Studerende udvikler digitale smykker i samarbejde med Kintsugi design, der ved hjælp af zoneterapi på ørerne kan lindre nogle af de gener, kvinder kan få i overgangsalderen.

Overgangsalderen er i virkeligheden en periode på op til 24 år, men vi taler mest om den del af overgangsalderen, hvor nogle kvinder oplever hedeture, humørsvingninger, søvnbesvær og træthed. Blandt andet.

De studerende på Smykker, Teknologi og Business fik til opgave at designe nye former for digitale smykker, der kan hjælpe med at lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå, når kvinder når overgangsalderen.

Maria Wie Andersen og Charlotte Vering Mielec Kjær har udviklet ’realEASE’, der både henvender sig til kvinder, som nærmer sig overgangsalderen og til kvinder som allerede er i overgangsalderen.

RELEASE består af øreringe, der udfører zoneterapi på øreflippen ved hjælp af vibrationer. Vibrationerne startes, når kvinden, der bærer smykkerne, viser tegn på at være stresset eller ufokuseret. Det registreres ved hjælp af EEG-sensorer på begge sider af hovedet indbygget i to forskellige hovedsmykker:

Skærmbillede 2021 06 18 kl. 09.01.07”Til EEG-målingerne har kvinden mulighed for at vælge imellem et hovedsmykke, som er tænkt som et statement piece, der samtidig vil skabe opmærksomhed omkring overgangsalder og hjælpe med at komme overgangsalderens stigma til livs. Eller hun kan vælge den “skjulte” løsning, som er to spænder - et på hver side af hovedet,” forklarer de to studerende.


Smykkerne virker ved, at hjernebølge-sensorerne i hovedsmykkerne sender et signal via Bluetooth til øreringene, som starter behandlingen i form af zoneterapi på øreflipperne. Vores hænder, fødder og ører er forbundet via vores centralnervesystem, og ved at lægge pres på specifikke punkter, kan zoneterapi lette smerter, angst, stress og forbedre det generelle velvære.

Smykkerne er samtidig forbundet til en app, der gør det muligt for kvinden at gå ind og tracke sine data og lære sine mønstre at kende.

”På denne måde mener vi, at kvinder kan blive endnu stærkere og mestre de udfordringer overgangsalderen kan have med sig. Vores produkt adskiller sig fra allerede eksisterende produkter ved ikke blot at måle på dig, men ved aktivt at gå ind og afhjælpe i situationen.”

Den kvindelige krop gennemgår mange forandringer gennem livet og er i stand til det mest utrolige – ikke mindst at skabe og bære et barn, at føde og nære dem.

”Kvinder har en styrke og visdom, som videreføres gennem generationer. Denne utrolige bedrift af menneskelig natur fortsætter, også når vi går ind i overgangsalderen og vores kroppe transformeres igen. Men når kvinder gennemgår de mange hormonelle ændringer i livet, og især når vi går ind i overgangsalderen, kan der også være ubehag. realEASE-smykkerne er ikke kun smukke, men også funktionelle, og kan hjælpe dig til at finde din indre ro, styrke og fokus,” siger Maria og Charlotte, som undervejs har sparet med Qunilong Chen fra Produktudvikling & Teknisk Integration på KEA.

Skærmbillede 2021 06 17 kl. 12.13.03Projektet er også et samarbejde med Vanessa Carpenter from Kintsugi Design. Vanessa har en ph.d. i Designing for Meaningfulness in Future Smart Products fra Aalborg Universitet, København og er grundlægger af Kintsugi Design, der samler designere, ingeniører, akademikere og kunstnere om at skabe muligheder for industrien til at eksperimentere, udforske og forstyrre deres nuværende praksis ved hjælp af nye teknologier og menneskecentreret design. Vanessa lancerede for nylig det nordiske netværk Women in Hardware.

realEASE er et eksempel på, at smykker kan være andet og mere end blot smukke. Såkaldte wearbles smykker – som også kan være ure og tøj – kan med deres indbyggede teknik lette hverdagen og udføre en række funktioner i tillæg til det æstetiske og personlige.

Men kunsten er at skabe et produkt, som rent faktisk giver mening, og som samtidig er smukt.

Og det er Maria og Charlotte lykkedes med. Normalt plejer 6.smester på Smykker, teknologi og business at tælle langt flere studerende, men på grund af Corona måtte holdets praktik flyttes til 6.semester. Maria og Charlotte havde dog været væk fra uddannelsen et år, og derfor kunne de danne et lille mini-hold.