Anders Voss tog en bachelor i biologi, men ville hellere bruge sin tid på noget mere konkret og blev VVS’er. Han er lige blevet færdig som VVS-installatør og skal nu til Grønland som projektleder.

Da Anders Voss var færdig med gymnasiet skulle alle hans venner på universitet, så han tænkte, at det skulle han vel også. Selvom han drømte om at blive håndværker.

”Jeg var ung, og turde ikke tage det rigtige valg. Der var også noget social stigma over at være håndværker, men det har heldigvis ændret sig de seneste år.”

Anders Voss valgte at læse biologi på universitetet og ”det naturfaglige var spændende, men der er også mange ting ved universitetet som er træls.”

Han fik job som miljøsagsbehandler i Roskilde kommune, men det tunge kontorarbejde gav ham ikke noget, og han kunne ikke se sig selv sidde der bag skrivebordet resten af sit liv. Drømmen om at blive håndværker kom tilbage, og denne gang handlede han på det.

”Jeg startede i lære som VVS’er, og det var mærkeligt, men også fedt, og i dag er jeg glad for, at jeg ikke kun er akademiker.”

Anders Voss var selvstændig i tre år, men ville gerne have sin autorisation på plads og begyndte derfor at læse til VVS-installatør på KEA.

”At få muligheden for at blive statsautoriseret, det kan noget. Undervejs i uddannelsen har der været tidspunkter, hvor jeg har været godt stillet, fordi jeg har mere uddannelse i baggagen, men der har også været udfordringer, hvor folk med væsentlig mindre uddannelse har været bedre end mig.”

Var det rigtigt at skifte?

”Tvivl kan man altid have, men det er mere rigtigt for mig, og jeg har været gladere for min karriere som håndværker – på mange måder er det mere spændende, fordi det er meget mere konkret. Det bliver tit abstrakt på universiteterne, og det går langsomt, det skal man ikke glemme. Men det er en helt anden mentalitet, og det kan godt være to verdener, der kan være svære at få til at smelte sammen.”

isAnders Voss var i praktik i Grønland, og her blev han tilbudt job som projektleder i virksomheden Brøndum. Så om et par uger pakker han sin nyslåede autorisation, snesko og familien, som tæller en lille baby, og drager til Grønland. Her skal han bo i et prøvehus de næste to år, som han selv har været med til at arbejde på sammen med DTU og Rambøll.

”Det er delvist et klimaprojekt og delvist et byggeskik-projekt. I Grønland har de adopteret meget af vores måde at bygge på, fordi der er kommet nogle entreprenører fra Danmark og har bygget huse – nogle af dem ret forfærdelige. DTU har sammen med Vandkunsten prøvet at lave forslag til en Grønlandsk eller nordatlantisk byggeskik,” forklarer Anders Voss.

”Det er en slags kæmpe drivhus, som man kan have et lille samfund inde i – så man kan være udenfor uden at være udenfor i minus 20 grader og snestorm. En slags orangeri med fællesarealer bag en klimaskærm. Og det hus, vi skal bo i, er et et-families hus, men bygget på samme måde, så vi kan teste, om det kan lade sig gøre, og om det er komfortabelt.”

Udover de to børn på 3 og 0 år har Anders Voss også sin kone, som er smykkedesigner fra KEA og arbejder hos Monies, med til Grønland.

Hvis du tror, at VVS-uddannelsen er noget for dig, så husk at søg ind inden ansøgningsfristen 5.juli.