Karen-Marie Hulgaard tillod sig at være skeptisk overfor lærebøgernes konklusioner og fandt derfor ud af, at man godt kan redde børn over otte år med såkaldt ’dovne øjne’. Nu har hun fået en prestigefuld pris.

Karen-Marie Hulgaard har vundet den prestigefulde Optimus-pris for sin bacheloropgave i optometri på KEA.

I opgaven afdækker hun, hvordan man i Danmark - stadig - påstår, at børn og voksne over 8 år med amblyopi, et såkaldt dovent øje, så at sige er 'lost caurse' – der kan ikke gøres noget for dem efter deres sjette leveår. Og det på trods af at blandt andet amerikansk forskning og anbefalinger længe har påvist, at man ofte godt kan gøre noget for børn og voksne over 8 år. De kan nemlig trænes til få sunde og raske øjne.

Og det er ikke helt uvæsentligt, da børn med synligt dovne øjne er lette mobbeofre og et dovent øje har konsekvenser for en række karrierevalg senere i livet - fx alle dem som involverer erhvervskørekort. Det kan man nemlig ikke få, hvis man har amplyopi. Og det har mellem 1-5 procent af befolkningen.

Karen-Maries bror har amblyopi, og det var deres historie kombineret med nogle lærebøger fra USA, der satte hendes undren i gang og fik hende til at skrive bachelor om, hvordan man kan forbedre synet hos voksne med amblyopi.

Exceptionel ros

Karen-Marie Hulgaards opgave udmønter sig ved at have en ny tilgang, og det var en meget begejstret jury, der uddelte prisen:

”Den skriftlige formidling er på et helt utroligt højt niveau. Det er en flot og gennemarbejdet opgave, hvor Karen-Marie Hulgaard anfægter allerede kendt evidensbaseret litteratur.  Hun har taget international viden omkring sit problemfelt med hjem til egen praksis og projektet kan være medvirkende til, at behandlingen af vokse amblyope ændres og således kommer klienterne til gode.”

Karen-Marie Hulgaard håber, at der kommer mere forskning på området, og hun håber selv at kunne skrive speciale om emnet, når hun er færdig med sin kandidat i optometri og synsvidenskab.

Udover æren og de 10.000 kr. som følger med prisen, skal Karen-Marie Hulgaard også tale for 450 mennesker på Dansk optometri- og kontaktlinse konference, som er den største i Danmark.