Hvordan klæder man unge mellem 19 og 29 år på til at stemme ved det kommende valg til Folketinget og Europaparlamentet? Den nød har studerende på Multimediedesign hjulpet TV2 Lorry med at knække.  

Det er velkendt, at de unge vælgere har svært ved at engagere sig. Det kan der være mange grunde til, men to af dem handler om manglende tillid til politikerne og en oplevelse af, at politik er uoverskueligt og uvedkommende.

Det vil TV2 Lorry gerne ændre på. De bad derfor en gruppe studerende på Multimediedesign om at formidle valg og demokrati til deres egen aldersgruppe, som stemmer mindre end andre vælgergrupper.

”Vi har selv medarbejdere i samme alder - både journalister, grafikere og storytellers - men de er på mange måder allerede præget af medieverdenen og vores måder at formidle på.

Håbet var at få en anden indgang og et andet formsprog fra nogen, som dagligt omgås deres jævnaldrende, og som måske ikke har demokrati på øverste bevidsthedshylde normalt. Som multimediedesignere havde de måske også andre værktøjer i deres formidlingskasse,” siger Nanna Holst, redaktør for eksterne samarbejder på TV2 Lorry.

”Resultatet blev anderdeles, end det vil selv har lavet op til Folketingsvalg 2019, men - som vi ofte oplever – mindre anderledes, end vi var nysgerrige på, om det kunne blive. Det er helt normalt, og vi oplever det også med vores journalistpraktikanter: Man retter lynhurtigt ind i organisationens ånd og tænkning, og det er i sig selv også en prisværdig ting at kunne.”

De studerende har blandt andet produceret fire korte videoer, der gør det tydeligt for de unge, at valget har konsekvenser for deres dagligdag og deres liv – og på hvilke måder.

”Samarbejdet har været meget positivt, både på det personlige og faglige plan. Det er første gang, vi har projektpraktikanter på TV 2 Lorry, så der er ting, vi kan gøre bedre en anden gang for at optimere forløbet for de studerende, for eksempel ved at lægge nogle strammere rammer fra starten og give dem en bedre føling med, hvordan virkeligheden er i et mediehus,” siger Nanna Holst, som bed mærke i en udpræget vilje fra praktikanterne til at få det til at lykkes både i gruppen og i forhold til Lorry:

”De kom med mange færdigheder, og var ikke bange for at kaste sig ud i nye områder, så stor ros herfra.”

Du kan se fire valgvideoer skabt af de studerende her:

HTTPS://YOUTU.BE/0DHIJ8T1QKO

https://youtu.be/JaTmgqW9ZJ8 

HTTPS://YOUTU.BE/HN3X6-T60TG

HTTPS://YOUTU.BE/LP1L9QPZYM0