To KEA-studerende er udvalgt til at præsentere deres bud på fremtidens bæredygtige mode under Copenhagen Fashion Week.

Jonas Theede Schytte og Maria Dyrløv er blandt de kun otte udvalgte talenter fra landets designuddannelser, der sammen med modevirksomhederne Gudrun & Gudrun, Coze Aarhus, Gabba, Blanche og Tobias Birk Nielsen skal give deres bud på bæredygtig tech til Fashion Tech under modeugen.

Jonas Theede Schytte og Maria Dyrløv er koblet med designer Tobias Birch Nielsen, og som de eneste studerende har de valgt også at samarbejde direkte med en tech-virksomhed, nemlig Lightricity, som leverer sensorer og bitte små solceller, der kan sys ind i tøj og både kan oplades af indendørs- og udendørs lys.

Skærmbillede 2019 07 19 kl. 15.48.44”Vi syer LED-baner ind i tøjet som et opråb om, at folk skal lægge mere mærke til hinanden. Vi vil oplyse mennesker, så vi ser op fra vores skærme.”

Hvordan kan vi kommunikere, hvis vi ikke kan forstå hinanden? Det kunne fx være via vores puls og små solceller integreret i tøjet. Jonas Theede Schytte og Maria Dyrløv har nemlig også inkorporeret pulsmålere i lommerne, så lyset blinker i takt med din puls.

”Vores puls er et universelt sprog, vi kan bruge, når vi ikke forstår hinanden. Det kan fx være en måde at kommunikere på i immigrationscentre.”

Alle metervarer er såkaldt deadstock fra Tobias Birk Nielsen – altså materialer han ikke har fået brugt. På den måde er stoffet også med til at diktere designet, og så er det bæredygtigt.

For Jonas Theede Schytte og Maria Dyrløv er Fashion Tech showet under modeugen en unik mulighed for at vise, hvad de kan:

”Det er en kæmpe cadeau at blive udvalgt. Og en chance for at vise, hvad det er, vi er dygtige til på KEA. Vi er for eksempel trænet i at kunne producere og gå fra ide til produkt virkelig hurtigt. Vi har kun haft en måned til at skabe denne kollektion – samtidig med at vi er i praktik.”

Og som om det ikke var nok, så laver de to Sustainable Fashion-studerende også konceptvideoer og komponerer et lydunivers i samarbejde med en lyddesigner til showet. Ligesom de har fundet modeller af forskellig etnicitet, som kan afspejle sprogbarriererne – og som også gerne måtte kunne spille en lille smule skuespil og arbejde med pulsen. I sommerferien. Uden budget.

De to studerende har været i iværksætterpraktik, for de er ikke bare dygtige designere, de er også entreprenante.

Maria Dyrløv har sammen med to andre studerende virksomheden Well kept. En app der skal lære forbrugerne at vaske og vedligeholde deres tøj rigtig, så det holder længere.

Jonas Theede Schytte har også startet en virksomhed sammen med to andre. De laver justerbart unisex tøj, der gør op med kollektioner og køn og hvor tilbagelevering og videresalg er en integreret del af konceptet. Virksomheden hedder Common Rules, fordi det skal være alment at tænke bæredygtigt.

”Jeg skal i gang med at skrive min bachelor, og der vil jeg måske gerne arbejde videre med det tekniske aspekt i moden – måske sammen med Lightricity, som er opsatte på at udvikle prototyper og gerne vil ind i mode.”

Mode er ikke længere kun snit, farver og nye styles. Teknologi og bæredygtighed bliver i stigende grad inkorporeret i de nyeste kollektioner fra de mest visionære brands i branchen, der for alvor har taget opgaven om en grønnere modebranche på sig.

Det er starten på en bæredygtige fremtid, som kræver nytænkning omkring materialer, forretningsmodeller, designtilgange, kundeforståelse og æstetik.

Bag udstillingen ’Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag’ står Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med KEA - Københavns Erhvervsakademi, VIA University College, Kunstakademiets Designskole, og Designskolen Kolding.

De udvalgte talenter er blevet koblet med modevirksomhederne Gudrun & Gudrun, Coze Aarhus, Gabba, Blanche og Tobias Birk Nielsen.

”Vi er meget begejstrede for, at det er lykkedes at samle både virksomheder, vidensinstitutioner og studerende i dette projekt. Som innovationsnetværk er det vores pligt at bidrage, eksperimentere og inddrage flere elementer, som kan give mening i den teknologiske og bæredygtige udvikling,” siger Direktør i Lifestyle & Design Cluster Betina Simonsen.

Udstillingen kan ses den 6. - 8. august kl. 10.00-17.00 på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5 - 7, 1350 København.