Studerende på Communication Design har skrevet en række opsigtsvækkende og kontroversielle portrætter til magasinet VICE.

Lav et portræt af en person, som stikker ud fra mængden, og som passer til VICE.  Sådan lød opgaven for de studerende, som flere gange undervejs i det tre uger lange forløb om storytelling havde besøg af redaktører og journalister fra det distinkte ungdomsmedie.

Og selvom de studerende er en del af målgruppen, var det ikke nødvendigvis ligetil.

For udover en skarpt defineret målgruppe, så har VICE også en helt særlig stil, hvor journalisterne bruger sig selv meget og ofte skriver i jeg-form – et no-go i den ’etablerede’ journalistik.

"Vice har en helt anden måde at skrive på, end vi har fået undervisning i - de er meget subjektive. Derfor har samarbejdet givet os nogle andre vinkler på journalistiske værktøjer,” siger Christian Rath som sammen med Trine Møller Christensen og Camilla Fyhr Frederiksen portrætterede Anja, som dyrker bikini-fitness:

”Vi fik et stort indblik i bikini-fitness, som vi nok havde en del fordomme om, inden vi gik igang. Det tvang os til at tage kontakt til nogle mennesker og ’kulturer’, som vi normalt ikke er del af og normalt heller ikke tør spørge ind til. Derfor var udbyttet virkelig stort,” siger Christian Rath.

Fetishkongen - ansigt til ansigt

Et andet af portrætterne indledes sådan her: ”Mit første møde med Sebastian Solo er lørdag nat kl.02, hvor han i traileren til ’Adopting Odette’ knepper en kvinde, som hænger ned fra loftet med en gag ball i munden”.

Helt i tråd med VICE’s stil.

Og helt i tråd med VICE, har de fokus på den personlige fortælling, som de leverer uden fordomme og uden at prøve at finde årsagen til denne mands perversiteter i barndommen. De beskriver bare. Og i hans eget - meget direkte - sprog.

Jelena Fijan, Sheila Bazaz og Tuva Nesse opdager, at bag Sebastan Solos perverterede livsstil gemmer sig en lidt generet og venlig mand, som udover at leve af sin seksualitet som fetish-konge også lever et almindeligt liv med to teenagebørn.

De studerende har selv valgt, hvilken subkultur de ville skrive om. Og det har bragt dem godt ud i krogene af det danske samfund.

”Der er ikke noget bedre, end når man står med et hold og tænker ’Det rykker det her’. Hvor de studerende virkelig brænder for at finde den gode historie og kommer hjem fra ’marken’ og er ved at snuble over hinanden for at fortælle sjove røverhistorier. Eller nogen opdager evner, de ikke var klar over, de havde,” siger Stine Behrendtzen, Adjunkt på Communication Design. 

”Jeg havde blandt andet to studerende, der i begyndelsen af semestret mente, at de var sådan nogle, der ikke var særligt gode til at skrive. De endte med at lave en rigtig fin artikel med levende beskrivelser og en klar rød tråd. Jeg tror, de havde en oplevelse af ’hov det kan vi jo sagtens finde ud af det her’.  Alle kan lære at skrive. Det er nok noget af det vigtigste, jeg kan lære dem,” siger Stine Behrendtzen som også har været begejstret for samarbejdet med VICE:

"Det er dejligt, når man har en samarbejdspartner, der gerne vil lægge nogle timer og energi i samarbejdet. Vi fik besøg af tre forskellige journalister fra VICE, der kom med hver deres bud på, hvordan man arbejder med portrættet.”

En af dem var chefredaktør Benjamin Kürstein, som gerne ville gå videre med Jelena Fija, Sheila Bazaz og Tuva Nesses historie om Sebastian Solo.