"Tag et godt studiejob i en retning som interesserer dig og ikke nødvendigvis, hvor du har mest erfaring, den kommer helt af sig selv, når du arbejder aktivt med det, som interesserer dig."
Maj 2024: Mikkel Andersson - Bygningskonstruktør
Mikkel Andersson færdiggjorde sin uddannelse som bygningskonstruktør i 2017. I dag arbejder Mikkel som Byggeleder hos HHM A/S og vi har talt med ham om hans tid på KEA samt hans karriere.
Q & A:
DET OM KEA...
Q: Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?
A: "Alsidigt."
Q: Hvad var dit yndlingsmodul og/eller din yndlingsunderviser?
A: "PMP/udførelse med Harald Falkentoft og Peter Falk. Udover at lære om projektstyring, herunder tids- og økonomistyring, var de særligt gode til at komme med sjove og konkrete eksempler fra dagligdagen vedrørende kommunikation.
Det gjorde en stor forskel for mig at have fokus på kommunikation, såvel som redskaber til det, da jeg startede som nyuddannet bygningskonstruktør. At kommunikere tydeligt og i øjenhøjde med forskellige interessenter er en kæmpe del af det at være byggeleder, og det er et meget stort og altafgørende skridt på vejen til at få succes med sine projekter.
HHM deler samme synspunkt, og derfor har vi blandt andet været på kursus i anerkendende kommunikation og arbejdet med DISC/persontyper, ledelsesstile mv."
Q: Hvad er dit yndlingsminde fra KEA? F.eks. En sjov historie fra dine studier på KEA.
A: "Vores studietur til Thailand, hvor vi oplevede helt andre måder at bygge på samt besøgte en thailandsk mineraluldsfabrik – i strålende solskin og 30 grader.
Hvor vi i stor grad anvender mineraluld til at holde bygninger opvarmede i Danmark var det, ikke overraskende, til stor anvendelse af afkøling på deres breddegrader.
På det mere personlige plan er det nok de utallige sjove byture med mine studiekammerater, og særligt min studiegruppe, som ofte startede i fredagsbaren på KEA. Dengang var vi fem! I dag er vi 22, når vi er samlet med vores kærester/koner og børn - og vi ses heldigvis stadigvæk meget ofte.
Jeg oplevede det som meget nemt at få nye venskaber på KEA, fordi vi på trods af den menneskelige diversitet havde en fælles reference, byggeri, at tage udgangspunkt i."
Q: Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?
A: "Der er ikke umiddelbart noget konkret jeg ville ændre."
OM KARRIEREN...
Q: Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA, og hvordan fik du det?
A: "Mit første fuldtidsjob som bygningskonstruktør var som entrepriseleder i MT Højgaard. Jeg søgte ind i deres turnusordning, men blev i stedet ansat som entrepriseleder på Metro-Cityringen, og det var helt sikkert min praktik og studiejob hos Metroselskabet, som gav mig muligheden for det.
Senere rykkede jeg til deres renoveringsafdeling, hvor jeg beskæftigede mig med et stort renoveringsprojekt – det var sjovt at se forskellen på de to projekttyper i én og samme virksomhed."
Q: Hvad ville du gerne være, da du var yngre, og hvordan passer det med det, du laver i dag?
A: "Jeg har haft mange drømme, men musikken har levet længst i mig – jeg har spillet musik, siden jeg var 6 år og spiller fortsat på livet løs. Her ligger mit job som byggeleder langt fra, men der er elementer af det, som smager lidt af det samme. I begge brancher er det vigtig at evne både at være lyttende og give plads til dem, man spiller sammen med, men også at fyre den af og tage sin plads, når det er dig, der har bolden. Jeg ser alle funktioner som værende lige vigtige for slutresultatet, men der er én, der er nødt til at have taktstokken, og det trives jeg godt med. Uanset om det så handler om musik eller projektstyring"
Q: Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud som byggeleder hos HHM A/S?
A: "At der ikke er to dage, der er ens. Min dag bliver aldrig 100%, som jeg har planlagt den, men for mig giver det et godt drive og en stor tilfredshed at sidde i bilen på vej hjem og tænke på de uforudsete opgaver, som jeg fik klaret.
Det er også til stor motivation at arbejde så tæt på vores slutbrugere, som i reglen altid er vores bygherrer, og se lyset i øjnene på dem undervejs i processen og til afleveringsforretningerne.
Det er ikke unormalt at blive sendt afsted fra en veloverstået afleveringsforretning med et kram og ros til hele teamet, og det er da en stor tilfredsstillelse at få til opgave at skulle udbrede dette til mine kollegaer."
Q: Hvad er det bedste ved din karriere?
A: "Udfordringerne i hverdagen, det høje faglige niveau og mulighed for konstant udvikling, både personligt og fagligt. Som bygningskonstruktør styrer man næsten selv hvilken retning, ens karriere skal gå i."
DET PERSONLIGE...
Q: Kan du fortælle os en sjov/anderledes ting om dig selv, og hvordan du bruger den i dagligdagen? F.eks. En kompetence eller en ting kun få kender til.
A: "Det er meget få mennesker i min brede omgangskreds, som kender til mit musikalske jeg.
Jeg har til flere firmaarrangementer i tidligere virksomheder taget røven på kollegaerne og givet et par numre, hvis jeg kom forbi et klaver. Og det er endda engang endt ud i fællessang omkring klaveret, hvilket var en fed måde at se en anden side af hinanden på."
Q: Hvad er din favoritbog at læse eller podcast at lytte til?
A: "Jeg læser generelt ikke skønlitteratur og lytter ikke decideret til nogle specielle podcasts. Jeg hører til gengæld musik dagen lang – lige fra jazz til elektronisk."
Q: Hvilken personlig præstation er du mest stolt af, og hvorfor?
A: "Helt klart mine tre drenge på 0, 3 og 6 år, og de rammer min kone og jeg giver dem og hinanden. Det betyder alt for mig."
Q: Hvis du kunne vælge at gøre hvad som helst i løbet af én dag, hvad ville du så vælge at gøre, og hvorfor?
A: "Tidligt op og en tur efter morgenbrød med en eller flere af mine drenge. Herefter en løbetur gennem Hornbæk Plantage langs vandet, hvor vi bor meget nær. Herefter en hyggelig udflugt med familien og en eller flere vennegrupper til Helsingborg Zoologisk Have eller ofte bare en god tur på stranden med lidt forskelligt legetøj i form af SUP-boards og lignende.
Man kan være helt sikker på, at en god dag for mig altid afsluttes med et veltilberedt og solidt aftensmåltid enten ude eller hjemme."
Q: Hvis du kunne spise middag med fire personer, levende eller døde, hvem ville du så vælge, og hvorfor?
A: "
- Barack Obama
- Martin Thorborg – en dygtig kommunikator som siger tingene, som de er.
- Steve Gadd – en gudsbenådet trommeslager (red. amerikansk trommeslager).
- H.C. Andersen – for at opleve hans eventyr fortalt på førstehånd."
Q: Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne?
A: "Find en god kerne at holde kontakten med og hold kontakten med dem efterfølgende. Udover det sociale aspekt bruger jeg det aktivt i mit daglige arbejde til videndeling.
Der er også flere studiekammerater, som har skaffet job til hinanden. Selv blev jeg opmærksom på stillingen i HHM gennem en studiekammerat, og jeg har også selv efterfølgende fået ansat en.
Tag et godt studiejob i en retning som interesserer dig og ikke nødvendigvis, hvor du har mest erfaring, den kommer helt af sig selv, når du arbejder aktivt med det, som interesserer dig."