Håndfri tandbørstning på seks sekunder, kaffegrums forvandlet til håndrens og et hjælpemiddel til stammere. Et armbånd der gør det muligt for far at mærke babyens bevægelser i maven, en deleøkonomisk app for musikinstrumenter og æblelæder - et bionedbrydeligt tekstil lavet på æblerester.

Der er i sandhed tale om revolutionerende ideer, når unge studerende skal dyste om 170.000 kr. til at føre deres ideer videre ud i livet.

Legaterne uddeles ved et event fredag den 19. maj kl. 10.30-12.30 på KEA – Københavns Erhvervsakademi Guldbergsgade 29 N, København.

Her skal de studerende pitche deres ide til juryen, som derefter fordeler puljen på 170.000 kr. mellem dem. Alle seks udvalgte deltagere vil modtage et legat. Juryen fastsætter beløbenes størrelse på dagen. 

Kort om finalisterne i vilkårlig rækkefølge: 

GRUMS - studerende fra Erhvervsakademi Aarhus

GRUMS genanvender kaffegrums. Produktmulighederne for kaffegrums er stort, da det med fordel kan anvendes i alt fra kosmetikprodukter til lugtfjerner, gødning, kompostering samt biobrændsel.

I opstartsfasen fokuserer de på kosmetiske produkter, hvor de drager nytte af kaffegrumsets skrubbende effekt og dermatologiske egenskaber, der har positive effekter på huden, hvorfor håndrens og bodyscrub bliver virksomhedens første produkter.

GRUMS aftager gratis kaffegrums fra kaffebarer, virksomheder og festivaler. Første produkt ”GRUMS’ håndrens” lanceres i starten af juni, tiltænkt målgrupper, der på daglig basis får olie, skidt og snavs på hænderne, som en almindelig håndsæbe ikke kan fjerne – eksempelvis automekanikere, fiskeindustrien og landbrug.

First Bond Wearables – studerende fra KEA – Københavns Erhvervsakademi

First Bond Wearables har skabt en enhed, der hjælper kommende forældrene med at dele oplevelsen af ​​graviditeten. Mens moderen mærker barnet vokse i maven og danner et specielt bånd med den lille, kan det være svært for faderen. Han må vente til tredje trimester for at mærke sit babyspark, og så er det stadig afhængigt af, at han er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. 'Fibo' efterligner babys bevægelser, spark og hikke, som deles gennem et smart armbånd, Delingen sker øjeblikkeligt, så den person, der bærer armbåndet, vil føle bevægelsen i realtid. Moderen bærer den lille enhed på hendes mave, som derefter sender til det armbånd, som faderen bærer. Armbåndet efterligner barnets aktiviteter via fire små perler. De roterende perler er designet til at simulere babyens bevægelser og give brugeren en blid berøring eller et hurtig stød, afhængig af barnets aktivitet. De to enheder kommunikerer via GSM, som muliggør langdistancekommunikation.

Rentstruments – studerende fra KEA – Københavns Erhvervsakademi

Rentstruments er en ny musikudlejningstjeneste, drevet fra musiker til musiker og fungerer både som app og hjemmeside.

Mange musikere kan nikke genkendende til at have instrumenter og andet musikudstyr i hjemmet, som umiddelbart bare står og samler støv. Disse instrumenter bliver ikke solgt, da de ofte har en vis affektionsværdi. Ligesom instrumenter ofte har hver deres unikke lyd, kan det være nødvendigt at eje mere udstyr, hvis man spiller i flere sammenhænge. Der er dog ikke altid lige praktisk eller økonomisk fornuftigt.

Det problem løser Renstruments,  hvor udlejer få en indtjening på sine instrumenter, og lejer kan få dækket et behov samt spare mange penge.

Brugerne verificeres gennem Facebook, telefonnummer samt valgfrit upload af pas. Der vil ligeledes eksistere et rating-system, hvor brugere kan rate på baggrund af tidligere handler.

Börsten – studerende fra Niels Brock

Det kan være tidskrævende at skulle børste tænder, og tandbørstehoveder til en elektrisk tandbørste er dyre. Derudover er mundsygdomme og huller i tænderne et voksende problem i verden. Alligevel, er den gennemsnitlige elektriske tandbørste ikke blevet udvikle siden 1970’erne. Dette har Dierks & Kristoffersen sat sig for at løse, og de har skabt Börsten.

Börsten er verdens første håndfrie tandbørste, som udover at give en grundig og effektiv tandrensning, kun tager seks sekunder at anvende. Dette kan lade sig gøre, da alle mundens tænder børstes samtidigt. Derudover, kan Börsten sende informationer om brugerens helbred til en mobil enhed som f.eks. en iPhone.

Teknisk hjælpemiddel til stammere – studerende fra Erhvervsakademi Aarhus

Ideen går ud på at skabe et produkt, der hjælper stammere med at kontrollere deres stammen.

Det gøres ved at skabe et kunstigt ekko (Choral Speech), når stammeren taler, som giver en illusion af, at stammeren taler i kor med en anden person, hvilket gør det muligt for 7 ud af 10 stammere at tale fyldende. Dette har været en kendt teknik i over 50 år.

Apparatet skal kun opfange og korrigere stammerens egen stemme. På den måde mindskes uønsket larm og lyde samt andres tale.

Apparatet er lille og simpelt, g skal sidde skjult i øregangen. Et medfølgende program analyserer talen, så der kan skabes de rigtige software indstillinger for brugeren. 

The apple girl – studerende fra KEA – Københavns Erhvervsakademi

I dag er der behov for alternative materialer. Producenterne overser affald som ressource og fylder i stedet produkterne med ingredienser, som skader mennesker, dyr og miljø.

The apple Girl laver æblelæder af restaffaldet fra ciderproduktion.

Læderet er 100% nedbrydeligt og kan både udføres som et stift eller meget blødt. The apple Girl har udviklet et unikt materiale, men med en skalerbar produktion kan der arbejdes på at få den samme kvalitet hver gang og lavere omkostninger.

Ofte er det mangel på kapital, der kan få selv de bedste idéer til forblive på tegnebrættet. Et legat fra Innovativ Business kan være medvirkende til at fremme realiseringen af den gode idé, så den kommer ud over rampen.

Således blev bl.a. Louise M. Ferslev, med modtagelsen af legatet i 2015, hjulpet på vej med udviklingen og lanceringen af MyMonii app’en, der hjælper børn og unge i Danmark til en bedre finansiel forståelse.

OM LEGATET

Legatet belønner elever, studerende, lærere og undervisere på merkantile erhvervsskoler, på handelsskoler og erhvervsakademier, som på særligt fremragende måde har udmærket sig ved innovative eller udviklingsmæssige initiativer, forretningsidéer og produkter. I år uddeles i alt 170.000 kr. 

JURY

   Johnnie Bloch Jensen, Managing Partner, CORPORATE CAPITAL

    Kasper Birkeholm Munk, Teamleder, Opfinderrådgivningen Teknologisk Institut

    Henrik Isaksen, bestyrelsesformand SIXT og Green Mobility  

Legatets bestyrelse består af:

Ingo Østerskov (formand), rektor Københavns Erhvervsakademi (KEA)

Mette Greisen, uddannelsesdirektør Erhvervsakademi Lillebælt

Poul Bak Søe Jeppesen, direktør Aalborg Handelsskole

Steen Sørensen, direktør ZBC

Se mere om eventen her: goo.gl/wUXhVZ