I gennemsnit flyttes eller lukkes 6,4 procent af studiepladserne i de største byer, men for erhvervsakademierne er det fortsat 20 procent. Det kan betyde, at danske virksomheder får endnu sværere ved at sikre de kompetencer og medarbejdere, de desperat mangler, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv.
Aftale kan øge manglen på arbejdskraft
Samlet set skal de videregående uddannelser i de største byer flytte eller lukke færre uddannelsespladser end den oprindelige politiske aftale lagde op til, men erhvervsakademierne – herunder KEA – skal stadig flytte eller lukke 20 procent i 2030 i forhold til optaget i 2021 som en konsekvens af udflytningsaftalen og aftalen om at lukke for optaget på de internationale uddannelser.
”Erhvervsakademierne i de store byer er hårdt ramt af aftalen, særligt fordi lukningen af de internationale uddannelser kommer oveni. Sidstnævnte er bestemt ikke er groet i vores have, og er noget virksomhederne er meget lidt begejstrede for,” siger Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri og fortsætter:
”Særligt på det tekniske område er det bekymrende, fordi beskæftigelsen er stigende, og behovet markant. Vi vil nødigt, at det her betyder færre uddannede indenfor STEM. Og ender det der, så er det absolut ikke acceptabelt, og derfor vil vi også holde forligskredsen fast på deres løfte om at evaluere løbende.”
Ulige vilkår
Og mens regeringen og aftalepartierne har lyttet til blandt andre IT-universitetet i forhold til den store efterspørgsel på medarbejdere med digitale og tekniske kompetencer, og fritaget dem fra at skære i pladser, så gælder denne fritagelse ikke for KEA, selvom erhvervslivet i høj grad efterspørger KEA-dimittender:
”Den argumentation, som anvendes i forhold til at fritage både IT-universitetet og Maskinmesterskolerne, gør sig også gældende på KEA. Brancherne er rødglødende, og vi har en forsyningsforpligtelse i forhold til at levere dimittender, men vi er ikke blevet friholdt. Derfor er vi alvorligt bekymrede for vores muligheder for at kunne sikre de nødvendige kompetencer og de medarbejdere, som virksomhederne desperat efterspørger,” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard.
Også hos Dansk Erhverv vækker det undren, at man tager efterspørgslen til efterretning på nogle uddannelsesinstitutioner, men ikke gør det på erhvervsakademierne, som har sammenlignelige uddannelser:
”Erhvervsakademierne er generelt mere praksisrettede, og der er et væld af it-opgaver, som ikke nødvendigvis kræver en fuld kandidatuddannelse. Eksempelvis datamatikere bidrager hver dag med løsninger af opgaver. Og kigger man på de små og mellemstore virksomheder, så er der mange opgaver, hvor en dimittend fra et erhvervsakademi er bedre egnet end en specialist på kandidatniveau, siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef for Arbejdsmarked, uddannelse og forskning i Dansk Erhverv, som har en generel bekymring for, hvad aftalen kommer til at betyde for udbuddet af kvalificeret arbejdskraft.
Stor koncentration af IT-virksomheder i hovedstaden
Af samme grund har Dansk Erhverv også bedt om, at der bliver evalueret tæt, og at man fra politisk hold er villig til at stoppe op, hvis det viser sig, at bekymringerne holder stik og aftalen får uhensigtsmæssige konsekvenser:
”Det her er en meget stor uddannelsesreform, som kommer til at ændre på det danske uddannelsessystem. Derfor håber vi, at det vil blive evalueret tæt, og at politikerne er klar til at reagere, hvis virkeligheden viser sig ikke at blive, som der er lagt op til i aftalerne,” siger Mads Eriksen Storm.
Han peger desuden på, at argumentet om geografi ikke holder stik:
”Hvis vi tager IT-området, så er der en stor koncentration af it-virksomheder i hovedstaden, så hvis man ønsker at tilgodese arbejdsmarked og aftagere, så burde man faktisk øge optaget i hovedstaden og ikke det modsatte.”
Erhvervsakademierne vil spille konstruktivt ind med forslag til politikernes halvårlige møder, hvor de følger op på aftalen om at flytte uddannelser. Og det gælder også KEA:
”Vi glæder os over, at der er indføjet aftaler om nedslag i det politiske rum, når realiteterne udfolder sig i de kommende år. Vi vil naturligvis gøre vores bedste for, at vi lykkedes med at flytte pladser ud, men lover også at holde forligskredsen op på de faktiske udgifter, som udflytningen medfører. Og endnu vigtigere: om der rent faktisk sker ændringer i søgemønstre og beskæftigelse, for der er ikke nogen initiativer i aftalen, der sikrer, at de unge søger de ledige pladser udenfor de store byer, ” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard.