Er du klar til et fladt arbejdsmarked, hvor sarkasme, kvajekager og fælles succes'er går hånd i hånd med chefer, der rydder op efter morgenmaden og har døren åben til sparring? Her er en intro til det danske arbejdsmarked fra amerikanske Kay Xander Mellish.

Onsdag afholdt KEA endnu engang arrangementet Made@KEA for studerende og alumner. Denne gang var der fokus på de internationale uddannelser, og hvad man som udlænding skal vide om de danske arbejdspladser. Det kan Kay Xander Mellish, som flyttede til Danmark fra USA i 2000 og siden har skrevet flere bøger om det danske arbejdsmarked, fortælle rigtig meget om.

Her får du hendes observationer og gode råd til det danske kontorlandskab:

Lighed

Lighed er enormt vigtig på det danske arbejdsmarked. Lighed handler ikke om at sige, at man er lige, det handler om at vise, at man er lige. Det betyder, at du kan se chefen gå i køkkenet og tømme opvaskemaskinen eller rydde op efter den fælles morgenmad.

Det betyder også, at du faktisk forventes at sige din chef imod, hvis du mener, at han/hun tager fejl.

Og når du møder folk for første gang, vil de højst sandsynligt bare præsentere sig med deres fornavn - også selvom de er direktør for hele firmaet.

Tillid

Tillid er en vigtig ting på det danske arbejdsmarked. Melder du dig fx syg, så stoler din chef og dine kolleger på, at du rent faktisk er syg, og du vil ikke blive tvunget til at komme med lægeerklæringer, som kan være tilfældet i andre lande. Det samme med dine arbejdsopgaver. Danske chefer viser ofte større tillid end andre steder, og de har tillid til, at du udfører de arbejdsopgaver, du er blevet ansat til.

Men med den her tillid er det vigtigt at understrege, at den forsvinder igen, hvis du lyver eller snyder. Så melder du dig syg, skal du ikke smutte på café eller ud og handle. Og kommer du til at lave en fejl, så indrøm det med det samme i stedet for at prøve at dække over den.

"Hvis du laver en pinlig fejl, så forventes det, at du køber 'kvajebajer' til alle, der bliver påvirket af fejlen. I dag vil det nok ofte være i form af 'kvajekage', hvis det er i arbejdstiden," siger Kay.

Tid

Tiden og særlig balancen mellem arbejdsliv og privatliv er vigtig at have for øje, når man starter på en dansk arbejdsplads. Det er ikke nødvendigt at lægge en masse ekstra timer på sit arbejde.

"Faktisk vil din chef måske undre sig over, hvorfor du ikke kan lave dit arbejde indenfor normal arbejdstid," fortæller Kay, som desuden understreger, at det er vigtigt at respektere sine kollegers tid. Så har man mange kolleger med små børn, er det nok ikke den bedste ide at lægge en masse møder sidst på eftermiddagen, hvor de måske skal hente børn.

Respekten for tid fører ifølge Kay til en meget direkte omgangstone på de danske arbejdspladser, og det kan være skræmmende for udlændinge, der måske er vant til, at kritik og forslag til ændringer pakkes ind i positiv feedback før og efter.

Humor

Humor og den danske sarkasme kan være særlig svær for udlændinge at fange, understreger Kay Xander Mellish.

"Danskerne tilføjer ikke 'det var bare for sjov', men som international medarbejder på en dansk arbejdsplads, kan man godt blive i tvivl, om det nu også var en joke," siger Kay, som fortæller, at sarkasme anses for at være en måde at vise intelligens på – meget modsat andre lande, hvor sarkasme anses for at være mere fordummende.

Humor er en måde at vise, at man ikke tager sig selv for seriøst på den danske arbejdsplads.

Gode råd

Kay havde en række gode råd til de internationale studerende:

  • Spørg om hjælp, hvis du har brug for det. Danskerne vil meget gerne hjælpe, men tilbyder det kun, hvis du selv spørger.
  • Tag dig tid til kaffe- og kagepauser med dine kolleger - det er vigtigt for at blive en del af teamet.
  • Peg ikke fingre, hvis andre fejler. I Danmark lykkes man som gruppe, og man fejler som gruppe.
  • Dit næste job er lige rundt om hjørnet. I Danmark er man sjældent på samme arbejdsplads hele livet.