Fire KEA-studerende er blandt de nominerede til at vinde talentprisen på 25.000 kr. ved Salling Future Friendly Award. Prisen kan være med til at skubbe på.

Up-cycling af kasserede materialer farvet med madrester fra Restaurant Gorilla og Orkla Foods, langtidsholdbare designs og 3D virtuel prototyping er nogle af de metoder, som de studerende fra KEA bruger og er nominerede for i kategorien Årets Talent ved Sallings Future Friendly Award.

Skærmbillede 2020 09 07 kl. 14.18.28”Det er tegn på fremskridt, når store koncerner som Salling Group vælger at støtte fremtidens bæredygtige brands og investere i designere med ambitioner for en sundere branche,” siger Mikkel Rohde, som er blandt de nominerede og netop dimitteret fra Designteknologuddannelsen i Sustainable Fashion.

”Som jeg ser det, kan vi kun løfte industrien ved at stå sammen og være ærlige omkring de udfordringer, vi alle står overfor. Priser som denne giver unge designere mulighed for at realisere nogle af de drømme, som ellers synes at være uden for rækkevidde grundet økonomiske udfordringer. Yderligere anerkender prisen os unge designere for vores visioner om en bedre fremtid, og måden vi opfatter beklædning på.” 

 

Maria Dyrløv tager udgangspunkt i det faktum, at vi kasserer alt for meget tøj, og længe før det er slidt op. Hun har skabt kollektionen Reconstructed Imperfection på baggrund af et behov for en anderledes anvendelse af restmaterialer fra mode- og fødevareindustrien:

”I dag ender vi med at kassere tingene før tid. Grunden til at vi smider ting ud, skyldes blandt andet den lave tilknytning, vi har fået til produkterne på grund af vores materielle overflod, men også æstetik og pris spiller en rollle. De har en klar påvirkning af brugerens forhold til genstanden og dermed deres grund til at afskaffe eller beholde et produkt.”

Lookbook udkast 2Maria Dyrløv bruger de kasserede materialer og forlænger deres liv ved at omsætte materialerne til nye produkter med større værdi og levetid.

”Jeg ønsker at give brugeren en ny forbindelse til et ellers tabt materiale, og jeg ønsker at oplyse om dets eksisterende værdi for at understøtte en slow fashion livstil,” siger Maria Dyrløv, som har startet brandet Reclaimed Copenhagen sammen med sin partner Maria Vilebæk.

De samarbejder med blandt andre Berendsen Textile Service, Frelsens Hær Redesign CPH og De Forende Dampvaskerier og så får hun madaffald fra Orkla Foods og Restaurant Gorilla, som hun bruger til naturfarvning.

”Jeg har et ønske om at samarbejde om bæredygtighed på tværs af brancher. De nævnte virksomheder har et ønske om at formindske det spild, der opstår i deres værdikæder og arbejde hen mod en mere bæredygtig fremtid.”

Skærmbillede 2020 09 07 kl. 14.14.26Asta Hansen går en helt tredje vej i arbejdet med at skabe en mere bæredygtig modeindustri. Hun bruger virtuel prototyping, som blandt andet betyder en signifikant reduktion i antallet af kollektionsprøver.

”Der er en lang række både bæredygtige og kreative fordele ved at bringe 3D ind i designprocessen. Virtual prototyping kan for det første være med til at minimere fysiske prototyper og salgsprøver og dermed brug af unødvendige ressourcer og transport. Metoden kan derudover bidrage til en mere kreativ, effektiv og realistisk designproces, hvor man så let som ingenting kan afprøve og ændre udtryk. Med virtual prototyping har man mulighed for at lave 100 prototyper per style, uden at noget skal produceres eller fragtes.”

Ud over bæredygtighed har Asta Hansen også haft stor fokus på, hvordan analoge og digitale metoder kan kombineres.

Årets Talent gives til en studerende eller nyuddannet fra KADK, VIA, DSKD og KEA.

Ud over Talentprisen gives der også en pris til Årets Brand som udmærker sig indenfor bæredygtighed på 100.000 kr. samt en Publikumspris på 25.000 kr.

”I Salling tror vi på, at de valg vi alle tager hver dag, kan skabe en mere bæredygtig fremtid for både mennesker og planeten. For at motivere upcoming og eksisterende modebrands til at prioritere bæredygtighed har Salling og Salling Fondene stiftet en pris, der belønner dem, der tør gå forrest i forhold til bæredygtig mode.”

Vinderne findes ved et awardshow på Salling ROOFTOP i Aarhus torsdag den 17. september.