Der var både plastik fremstillet af mælk, spiselige materialer og ikke mindst foredrag med Mark Miodownik, den førende ekspert indenfor materialer på verdensplan, da Material Design Lab officielt slog dørene op.

Mark Miodownik er nok den største kapacitet i verden, når det kommer til materialer - NY Times skrev en meget begejstret anmeldelse af hans bog ’Stuff Matters’, han har lavet en række programmer til BBC om materialer og så er han leder af Maker Institute i London - og mange har af samme grund forsøgt at få ham til Danmark, men uden held. Så det var en særdeles positiv overraskelse, at han sagde ja til at komme til åbningen af KEAs materialelaboratorium.

”Det er meget unikt, at KEA har ikke bare et materialebibliotek, men også et laboratorium. Det er der faktisk ikke rigtig nogle andre uddannelsesinstitutioner, der har. KEA er i dén grad på forkant med udviklingen,” siger Mark Miodownik og forklarer, hvorfor det er så vigtigt med et laboratorium:

”Hvordan kan du udvikle og afprøve ideer, hvis du ikke har et loboratorium? Du behøver ikke være materialeekspert for at kunne udforske og eksperimentere – historien viser, at de største materialeopdagelser er gjort af entusiaster. Men langt de fleste studerende på langt de fleste uddannelsesinstitutioner har ikke denne mulighed – det er noget, der er forbeholdt udvalgte forskere. De fleste får udleveret tre materialer, og så skal de fremstille noget - ofte – forudbestemt,” siger Mark Miodownik

Alt er udgjort af materialer, og det er grundlæggende fascinerende, hvordan sort råolie bliver til hvid tyl og babybleer. Men endnu mere fascinerende er det, hvad alternativet til den sorte råolie kunne være. For hvis ikke vi gør noget og begynder at bruge alternative materialer, bliver vores forbrug jordens undergang.

Fremtidens materialer kan potentielt forandre såvel produktionen som vores forbrug.

”Og det er endnu en grund til, hvorfor det er så vigtigt med et materialelaboratorium, for i dag handler det ikke bare om, hvad du kan lave, men også hvor produktet ender, når dets levetid er forbi. Du er nødt til at forstå, hvad materialerne kommer af, og hvordan de opfører sig – også når man er færdig med at bruge dem.”

Udover Mark Miodownik var der oplæg fra Michele Caniato fra Material ConneXion i New York og leder af Material Design Lab Mette Bak-Andersen, og deltagerne fik også en oplevelsestur gennem materialerne i den blå boks, Material ConneXion-samlingen og selvfølgelig laboratoriet.

Her kunne gæsterne blandt opleve studerende fremstille plastik ud af mælk, bi-silke og en trækmaskine, som kan teste hvor meget tryk/træk et materiale kan holde til.

Og så var der selvfølgelig candyfloss-maskinen, som skal hackes, så den kan fremstille plastik, men inden da tjente den sit oprindelige formål til stor glæde for gæsterne.

”Åbningen gik over al forventning. Folk var simpelthen så begejstrerede. De blev ved at stille spørgsmål og blev hængende så længe, at vi til sidst måtte smide dem ud,” siger Mette Bak-Andersen, leder af Material Design Lab.