Uddannelsesmenneske med krop og sjæl.

Steen Enemark Kildesgaard bliver helt blød, når samtalen falder på Bornholm, hvor han er født og opvokset og stadig har sommerhus. Men hele hans voksne liv har været centreret i København, hvor han bor med sine fire børn og sin kone Signe, og hvor han allerede under specialeskrivningen indledte den livsvej, som er blevet hans karriere, men som også er så definerende for ham som person: Steen Enemark Kildesgaard er et uddannelsesmenneske.

”Uddannelse giver helt grundlæggende mening. Kvaliteten af et lands uddannelsessystem- og muligheder er fuldkommen definerende for et samfund. Samtidig påvirker det enormt mange mennesker hver dag, så det, at jeg på ydmyg vis kan skubbe bare en lille smule på for, at det bliver godt, giver så meget mening for mig og har altid gjort det.”

Han begyndte som årsvikar i Samfundsfag og Idræt på Rysensteen Gymnasium, mens han skrev speciale på Institut for statskundskab, og siden har han arbejdet med alle niveauer af uddannelse.

Først som fuldmægtig og siden budgetchef på Københavns Universitet, hvor de lange videregående uddannelser var i fokus. Dernæst som direktør for det der nu hedder Danske Gymnasier. Her rykkede ansvaret og virket til ungdomsuddannelserne. Som ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune var det udviklingen indenfor primært dagtilbud og folkeskolerne.

Og nu har han ad to omgange haft fokus på de korte og mellemlange videregående uddannelser, som først uddannelsesdirektør og nu rektor på KEA – Københavns Erhvervsakademi, hvor de studerende ikke bare skal vide – de skal også kunne. Som rektor på KEA er blikket skarpt fokuseret på at levere dimittender til en bæredygtig fremtid, hvor den praksisnære undervisning og forskning med en tæt kontakt til erhvervslivet sikrer, at de studerende kan gå ud og skabe værdi fra dag 1.

På spørgsmålet om hvorfor Steen Enemark Kildesgaard  er rektor på netop KEA falder svaret promte:

”Det er et kæmpe privilegie at få lov til at stå i spidsen for en institution, som har som primært formål at uddanne dygtige dimittender til det private erhvervsliv. På KEA har vi en lang række uddannelser som alle har det til fælles at design, forretningsforståelse og teknologi fylder rigtigt meget, og når vi kigger ind i fremtiden, så er det blandt andet disse uddannelser, og den forskning vi laver, som skal løfte både klima- og den mere brede bærebæredygtighedsudfordring, og sikre at der tilføres de relevante kompetencer til brancherne. Det sikrer de gode rammer vi har på KEA og vores dygtige medarbejdere, at vi kan. Og det nyder jeg bare helt grundlæggende at stå op til hver dag.”   

Et helt livs karriere med drift og udvikling af uddannelse betyder, at Steen Enemark Kildesgaard sidder på en kæmpe ballast af viden og erfaring om alle dele af uddannelsessystemet. Og netop systemet forstået som et sammenhængende flow af gode tilbud ligger KEAs rektor meget på sinde:

Vi har et sammenhængende uddannelsessystem, som skal flytte nogle unge mennesker fra deres tid i folkeskolen til et godt, aktivt og lykkebringende liv. Det er super vigtigt at have fokus på sammenhængen, for hvis vi dykker for meget ned i lige præcis den institution eller sektor, vi selv er en del af så forsvinder det store perspektiv, mener Steen Enemark Kildesgaard:

”Jeg vil gerne have fokus mere tilbage på systemet – ikke for systemets skyld, men for de unges skyld. De skal fortsat møde et sammenhængende system med lige adgang og mange muligheder for mere uddannelse. Når man står som ungt menneske og kigger ind i fremtiden, skal man have en fornemmelse af, at der er ’godt træk i skorstenen’ - at der ikke er blindgyder eller alt for store forhindringer. Og vi har allesammen et ansvar for, at der er sammenhæng og de rigtige ’trædesten’ til næste skridt. Af samme årsag forsøger vi på KEA at skabe og styrke koblingerne til ungdomsuddannelserne og ligeledes sikre videre uddannelsesmuligheder for alle vores dimittender, hvis de har mod på mere uddannelse. Eller ligeså vigtigt: at de kan bygge mere på, hvis de har været ude i job og har behov for det.”  

I dag fyldes kalenderen ud med et oplæg på gymnasierektorernes årsmøde om at bringe teknologi ind i undervisningen. Så det er ren logistik, der gør, at fødselsdagen tilbringes på Christianshavn og ikke Bornholm. Til gengæld er han omgivet af familien, ikke mindst de fire børn Aske, Emil, Johanne og Sander og hustruen Signe, som er chefkonsulent i LEAD - enter next level.