Danske Erhvervsakademier glæder sig over reformaftalen om de videregående erhvervs- og professionsrettede uddannelser. Aftalen imødekommer centrale ønsker, som erhvervsakademierne har kæmpet for længe: praktikum, gratis efter- og videreuddannelse og muligheden for at kunne optage flere internationale studerende.
Aftale styrker erhvervsakademiernes bidrag til dansk erhvervsliv

Erhvervsakademierne spiller en afgørende rolle i at udvikle kompetencer på tværs af Danmark – fra lokalsamfund til storbyer, og med reformen følger en nettoinvestering i sektoren, der sætter rammen for at optimere uddannelsesporteføljen til fremtidens efterspørgsel efter kompetencer.
Reformen gør en forskel for studerende og erhvervsliv
”Det er positivt, at reformen investerer i erhvervsakademierne og understøtter vores erhvervsrettede videregående uddannelser, så vi kan matche et arbejdsmarked i konstant forandring, og give erhvervsakademierne endnu bedre mulighed for at imødekomme erhvervslivets behov. Det er en reform, der gør en reel forskel for både studerende, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Steen Enemark Kildesgaard, formand for Danske Erhvervsakademiers rektorkollegie.
Reformen medfører større ændringer for erhvervsakademiernes uddannelser i både struktur og indhold. Med nedlæggelsen af top up-uddannelserne, etableringen af nye overbygningsuddannelser og omlægningen af en del af de eksisterende erhvervsakademiuddannelser til nye treårige professionsbacheloruddannelser står erhvervsakademierne over for en stor opgave. Men reformen åbner også for muligheden for at skabe endnu mere sammenhængende uddannelsesforløb med et udviklingspotentiale, der nu skal foldes ud.

Bedre forudsætninger for praktikum og praktik
Reformen indfører et praktikum, som har til formål at ruste gymnasieelever til at komme bedre gennem erhvervsakademiernes tekniske uddannelser - et tiltag, som både erhvervsakademier, faglige organisationer og arbejdsgivere har efterspurgt.
”Erhvervsakademierne optager studerende med mange forskellige ungdomsuddannelser i rygsækken, men med praktikum bliver overgangen til de tekniske uddannelser bedre for især studenter fra det almene gymnasium. Det er vores klare forventning, at praktikum vil bidrage til at mindske frafald og øge det faglige niveau på de tekniske uddannelser, hvilket vil sikre, at flere dimittender står klar til at imødekomme erhvervslivets efterspørgsel”, siger Charlotte Lundblad, formand for Danske Erhvervsakademiers bestyrelse.
Derudover er det også glædeligt, at der fra politisk side er enighed om, at der bliver prioriteret midler til investeringer i kvalitet og en stærkere kobling mellem undervisning og praktik.
En styrket mulighed for livslang læring
Når reformen er blevet gjort til virkelighed, vil dimittender fra erhvervsakademierne stå med helt nye muligheder for efter- og videreuddannelse. Aftalen er et stort skridt i retning af at gøre livslang læring til en realitet for endnu flere, og erhvervsakademierne ser frem til at udvikle fleksible, praksisnære forløb, der matcher både dimittendernes og virksomhedernes behov. Det giver langt flere mulighed for at opkvalificere sig gennem hele arbejdslivet – uden økonomiske barrierer.
”Erhvervsakademierne er allerede den største udbyder af efter- og videreuddannelse til det private arbejdsmarked, og vi ser frem til at omsætte de muligheder, som reformen giver, til endnu mere og bedre efter- og videreuddannelse til vores dimittender og alle andre, der har brug for at styrke deres praksisnære og erhvervsrettede kompetencer inden for fx grøn omstilling, digitalisering og nye teknologier,” siger Steen Enemark Kildesgaard.
Flere internationale studerende – men stadig et uforløst potentiale
Det er et vigtigt skridt, at der nu åbnes for 800 engelsksprogede studiepladser. Det er en afgørende prioritet for både danske studerende, der ønsker et mere internationalt studiemiljø, og for virksomheder, der har akut behov for specialiseret arbejdskraft, særligt inden for IT og STEM.
På trods af det yderst positive i, at erhvervsakademierne nu får flere internationale studerende tilbage igen, så mener vi dog, at behovet er større, og at der bør åbnes for flere pladser i hele landet. Vi er sikre på, at efterspørgslen vil vise, at der bliver behov for endnu flere i fremtiden for at sikre, at virksomhederne kan rekruttere den nødvendige talentmasse, og for at understøtte stærke studiemiljøer, hvor danske og internationale studerende kan udvikle sig sammen.
Implementering i samarbejde med erhvervsakademierne
”Den politiske aftale er en vigtig milepæl, men det egentlige arbejde begynder nu. Det er afgørende, at reformens ambitioner realiseres i samarbejde mellem ministeriet, erhvervsakademierne, arbejdsgiverorganisationer og faglige organisationer”, understreger Charlotte Lundblad.
Danske Erhvervsakademier ser frem til at bidrage konstruktivt til implementeringen og sikre, at reformen får den ønskede effekt – både for de studerende og for dansk erhvervsliv. Med de rette investeringer i kvalitet, teknologi og praksisnær læring kan erhvervsakademierne fortsat spille en central rolle i at sikre vækst og viden i Danmark.
For yderligere information og kommentarer kontakt gerne:
Steen Enemark Kildesgaard, formand for Danske Erhvervsakademiers rektorkollegie på tlf.: 40 42 88 84
Charlotte Lundblad, formand for Danske Erhvervsakademiers bestyrelse på tlf.: 29 23 47 11
Stefan Lezuik, direktør i Danske Erhvervsakademier på tlf.: 26 36 21 96
Om forfatteren
