilbage til ENERGITEKNOLOG. Det er en meget konkret uddannelse, og der sker et stort ryk på området lige nu hos både virksomheder, regeringen og folk selv. Jeg kan virkelig godt lide samspillet mellem at sætte og realisere nogle mål, som samtidig er behagelige for mennesker, så folk rent faktisk gider.”
DE UDDANNELSER DER ER STEGET MEST I ÅR ER:
- Produktionsteknolog 66 procent
- Økonomi & IT – 55 procent
- IT-teknolog – 30 procent
- Kort & Landmålingstekniker - 28 procent
- Byggekoordinator – 16 procent
KEA har modtaget 6.291 ansøgninger i alt.
Flere end sidste år har KEA som 1.prioritet: På professionsbacheloruddannelserne er der en stigning på 8 procent, og erhvervsakademiuddannelserne stiger med 1 procent.