Igen i år har KEA gennemført en undersøgelse blandt de internationale studerende: De vil læse videre eller bruge deres uddannelse og gøre karriere her – kun 3 procent vil gerne tilbage til deres hjemland.

Orienterer man sig i medierne, kan man få det indtryk, at udenlandske studerende er en omgang SU-ryttere, som blot er i Danmark for at få en gratis uddannelse, de kan tage med tilbage til deres hjemland, når de er færdige.

Men virkeligheden er en anden – i hvert fald på KEA, hvor resultaterne af International Survey 2020 viser et billede.

Mange af de studerende har et stort ønske om at blive og arbejde i Danmark efter endt uddannelse. 43 procent vil gerne læse videre i Danmark, mens 64 procent gerne vil gøre karriere her og kun 3 procent vil hjem til deres hjemland efter endt uddannelse.

Den samme tendens gør sig gældende med praktikken, som er obligatorisk på KEA, her vil kun 16 procent gerne i udlandet (ikke nødvendigvis deres hjemland).

Og SU fylder også relativt lidt, når man beder de internationale studerende krydse af i årsagerne til, at de gerne ville til Danmark: 71 procent kom for uddannelse, 46 procent kom på grund af karrieremuligheder, 42 procent for dansk samfund og kultur, mens kun 30 procent har krydset af i SU, som en ud af flere grunde til at vælge Danmark.

Og selvom det for de fleste unge er svært at forholde sig til, hvad der skal ske alt for langt ud i fremtiden, så svarer 47 procent, at de ser sig selv være bosat i Danmark om fem år.

Eva Valcke”De internationale studerende er ikke SU-ryttere - deres motivation ligger et andet sted. Undersøgelsen viser et mere nuanceret billede af, hvorfor unge fra andre lande rejser til Danmark for at studere. De unge er velovervejede omkring deres flytning, og de vælger Danmark for karriere, demokrati og kultur. Vi har gratis uddannelse for EU-borgere, og det vil altid være attraktivt, men de vil gerne have job her i landet, og de ved, hvad det kræver at få en karriere – og netop fastholdelse af de internationale studerene efter endt studie er noget, KEA har arbejdet meget med i nogle år nu,” siger Eva Valcke, Chef for Karriere og Relationer.

En undersøgelse fra november 2019 viste tilsvarende, at antallet af udenlandske KEA-studerende, som vælger at tage deres praktik i Danmark, er exceptionelt højt, nemlig 83 procent.

Et af grebene til at sætte de internationale studerende i kontakt med det danske arbejdsmarked og dermed fastholde dem er praktikken.

”Derfor er det meget opløftende at se, at så mange internationale studerende vælger at tage deres praktik i Danmark. Det viser os, at de har forstået, at praktik i Danmark giver dem nogle vigtige redskaber samt et netværk, som de kan bruge i deres senere jobjagt. Og det viser os også, at virksomhederne er villige til og glade for at få vores internationale studerende i praktik,” siger Eva Valcke.