Modeindustrien er giftig – ikke mindst når der farves tekstiler. Men det behøver ikke være sådan. De fleste haver og køleskabe rummer hele paletten.

Løgskaller, avocadosten, rødkål, hibiscusblomster, påskeliljer og kaffebønner.  Det hele kan fås i det lokale supermarked, og det er faktisk alt, hvad du skal bruge for at kunne farve i noget nær alle regnbuens farver.

I tre uger har studerende på Designteknolog på Sustainable Fashion og Pattern Design 4. semester fordybet sig i at farve og udvikle farver til tekstil - med plantefarve, vel at mærke. De studerende har fået en dyb og helt taktil forståelse for de tekstiler, de arbejder med, og hvordan de reagerer forskelligt på forskellige typer af plantefarver.

De har bogstaveligt talt haft fingrene i både indfarvning, forskellige tekstiler og deres forskellige kvaliteter og dermed opnået en sensibilitet og ikke mindst stor viden om farver, tekstiltryk og mode. Og hvordan det kan gøres bæredygtigt og helt naturligt.

Resultaterne kan ses fra på fredag og to uger frem, når udstillingen Natural Dye and Sustainable Printing åbner i biblioteket på Guldbergsgade.

Undervejs er de studerende også blevet undervist i farveteori, og hvordan farver virker som en kommerciel driver i mode. De er blevet i stand til at dokumentere farveprocessen med kvantitative videnskabelige standarder samt designe og kommunikere en farve til et bestemt tøjmærke og målgruppe.

Farver er også en kamplads

De er også blevet klogere på kemi og æstetik. Og så er der blevet diskuteret farver, som ikke altid er for alle.

Ejerskabet til bestemte farver er stadig en kampplads – både for hele befolkningsgrupper og på individuelt plan.

Kan en kunstner eje en farve? Svaret er ja. Den britiske kunstner Anish Kapoor har enerettighederne til at male med ’Vantablack’ – den sorteste sorte farve, der findes i verden. Han har lavet en kontroversiel aftale med udviklerne af Vantablack, firmaet Nanosystem.

Til stor irritation og forargelse fra andre kunstnere.

Det fik Stuart Semple til at udvikle ’Super bright high pigment fluorescent pink powder’. Som er tilgængelig for alle – undtagen Anish Kapoor.

Og apropos pink, så er farver stadig super forbundet til køn – vi bruger fx lyserød til at definere piger og det feminine.

På de studerendes blog kan du læse om farven lilla, en rusten affære og naturlig print samt opskrifter på naturlig farve.