Underviserne på KEA Design satte sig for at undersøge 3D virtuel prototyping, og hvordan teknologien kan integreres på fashion-uddannelserne og i den danske modebranche.
3D virtuel prototyping i beklædningsbranchen
Flere nationale og internationale modevirksomheder, uddannelsesinstitutioner og Dansk Mode & Tekstil var involveret i projektet, og resultaterne blev delt med dem og andre repræsentanter fra industrien. Projektet førte også til, at KEA valgte at oprette et nyt speciale - Sustainable Fashion Tech.
3D VP kan simulere beklædning
3D virtual prototyping (3D VP) er en teknologi, der kan simulere beklædning i forhold til materialets fald, hvordan materialet føles (de taktile egenskaber), og et produkts pasform. I stedet for at udvikle en fysisk prototype, der skal testes og ændres ad flere omgange, kan man nu lave en virtuel prototype med samme funktionsmuligheder.
Mere bæredygtighed og bedre økonomi
En estimering viser, at man kan skære op til 60 % af de fysiske produktions-, salgs- og protoprøver væk ved at bruge 3D VP. Det vil øge bæredygtigheden i modebranchen samtidig med, at virksomhederne kan høste de økonomiske gevinster ved at reducere antallet af fysiske prøver.
Når hele processen fra idé til færdig beklædning går hurtigere, er der også større chance for at skabe et produkt, der er relevant for forbrugerne. Det vil gøre tøjet lettere at sælge, og forretningerne kan reducere deadstock, det vil sige mængden af ubrugt, ikke solgt tøj.
Verdensomspændende samarbejde med modeindustrien
Underviserne på KEA Design benyttede Copenhagen Fashion Summit som afsæt til at hente inspiration og samtidig afdække, hvilke kompetencer en potentiel ny uddannelse skulle give de studerende. Copenhagen Fashion Summit er en årligt tilbagevende modebegivenhed med deltagere fra hele verden og et fokus på bæredygtighed.
Næste skridt i projektet var en pilotworkshop, hvor underviserne introducerede modeindustrien til 3D VP for at diskutere, om de kunne se en værdi i produktet. Dernæst lavede underviserne en række kvalitative interviews med udvalgte virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Fagorganisationen Dansk Mode & Textil hjalp med at formidle kontakten til virksomhederne. Studerende fra KEA deltog også i pilotworkshops.
Samarbejdspartnere
Modebranchen |
Undervisningsinstitutioner |
---|---|
|
|
Det nye speciale i Sustainable Fashion Tech
På KEA fokuserer vi på tre strategiske pejlemærker for vores uddannelser - bæredygtighed, der flytter, teknologi, der løfter og forretning, der rykker. Det var derfor vigtigt at undersøge som en del af projektet, hvilke kompetencer KEAs dimittender skal have for fortsat at være attraktive medarbejdere for modebranchens beklædningsvirksomheder.
Resultaterne fra projektet førte til oprettelsen af specialet Sustainable Fashion Tech. Det er nu et speciale på bacheloruddannelsen Design & Business, der er en top up-uddannelse på KEA, og på uddannelsen til designteknolog.