"Som udlært maskinsnedker så jeg, at Produktionsteknolog var en god mulighed for at dykke dybere ned i de tekniske problemstillinger, og at afstanden til erhvervslivet virkede meget lille. På denne måde følte man hele tiden, at man kunne bruge det, man lærte til noget. Det var vigtigt for mig, at jeg kunne se meningen med undervisningen i samspil med et job."
Februar 2023: Rasmus Schwartz Nielsen
Rasmus Schwartz Nielsen er uddannet som Produktionsteknolog i 2019. I dag arbejder han som Produktudvikler hos &Tradition. Vi har snakket med ham om KEA og karrieren.
Q & A:
Det om KEA...
Q: Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?
A: "Mulighedsrig"
Q: Hvad var dit yndlingsmodul/eller din yndlingsunderviser?
A: "Vi havde et modul, hvor vi skulle genudvikle et eksisterende produkt, tegne det op i CAD og til sidst fremstille en mock-up. Det var fedt at være en aktiv del i alle processerne, samtidig med, at vi hurtigt kunne prøve af, om de tanker, vi havde gjort os, fungerede godt i praksis."
Q: Hvad er dit yndlingsminde fra KEA?
A: "Noget af det, jeg satte størst pris på ved uddannelsen, var den forskellige sammensætning af studerende. Der var nogle, der havde været flere år på arbejdsmarkedet forinden, folk kom fra forskellige erhvervsuddannelser eller direkte fra gymnasiet, og de internationale studerende kom fra andre steder rundt om i verden. Det gjorde, at der kom mange gode diskussioner og læringer samt historier og erfaringer fra det virkelige liv."
Q: Hvorfor søgte du ind på uddannelsen?
A: "Som udlært maskinsnedker så jeg, at produktionsteknologuddannelsen var en god mulighed for at dykke dybere ned i de tekniske problemstillinger, og at afstanden til erhvervslivet virkede meget lille. På denne måde følte man hele tiden, at man kunne bruge det, man lærte til noget. Det var vigtigt for mig, at jeg kunne se meningen med undervisningen i samspil med et job."
Q: Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?
A: "Jeg ville gerne havde udnyttet Makerlab og brugt endnu mere tid på egne projekter, fordi jeg havde tiden og mulighederne til det på studiet."
DET KARRIERE-RELATEREDE...
Q: Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA og hvordan fik du det?
A: "Jeg var meget bevidst om, at praktikperioden er den bedste form for jobansøgning, og heldigvis blev jeg spurgt, om jeg havde lyst til at blive ansat i den virksomhed, jeg stadig er i."
Q: Hvad ville du gerne være da du var yngre, og hvordan passer det med det, du laver i dag?
A: "Som så mange andre, var jeg enormt i tvivl om, hvilken vej jeg skulle gå, og jeg brugte tidligt meget tid på at undersøge og afprøve de forskellige muligheder. I lang tid var jeg sikker på, at datalogi var det rigtige for mig, men efter gymnasiet valgte jeg at starte på brobygning som snedker, fordi jeg gerne ville lave noget med mine hænder – noget der egentlig ikke lå lige til højrebenet for mig. I sammenspil med den rigtige læreplads viste det sig dog at være den helt rigtige beslutning. Den her hands-on og løsningsorienterede måde at arbejde på, hvor der ikke var langt fra tanke til handling, fungerede rigtig godt og var i virkeligheden nok det, som udløste, at jeg startede på produktionsteknologuddannelsen."
Q:Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud som produktudvikler hos &Tradition?
A: "Vi har ansvaret for hver vores projekter i udviklingsafdelingen og skal sikre, at de når de deadlines, der er stillet op for at blive lanceret på det ønskede tidspunkt. Det indebærer, at man besøger leverandører rundt om i verden, mødes med designerne, tester produkterne, laver kvalitetstjek, udfylder manualer, laver tegningsmateriale og prisberegninger, m.m. Derfor er arbejdsdagene også meget forskellige, og det er sjældent, at to dage ligner hinanden, hvilket i høj grad gør det spændende og udfordrende."
Q: Hvad er det bedste ved din karriere?
A: "Efterhånden har jeg erkendt, at jeg fungerer bedst som generalist fremfor specialist, og der passer den her karriere rigtig godt, fordi det, i min optik, virker bedst at have en bred forståelse i stedet for viden om et meget specifikt område. Langt hen ad vejen handler det om at stille de rigtige spørgsmål og hurtigt kunne sætte sig ind i og forstå andre fremstillingsprocesser, materialer, og problematikker, men også kulturer, arbejdsmentaliteter og sprog. Det er ikke nok at vide, hvordan man producerer et bord på et dansk værksted, hvis man for eksempel bruger en leverandør i Asien. Så er man nødt til også at kunne sætte sig ind, hvordan de forstår opgaven for at opnå det resultat, man ønsker. Det er selvsagt et område, hvor der hele tiden er noget at lære, så man keder sig ikke."
Q: Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne?
A: "Når jeg ser tilbage på mine tidligere uddannelser, er der slet ikke nogen tvivl om, at de gange, jeg har lært mest, er, når jeg har givet mig selv lov til at fejle og haft en legende tilgang. Det er måske en kliché, men nogle gange kan man blive for fokuseret på at løse opgaven, så den giver topkarakter, men efter min mening, er det ikke altid dér den bedste læring ligger. Det er også det, jeg oplever, der gør sig gældende i dagligdagen i mit job – man kan løse opgaverne, som man altid har gjort, med en lavere risiko for at lave fejl, men så er det sjældent, man forstår hvorfor og ultimativt hvordan, man kan løse det endnu bedre næste gang."