Fliser placeret rundt omkring i den bæredygtige by Vinge samler energi, når beboerne træder på dem. Energien bruges til belysning og til stationer, hvor man kan lade mobilen op.
Der er stort set ingen, der har det så godt og nyder så stor beskyttelse i Danmark som frøerne. Vis mig et vandhul, og det er næsten med garanti fredet af hensyn til en eller anden frøart.
Således er også den kommende by Vinge i Frederikssund kommune tilretteligt og bygget omkring en truet frøart.
"Da vi besøgte Vinge, bed vi mærke i, at de snakkede rigtig meget om de her fredede frøer. Hele byen er formet efter, hvor de lever, og de spiller en stor rolle i mange af de ting, der sker i Vinge. Derfor kom vi på, at frøen skulle fortælle historien om Vinge og på samme tid bringe noget kunst til byen, som giver god mening for beboerne,” siger Madeleine Le Kruse Madsen og Eva Elbo Petersen, som er en del af gruppen, der vandt KEAworks VINGE og til daglig studerer på Smykker, Teknologi og Business.
Ideen med ’Den bevingede frø’ går grundlæggende ud på, at man rundt omkring i Vinge vil placere fliser, som er interaktive. Når man træder på dem, genererer de energi og indsamler data. Energien kan blandt andet bruges til belysning og ladestationer til mobiltelefoner.
Fliserne samler energi hver gang man træder på dem, men for børn og barnlige sjæle er det ekstra sjovt at hoppe og lege på fliserne.
Energien skal først og fremmest oplyse en statue af en frø, som placeres midt i Vinge. Skulpturen har indbygget bænke, hvor man kan sidde og slappe af, mens mobilen lader op.
Flisernes energi bruges også til en skærm, som oplyser om aktuelle aktiviteter i Vinge, vejrudsigten og anden nyttig information.
Til hele ideen er knyttet en app, som indeholder information, inspiration til flise-spil og data om beboernes færden.
Konceptet inviterer til at lege og gør kommunikationen og afstanden mellem indbyggerne kortere. De studerende har brugt teknologi og bæredygtighed til at skabe social integration. Og det gør frøen til et symbol på Vinge og byens identitet.
”Gruppen inddrager på fornem vis naturen omkring Vinge og kobler den sammen med teknologi og digitalisering - præcis som vi ønsker i en by, der skal være så bæredygtig og smart som muligt,” siger jurymedlem Søren Schmidt-Jensen.
De studerende fra Smykker, Teknologi og Business har samarbejdet med IT Teknolog- og Multimediedesignstuderende og har inkorporeret teknologi, bæredygtighed og design.
”Det var sjovt at lære folk fra de andre uddannelser at kende, og hvad de kan. Det var især tydeligt, da vi skulle skabe ideen, at vi alle fokuserede på nogle forskellige ting - menneskene, design, teknologi, funktionalitet, storytelling.”
Udover 10.000 kr. til deling samt 35.000 kr. til videreudvikling af Den Bevingede Frø og pladser i relevante bestyrelser skal gruppen også pitche deres ide for Frederiksund Byråd den 14. december.