Han pryder KEAs plakater og bannere rundt omkring i København og ligner en model. Men Daniel Smerlov er ikke model. Han er netop blevet færdig med fuldtidsuddannelsen som VVS-installatør – et studie, der har ændret hans verden radikalt.

Daniel blev udlært blikkenslager som 20-årig. Det var en uddannelse, hvor han virkelig følte sig hjemme, fordi han kunne bruge hænderne og tænke kreativt. Det var noget, han havde med sig fra sin skolegang på Rudolf Steiner, men hvor hans ordblindhed havde givet ham udfordringer, der fik en boglig uddannelse til at virke for uoverkommelig. Men med uddannelsen til blikkenslager, som også resulterede i en medalje for sit svendestykke, fandt han sin hylde, og uddannelsen gav ham tilmed mod på endnu mere uddannelse.

Efter fire år som svend søgte Daniel ind på VVS-installatøruddannelsen på KEA. Han trængte til mere ansvar samt at have mere med mennesker at gøre, for det kunne være ret ensomt at køre rundt i servicevognen. Men hvad, der ventede med uddannelsen, var han ikke forberedt på:

"Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, da jeg startede på studiet. Jeg troede, jeg bare skulle bygge oven på teknisk skole. Og så var der en masse snakke blandt svendene om, at det var alt for svært. Men det passer slet ikke. Uddannelsen er langt mere givende, end den er svær. Især ledelsesfagene har taget mig med storm og har virkelig vokset på mig," fortæller Daniel.

Et helt nyt menneske

Hvor Daniel troede, at VVS-installatøruddannelsen ville give ham dybere og bredere teknisk indsigt, har den givet ham langt mere end det. Når han tænker tilbage, er det uden tvivl hans personlige udvikling igennem de to år, uddannelsen varer, der fylder:

"Det er gået op for mig, at ledelse er personligt. Man bestemmer selv, hvilken type leder – og hvilken type menneske – man gerne vil være. Alt refleksionen, man er igennem, er vildt givende, og har ført til en personlig udvikling, der har været helt fantastisk. Det har blandt andet også kostet et parforhold, fordi jeg begyndte at mærke efter og fandt ud af, at jeg ikke var glad," fortæller Daniel og fortsætter:

"Ledelse handler om at være noget for andre. Det at kunne være noget for andre handler blandt andet om, at man kan stille sig op og tage ordet og vise vejen. Det kunne jeg ikke, da jeg begyndte på studiet."

Daniels personlige udvikling er ikke gået ubemærket hen. For underviserne på VVS-installatøruddannelsen har det været helt fantastisk at følge, hvordan Daniel er blomstret:

"Jeg oplevede i starten Daniel som meget nervøs og i tvivl om sin egen formåen. Men den usikkerhed er helt væk. Daniel har kæmpet som en gal, og i dag har han en fuldstændig ændret attitude. Han har en enorm selvtillid og pondus, og så han allerede i praktikken landet en fed stilling. Det har været helt vildt at opleve den enorme personlige udvikling, Daniel har gennemgået," fortæller Lektor Martin Rudolph Bergh, én af Daniels undervisere på VVS-installatøruddannelsen.

Daniels udvikling blev honoreret ved dimissionen den 24. juni, hvor underviserne tildelte Daniel prisen som Årets Studerende. Prisen bliver her uddelt af Lektor Martin Rudolph Bergh. Foto: KEA

Fremtidens leder er i øjenhøjde med medarbejderne

At ledelsesfagene på uddannelsen har bidt sig fast afspejler sig også i Daniels karrierevalg, hvor han først har været i praktik som overmontør og nu er fastansat i virksomheden HHM A/S. Han skal være leder for en række svende, hvor mange af dem er ældre og langt mere erfarne end ham selv, men det skræmmer ham ikke:

"Jeg ved godt, at de ældre svende slet ikke respekterer mig, når jeg er langt yngre end dem. Det oplevede jeg også i min praktik undervejs på studiet. Men det ser jeg kun som en spændende udfordring at skulle sætte mig selv i respekt og få dem til at arbejde sammen. Det at kunne finde fælles løsninger – gode løsninger i fællesskab frem for den gammeldags ledelse, hvor lederen bestemmer det hele. Det er fedt og udfordrende. Jeg vil få medarbejderne til at føle, at de kan noget og bidrager med en masse," fortæller Daniel og fortsætter:

Jeg er ikke mere værd, bare fordi jeg har ledelsesopgaver.

 

"Det er dem, der skal tjene vores penge, så selvfølgelig skal de vide, at de er noget værd. Den personlige glæde vil jeg gerne have frem i mine medarbejdere. Jeg er ikke mere værd, bare fordi jeg har ledelsesopgaver."

Uddannelsen til VVS-installatør har lært Daniel, hvad der skal til for at kunne arbejde sammen, og at ledelse og medarbejdere ikke er hinandens modpoler, men derimod hinandens medspillere. Det har været en revolutionerende læring for Daniel, og en læring han glæder sig til at føre ud i praksis:

"Jeg vil ikke være en leder, der ikke ved, hvad der foregår ude på pladsen. Du kommer aldrig til at tage VVS’eren ud af mig. Jeg er ikke for fin til at tage fat; jeg går hellere i arbejdstøj end skjorte. Jeg elsker jargonen og skurvognen, og jeg ved, hvordan det er at være svend, og det vil jeg uden tvivl gøre brug af i min ledelse."