På kun 8 uger har studerende fra KEA skabt en væld af ideer til IKEA, der enten genbruger eller hacker gamle IKEA-møbler – samt platforme der skal inspirere kunderne til mere bæredygtighed. IKEA er svært begejstrerede.

En gammel kommode er blevet til et natbord, som også fungerer som en seng til kæledyr – et produkt som både involverer up-cycling af kasserede møbler, men som også udfylder behovet for produkter til husdyr – en kategori som IKEA ikke tilbyder på trods af at kæledyr er en stor del af familielivet i mange hjem.

Af andre ideer kan nævnes DIY-kits med alle komponenter til at hacke eller upcyckle et eksisterende produkt. Kittet kan købes online eller i butikkerne, hvor det eventuelt kan placeres ved siden af det originale produkt.

Et lukket pantsystem, hvor man kan aflevere eller få afhentet brugte IKEA-møbler til gengæld for et tilgodebevis. Ved at genanvende møblerne får IKEA i princippet en dobbelt fortjeneste. Og eftersom pantsystemet kun gælder IKEA-produkter, er det nemmere at deklarere de nye møbler, fordi IKEA ved præcis, hvad de indeholder.

Et hold foreslog IKEA et samarbejde med Sprout, som producerer bæredygtige blyanter med krydderurtefrø i toppen, som man kan plante efter brug i stedet for at smide den ud. På den måde kan den klassiske IKEA-blyant også få et bæredygtigt efterliv.

Der var flere forskellige forslag til værksteder, hvor man kan komme og up-cycle, reparere eller dekorere sine IKEA-produkter, og hvor IKEA-hacks er udstillet til inspiration.

Et hold havde skabt ’Hållbar’ et nyt interaktivt onlinemagasin, hvor man kan finde inspiration til en mere bæredygtig hverdag via madopskrifter, IKEA-hacks, DIY-tips, boligreportager samt info og artikler, der belyser IKEAs bæredygtighedstiltag.

Magasinet skal inspirere læserne til en mere bæredygtig livsstil og samtidig give mulighed for interaktiv kommunikation og inspiration læserne imellem og mellem læserne og IKEA via blandt andet et kommentarfelt.

To grupper havde valgt at fokusere på de kommende generationer af bæredygtige forbrugere, nemlig børnene. Her skal blandt andet spil, tøjdyr og videoer inspirere og informere dem til at leve mere bæredygtigt.

Her kan du se en video, hvor børn skal forklare hvad bæredygtighed og genbrug er:

https://www.youtube.com/watch?v=qfV6FF09X6I

Men vinderen - iøvrigt udvalgt af de studerende selv ved en afstemning - blev Brönshök, et super enkelt og multifunktionelt system, som med få dele gør det muligt at skabe et utal af forskellige møbler. Du kan se mere her https://vimeo.com/146092918

Jonas Engberg, Sustainability Manager hos IKEA, er begejstret over de studerendes resultater:

”Det her projekt har været super inspirerende og præcis, hvad vi havde håbet,” fortæller han.

”Projektet har givet os en unik mulighed for at få et helt nyt syn på vores møbler, og samtidig har det været med til at sætte fokus på vores ønske om mere bæredygtighed,” siger Jonas Engberg.

På globalt plan har IKEA planer om at launche en platform, hvor (for)brugerne kan dele og finde tips til at hacke og reparere IKEA-produkter, så de får nye funktioner og et forlænget liv. 350 KEA-studerende fik en container fuld af gamle IKEA-møbler og 8 uger til at komme med ideer til både platform og en mere bæredygtig hverdag.

Du har sikkert været der: IKEA-reolen eller bordet fejlede egentlig ikke noget, men alligevel røg det på loftet eller til storskrald. I en tid, hvor vi bogstaveligt talt er ved at drukne kloden i skrald, og hvor priserne på råmaterialer er støt stigende, er det hul i hovedet.

Men hvorfor er IKEA dog interesserede i, at vi reparerer eller opgraderer vores gamle møbler i stedet for at køre ud og købe nyt, tænker du måske.

For det første har IKEA en målsætning om at være en bæredygtig virksomhed, for det andet  - og ikke mindst - er det en virkelig god forretning for dem.

Når ressourcerne bliver stadigt færre, og priserne på råmaterialer derfor ryger i vejret, giver det god mening at satse på genbrugsplast og genbrugstræ.

Og så er der mange penge i genbrug. På genbrugssites som Den Blå Avis omsættes der for 80 milliarder kroner årligt. En hurtig søgning på DBA.dk viser, at omkring 10 procent af den samlede antal møbler, som er sat til salg, er IKEA møbler.

I modsætning til vores knap så fremsynede politikere, så ved virksomheder som IKEA, at bæredygtighed ikke er hæmsko for god business, men derimod en potentiel guldmine.

IKEA har blandt andet en målsætning om, at alle vigtige materialer i deres produkter inklusiv emballage skal være lavet af enten genanvendelige, genanvendte eller genbrugte materialer inden udgangen af 2015.

”Genbrug og bæredygtighed er meget vigtig for os i IKEA. Derfor synes vi, det spændende, at de studerende fra KEA har lyst til at arbejde på at skabe en sharing-platform, der kan medvirke til et mere bæredygtigt liv i hjemmet,” siger Sutainability Manager Jonas Engberg.

”Vi rigtig glade for, at KEA ville bruge os som case i dette undervisningsforløb. Der er gode sammenfald imellem de temaer, KEA beskæftiger sig med – design, materialer, kommunikation, samfundsforhold – og de områder, vi selv arbejder med,” siger Jonas Engberg.

Samarbejdet var også en unik mulighed for IKEA til at tappe ind i de unges hjerner:

”Vi vil gerne høre jeres ideer, vide hvordan I tænker og følge jeres tankeprocesser – I er jo fremtiden,” som Jonas Engberg sagde til de studerende ved kick off

Se flere ideer her: http://issuu.com/kea-cph/docs/ikeakatalogdbpti2015

Der er ligeledes en udstilling i biblioteket på KEA Guldbergsgade.

#keaikea