Det giver nærmest meditativ ro at skabe med hænderne, og så er det en mulighed for at øge bæredygtigheden af vores tøj, fortæller Thelma fra ’Danmarks næste tøjdesigner’. Hun startede sin egen bæredygtige strikvirksomhed, mens hun gik på KEA.

Spoiler alert: indhold fra afsnit 2 af 'Danmarks næste tøjdesigner' afsløres i denne artikel

I første afsnit af TV-programmet ’Danmarks næste tøjdesigner’ på DR, er Thelma Steimann blandt de fem, der får en ekstra opgave og skal redesigne en hvid skjorte på kun én time.

Da dommerne Anja Camilla Alajdi og Søren Le Schmidt kommer ind og ser de fem redesignede skjorter, skiller Thelmas kreation sig med det samme ud:

thumbnail IMG 0486”Her har man virkelig tænkt over det, og kun anvendt skjortens materiale. Det er et klart designvalg, og jeg er slet ikke i tvivl om, hvad der skal ske her,” siger Søren Le Schmidt.

Thelma går videre, og får ros med på vejen:

”Jeg er imponeret over, at du har brugt så meget stof, og at man ikke ved første øjekast kan gennemskue, at det er en skjorte, du har redesignet.”

Håndfarvet økologi giver værdi

At deltage i ’Danmarks næste tøjdesigner’ har været en dejlig oplevelse for Thelma, selvom ”jeg blev overrasket over, at de ikke tog udgangspunkt i bæredygtighed.”

Hun dimitterede fra den internationale linje på KEA i 2018, og startede undervejs sin egen virksomhed, som altid har været drevet ud fra bæredygtige principper. Thelma er strikdesigner og sælger strikkeopskrifter samt håndfarvet økologisk garn.

Skærmbillede 2023 08 30 kl. 15.24.55Og her viderefører hun det mål, som også var emnet for hendes bachelorprojekt på KEA, nemlig at hjælpe folk til selv at kunne skabe:

”I dag er det helt normalt med tutorials og instruktionsvideoer, men det var det ikke dengang. Jeg vil vise, at alle kan lære at strikke og lave deres eget tøj. Når vi selv har skabt tøjet, er der også mere investeret, vi passer bedre på det og beholder det længere, end hvis tøjet er købt,” siger Thelma Steimann, som bor i København, men oprindeligt er fra Island.

Hun håndfarver selv det økologiske garn, virksomheden sælger, hvilket også er med til at give tøjet ekstra værdi. Ligesom garnet heller ikke indeholder blandinger med kunstige materialer, hvilket betyder, at det kan genbruges.

”Min mission er at inspirere andre til at komme i gang med at strikke, at have noget i hænderne og lave dine egne ting. Når du dykker ned i et håndværk og skaber, giver det flow og en tilstand af kreativ meditation. Og det kræver ikke andet end garn og strikkepinde.”

KEA er design + forretningsforståelse

At Thelma Steimann blev iværksætter og virksomhedsejer er ikke tilfældigt.

”Min uddannelse på KEA gav mig viden og værktøjer – ikke mindst i forhold til at opbygge en virksomhed fra bunden. Jeg fik et 360 graders perspektiv på, hvad det kræver, og det kan jeg se, at andre modedesignere mangler. De kan skabe og designe, men det er ikke nok at være kreativ. Det er her, KEAs designuddannelser virkelig demonstrerer deres værdi, fordi det er grundlaget for at klare sig som designer, uanset om man er ansat eller selvstændig.”

Formår at knække koden

Skærmbillede 2023 09 05 kl. 08.49.00

 

I andet afsnit af ’Danmarks næste tøjdesigner’ skal deltagerne kreere scenetøj til sangeren Saint Clara.  Der er mange gode bud, men dommer Anja Camilla Alajdi synes ikke, nogen af deltagerne ”rammer rigtig plet”.

Meddommeren, designer Søren Le Schmidt, er ikke helt enig:

”Jeg synes faktisk, Thelma formår at knække koden her.”

Men hver dommer skal sige farvel til en deltager på deres hold, og Thelma er på Anja Camilla Alajdis hold, som sender Thelma hjem, fordi hun ikke synes, Thelma er tydelig nok i forhold til at formidle, hvad hun vil, og ”det forvirrer mig,” siger Anja Camilla Alajdi.

”Jeg har en baggrund i beklædning og kan sagtens sy, men jeg er strikdesigner, og jeg tror, det var en stor del af årsagen til, at jeg røg ud,” siger Thelma Steimann.

”Jeg var ked af at ryge ud, men måske var det meget godt, for jeg var højgravid, og der var ikke fokus på bæredygtighed, som er meget vigtigt for mig.”

Mathilde Mortensen og Jens Skov Østergaard, som begge studerer Sustainable Fashion Tech på KEA, er også blandt de 12 udvalgte designtalenter.

Du kan se andet afsnit af ’Danmarks næste tøjdesigner’ her. Og læse et interview med Jens Skov Østergaard her.