BYG-studerende deltog i efteråret i en international arkitekturworkshop i Beograd, og den ene af grupperne leverede så godt et projekt, at bystyret har besluttet at bygge det.

’Under the bridge’ er titlen på et af Red Hot Chili Peppers største hits – og titlen på den workshop som studerende fra BYG deltog i, i efteråret. Temaet var Water Living, nærmere bestemt, hvordan et kaj- og havneområde under broen ved Donaufloden kunne nytænkes og bebygges med bæredygtigt og fremtidssikret byggeri.

Og Gruppe 1, som blandt andet inkluderer Jan Szonert, der læser Architectural Technology and Construction Management på KEA, gjorde det altså så godt, at bystyret i Beograd har valgt at føre deres projekt-ide NEW SAVAMALA LANDSCAPE ud i livet.

Deres ide tager udgangspunkt i landskabet - og skaber et nyt landskab. En bakke under broen bliver til et amfiteater. Det spanske hus skal være et digitalt kunstgalleri. Og pylonerne tjener også som udstillingsrum og skærm, hvor man kan sidde i amfiteatret og se en film eller spille. Derudover inkluderer projektet  en klatrevæg og en cafe, og al belysning består af LED med bevægelsescensorer, mens vandingen klares med opsamlet regnvand. ”Gruppen havde skabt nogle meget gennemførlige løsninger, og det var dem, der havde realiseret dette særlige rum "under broen i Beograd" på bedste vis. Bystyret lagde vægt på, at løsningen kunne realiseres og samtidig danne basis for den fremtidige udformning af det offentlige rum i Beograd. Det var også den gruppe, der havde en løsning med størst potentiale for at aktivere nogle forsømte zoner – ikke mindst på den indvendige side af pylonerne. Deres design er moderne, og konceptet er især stærkt i forhold til at skabe forbindelse mellem de forskellige områder – hvad end man vil slappe af eller socialisere,” siger Prof. Dr. Jelena Ivanović-Vojvodić.

Nu går alle de formelle procedurer i gang og projektet forventes klar til indvielse om et år.

Gruppe 1: NEW SAVAMALA LANDSCAPE

Andrea Cazzarolli (Italian, Politecnico di Milano)

Cai Jianming (Chinese, Politecnico di Milano)

Isidora Todorović (Serbian, Faculty of Architecture, Belgrade University)

Jan Szonert (Polish, KEA Copenhagen)

Marinela Marković (Serbian, Faculty of Arts and Design, University John Naisbitt)

Miloš Pešić (Serbian, Faculty of Arts and Design, University John Naisbitt)

Tan Li (Chinese, Politecnico di Milano)

Mentor: Prof dr Jelena Ivanović-Vojvodić Assistant: Natalija Jovanović