Træ er mere bæredygtigt end gængse byggematerialer, og ny teknologi giver mulighed for avanceret byggeri med det bæredygtige materiale.

 

Der var fuldt hus med 120 gæster, da KEA afholdt konferencen ’Byg med CLT – fra tegning til projekt’ – og der kunne snildt have været dobbelt så mange tilhørere. Faktisk var interessen så stor, at hele konferencen blev livestreamet, så de mange interesserede kunne se med på skærmen.

CLT står for Cross Laminated Timber og er træpaneler, der kan erstatte beton.

”Det kan revolutionere byggebranchen. Det er en erstatning til al den beton, vi bruger i dag. Interessen er stor, fordi det er mere bæredygtigt, og der er tale om nye materialer og nye konstruktionsformer, som kun i lille grad er afprøvet i Danmark indtil nu,” siger Claudio Testa, uddannelseschef på KEA Byg.

Men hvad er det nye, vil nogen måske spørge – vi har jo i århundreder bygget med træ.

Det nye er, at der er tale om et industrialiseret produkt, som ikke kun er, hvad man kunne betegne som ”stænger” af træ, men også præfabrikerede flader eller paneler, som i høj grad også kan præfabrikeres. Hvilket betyder, at man kan rejse og bygge bygninger på meget kort tid.

Kombineret med såkaldte CNC fræsere, der kan skære alle tænkelige former, og som skærer præcis det tegningen viser, giver det mulighed for fuldstændig præcise byggerier og byggerier, som tidligere ikke har været muligt, fordi det ville blive for dyrt eller teknisk ikke var muligt.

Det giver med andre ord stor fleksibilitet i designet, fordi man kan skære hvad som helst, men også stor præcision.

Overalt i Europa stiger produktionen af huse bygget i træ. Og produktionen af CLT er fordoblet siden 2008. I 2018 regner man med at producere 1 million kubikmeter, og efterspørgslen overstiger udbuddet.

Franco Piva fra Ergodomus Timber Engineering i Italien for talte, hvordan de byggede en seks etagers bygning med seks håndværkere på seks uger. Og med elementer i ét stykke på 15,5 meter i højden og 2,5 i bredden.

Han blev på et tidspunkt kontaktet af et arkitektfirm, der havde tegnet en bygning med 3.000 huller i facaden - alle i forskellig form og størrelse.

Firmaet vandt konkurrencen. Men hov, hvordan skulle det bygges – en situation som er set igen og igen i arkitekt-historien.

Tidligere var en sådan bygning ikke mulig. Men Franco Piva og hans firma kunne lave det, præcis som arkitekten har tegnet det takket være CLT og CNC.

De designer bygningerne i BIM, og det vil sige, at al el og vand, kabler, ledninger og rør, er tænkt ind i byggeriet og forberedt i konstruktionen allerede inden, man går i gang. I modsætning til traditionelt byggeri hvor el og VVS kobles på bagefter eller midt i processen.

I Danmark er den højeste nye bygning i træ på fire etager. Men den højeste i verden pt. er på 18 etager og Tokyo har planlagt en på intet mindre end 70 etager.