Studerende har skabt intelligente smykker, der afhjælper nogle af de udfordringer blinde og svagtseende har – men de kan også bruges af småbørnsforældre, på rejser i udlandet og som lyd-device.

Lige inden Danmark lukkede ned, kom Miss Blindspot (som har en blog på Instagram om at være mor og danser med kun 5 procent syn) forbi KEA og de studeredende på Smykker, Teknologi og Business med 20 par empatibriller – en slags skibriller med forskellige simulerede øjensygdomme, som de studerende havde på i frokostpausen i kantinen, så de kunne prøve, hvordan det er ikke at kunne se ordentligt.

Pointen var at klæde de studerende på til at udvikle digitale smykker (wearables), som kan gøre livet bedre for folk med intet- eller nedsat syn.

Hver gruppe fik også tildelt en blind/svagsynet person, som var deres ’superbruger’ og sparringspartner undervejs for virkelig at forstå, hvilke konkrete udfordringer blinde og svagsynede har i hverdagen. På den måde kunne de designe digitale smykker, der kan løse de reelle behov – og for eksempel gøre det nemmere at færdes udenfor hjemmet og indgå i sociale sammenhænge.

Men som altid med digitale smykker er det ikke nok, at de løser et problem, de skal også være æstetiske og attraktive for seende. Teknologiens verden skal altså kombineres med smykkernes æstetik, og helt konkret foregik det som et samarbejde med studerende fra Production Development and Integrative Technology (PTI) på KEA, som rådgav omkring den digitale teknologi og var ansvarlige for elektronik og programmering.

Et af resultaterne er ’Third Eye’ - en broche og en halskæde med indbyggede ultralydssensorer, der giver besked til det tilhørende armbånd, når et objekt er inden for maks fire meter. Jo tættere bæreren kommer på forhindringen, desto mere intensivt vil armbåndet vibrere. Derudover er der en nødknap i armbåndet. Ved at trykke på knappen får udvalgte kontakter besked om den nøjagtige placering af bæreren. Hvilket også kan være relevant for den unge kvinde, der går alene hjem eller måske forældre til mindre børn, når man er på tur.

Skærmbillede 2020 05 26 kl. 14.03.52’Ease’ er et sæt høretelefoner, som ikke sidder inde i øret, men lige ved siden af øret – på den måde kan man stadig høre omgivelserne, selvom man hører musik, lydbog eller taler i telefon. Hvilket er ekstremt vigtigt, hvis man ikke har sine øjne til hjælp, men igen også en løsning, som kan være brugbar for folk uden synsproblemer. Teknologien bag hedder Bone Conduction, og fungerer ved at lede lyden til inderøret via kraniet i stedet for det ydre øre, som vi er vant til.

’Eye Dentify’ er et armbånd med indbygget scanner, som kan læse tekst på alle typer objekter i alle former – og den kan tilmed oversætte fra alle sprog, og sende den oplæste tekst direkte og diskret ind i dine høretelefoner eller dit bone conduction device som fx Ease. Hvis man er ordblind eller i et land, hvor man ikke forstår sproget, er ’Eye Dentify’ også en hjælp.

’Colorspot er ligeledes et armbånd der aflæser for den blinde, men i dette tilfælde farver. Ved at holde armbåndet hen til den bløde sweater eller den gave, man gerne vil købe i den ønskede farve, scannes objektet og farven læses højt. En tone angiver om farven er kold eller varm, lys eller mørk.

De studerende nåede at lave størstedelen af arbejdet med research og udvikling af smykker inden nedlukningen, men har stadig til gode at præsentere deres løsninger for IBOS – Instituttet for blinde og svagtsynede.