Tidligere var danskernes håndværksmæssige kunnen begrænset til at bygge Ikea-skabe og små-reparationer i hjemmet. Nu er det muligt at bygge næsten alt selv.

I dag kan man bygge en guitar-forstærker eller endda et køleskab fra bunden ved hjælp af instruktioner og videoer på nettet og ikke mindst 3D-printere og laserskærere.

Ideen med, at du selv kan skabe komplicerede teknologiske apparater, som før i tiden var forbeholdt specialister har rod i en ny tendens - den såkaldte ’Maker-bevægelse’.

Denne bevægelse er en ny trend, hvor almindelige mennesker, uden kommercielle virksomheder i ryggen, benytter sig af de enorme mængder information, der er til rådighed online til at konstruere sofistikerede produkter. Denne idé har organisationen bag Roskilde Festival ladet sig inspirere af og har skabt det, de kalder Orange Makers.

Initiativet, der har til huse i det såkaldte Orange Makerspace, der er en del af Musicon-hallerne i Roskilde, går ud på, at alle interesserede kan mødes og bygge stort set alt, de har lyst til.

Projekt leder Julie Hjort forklarer, at tendensen ligner den man så i musik-branchen nogle år tilbage: Her var man før afhængig af dyr teknik og kostbar studietid for at indspille musik, men nu er teknologien til rådighed for alle.

Ny festival i Roskilde

For at sætte større fokus på maker-bevægelsens muligheder, har Orange Maker arrangeret festivalen Made, som løber af stablen den 25.-31. august i Musicon-hallerne. Her kan deltagerne i forskellige workshops bygge og skabe alt, hvad hjertet kan begære.

Kristoffer W. Winberg læser E-concept design på KEA og deltager i workshoppen ’interactive-light’ forud for festivalen. Her er der stort set frie rammer til at eksperimentere med lys, der inddrager brugeren. Blandt andet arbejder han på en idé, der sætter en såkaldt ’tracker’ på en gæst på Roskilde Festivalen, som et spotlys så vil følge. På den måde kommer publikum også i fokus og ikke kun stjernerne på scenen.

Kristoffer er i det hele taget meget begejstret for Maker-bevægelsens muligheder og konceptet om, at alt viden ligger til rådighed på nettet. I samme tråd fortsætter Julie Hjort:

”Der er ny teknologi til rådighed for helt almindelige mennesker, hvilket giver mulighed for at gøre ting, der før var fuldkommen uden for vores rækkevide. Folk opfinder og deler deres viden på tværs af landegrænser. Maker-kulturen fejrer begejstringen ved dette og den skaberkraft, der ligger i det enkelte menneske.”