En knibestribe foran KEA var én løsning blandt mange, som KEAs prisvindende forskningsprojekt mod inkontinens førte til.

“Design mod inkontinens" var et forskningsprojekt og et undervisningsforløb etableret af KEA Digital i samarbejde med virksomheden NoviPel, Københavns Professionshøjskole og Københavns Universitet.

Projektet resulterede i, at der blev udviklet IoT-løsninger, mobilspil, wearable tech og andre tekniske løsninger side om side med analoge tiltag som Knibestriben.

Fordi inkontinens er et stort samfundsproblem

De fleste kvinder, der har født, har problemer med at holde på vandet. De døjer med andre ord med inkontinens. Formålet med projektet var derfor at udvikle noget udstyr, der kan hjælpe kvinderne og samtidig skabe opmærksomhed om problemet.

Det startede med et seminar for start-ups

I 2020 holdt KEA et seminar for start-ups, der arbejder med IoT. Her vurderede Claus Leth Jeppesen, der er adjunkt på KEAs Business & IT-uddannelse, og Per Liljenberg Halstrøm, docent på KEA Digital, at virksomheden NoviPels IoT-redskab VisU Pro havde et interessant udviklingspotentiale. VisU Pro skal hjælpe kvinder med at træne og monitorere deres bækkenbundsmuskler for at modvirke inkontinens.

Læs mere om NoviPels VisU Pro

Bredt projektsamarbejde

KEA etablerede et samarbejde, der bestod af NoviPel, mødregrupper, en jordemoder fra Københavns Professionshøjskole, en forsker fra Københavns Universitet og forskere, undervisere og studerende på KEA. 

Co-design med mødregrupper

Projektets forskningsgruppe bestod af tre medarbejdere fra KEA: Claus Leth Jeppesen, Per Liljenberg Halstrøm og adjunkt fra Design, Mette Laier Henriksen. En af de metoder, som forskningsgruppen brugte til idéudvikling, var co-design-sessions med nogle københavnske mødregrupper. Sammen med de nybagte mødre udviklede forskergruppen idéer til at bekæmpe inkontinens i hverdagen gennem knibeøvelser og dialogskabende produkter som fx en knibestribe.

Træn bækkenbunden med Knibestriben

Knibestriben, en af idéerne fra projektet, blev udstillet i Guldbergsstræde. Knibestriben skulle minde den gående om at knibe sammen, tælle til seks og dermed træne bækkenbundsmuskulaturen. Den var i lige så høj grad et produkt, der skulle skabe dialog om sig selv og bidrage til at aftabuisere problemer med inkontinens.

Knibestriben i Guldbergsstræde

Idérige studerende udviklede spil og smykker

Forskergruppen involverede også KEAs studerende. De studerende eksperimenterede med udvikling af forskellige produkter, og præsenterede løbende slutbrugerne og NoviPel for deres løsningsforslag og fik feedback.

Studerende fra Multimedie Design og Datamatikerne udviklede mobil-spil, hvor en ballon på skærmen svævede, så længe man kneb sammen. De arbejdede også med wearable technology, hvor de lavede forskellige typer smykker, som de programmerede til løbende at minde én om at knibe.

Co-design som metode kan noget

Projektet førte også til en forskningsartikel på grund af de gode resultater med co-design som metode. Docent og projektansvarlig Per Halstrøm og Christine Isager på Københavns Universitet skrev sammen forskningsartiklen “En medrivende form for knibeøvelser” i Rhetorica Scandinavica (2021, vol 83, s. 1-21).

Læs forskningsartiklen i Rhetorica Scandinavica (kræver abonnement)

Kontaktperson

  • Per Liljenberg Halstrøm (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.