Hvad er det for en branche, de studerende gerne vil arve, når det bliver deres tur? Over 100 studerende fra hele verden er samlet i København de næste tre dage for at undersøge, hvordan den næste generation af designere og erhvervsledere kan ændre modebranchen. For ændres skal den.

Youth Fashion Summit blev iværksat for at give den næste generation af designere en stemme og en mulighed for at påvirke de beslutninger, der bliver taget i dag, men hvis virkning vi oftest først mærker i morgen. 

Og der er masser af paradokser, de studerende skal forholde sig til, som er frustrerende, men forhåbentlig også inspirerende: 

"Hvad er bæredygtighed egentlig?," spurgte Mette Harrestrup, programchef på KEA Design og gav de studerende lidt at tænke over:

"Jeg har en datter på 10 år, som bliver meget fornærmet, hvis jeg ikke køber økologiske æg. Men sandheden er faktisk, at æg fra burhøns er mere bæredygtige. Økologi er i det hele taget ikke nødvendigvis bæredygtigt. "

I har brug for verden. Og verden har brug for jer

Som en del af verdens største og vigtigste konference om bæredygtighed i mode, Copenhagen Fashion Summit, får de studerende direkte taletid og nem adgang til administrerende direktører, top designere, politikere og beslutningstagere i branchen. Og ikke mindst mulighed for at præsentere deres løsninger.

"Vi kender godt sandheden og alle fakta om miljøet. Det vi har brug for nu er en kulturændring og kulturændrende design. Vi har brug for politikere, regeringer og firmaer til at gøre det. Men mest af alt har vi brug for fantasien til at starte det. Og det er her i kommer ind i billedet. Drøm med jeres øjne vidt åbne - så jeres løsninger er implementerbare hos alle," sagde Dilys Williams fra Centre for Sustainability i sin velkomst til de studerende.

Eva Kruse, direktør for Danish Fashion Institute, lagde ud med at bekende kulør:

"Mode er skønt. Jeg elsker tøj, jeg elsker kreative mennesker. De seneste 10 år har jeg arbejdet for at promovere dansk mode. Men industrien har en flipside."

Det er både en af de absolut største og mest ressourcekrævende industrier - for både jord og mennesker. Den har en kort sagt en kæmpe effekt på planeten.

"Mine forældre lærte mig, at det jeg gør som individ betyder noget. Men når vi ser billeder fra kollapsede fabrikker i Indien, og igen og igen hører om klimaforandringer, kan det også virke paralyserende. Vi føler os hjælpeløse efter at have set nyheder. Hvad kan jeg gøre - jeg kan da ikke gøre noget. Men jo, det betyder noget, hvad vi hver især gør. Og især jer, fordi I er næste generation."

At det er så magtfuld en industri er ikke kun dårligt. For den er også et meget kraftfuldt kommunikationsværktøj. Og hvis vi kan ændre den, er meget ændret.

"Hvis modebranchen beslutter, at det er cool at tænke sig om, at det er cool at agere, så har det en kæmpe effekt. Modebranchen kommer ikke til at forsvinde, men vi kan ændre den. Og jeg regner med jer," sagde Eva Kruse.

Det er KEA, der sammen med Danish Fashion Institute står for Youth Fashion Summit.

I år modtog YFS flere end 200 ansøgninger fra mode og business-studerende i hele verden. De 100 mest kvalificerede og passionerede studerende fra bachelor til ph.d.-niveau blev valgt ud. Alle studerende betaler selv for deres rejse og ophold. De ser det som en investering. 

Youth Fashion Summit har været afholdt hvert andet år siden 2012 i København.

Youth Fashion Summit ( YFS ) er der, hvor den næste generation af revolutionære fagfolk inden for bæredygtighed og mode mødes. 

Her kan du se en video med nogle af deltagerne: https://vimeo.com/166034601

#restartfashion #youthfashionsummit #yfs16 #cfs16

Instagram: @youthfashionsummit2016

Billede af: Gianluca Mazzarolo fra GM Creative Studio